Ξανά στο προσκήνιο επιστρέφει η μεσαία τάξη, η οποία είχε αναδειχθεί σε «σημαία» κατά την προεκλογική περίοδο του 2019.
Τις τελευταίες εβδομάδες λαμβάνει χώρα μια επιχείρηση επικοινωνιακής διαχείρισης των μέτρων στήριξης που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση, προκειμένου να φανεί πως το οικονομικό επιτελείο ρίχνει το βάρος του στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που απαρτίζουν τη λεγόμενη μεσαία τάξη.
Με βάση την ίδια στρατηγική που έχει επιλέξει το Μαξίμου, από τις αναφορές στη στήριξη της μεσαίας τάξης, προσδοκούν τόσο στην δημοσκοπική ενίσχυση της κυβέρνησης όσο και στην αντιστροφή του κλίματος στην αγορά, ενόψει της επανεκκίνησης σημαντικών κλάδων της οικονομίας, όπως είναι η εστίαση και ο τουρισμός.
Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η παρουσίαση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, στην οποία απαριθμούσε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση τόσο πριν την πανδημία όσο και κατά τη διάρκεια αυτής.
Οι μόνιμες φοροελαφρύνσεις
-Μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22%.
-Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα (από το 22% στο 9%)-αύξηση του αφορολόγητου για κάθε παιδί.
-Μείωση του φορολογικού συντελεστή κερδών για όλες τις επιχειρήσεις (από το 28% στο 22%).
-Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα μερίσματα (από το 10% στο 5%).
-Μείωση της προκαταβολής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα (από το 100% στο 55%).
-Μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες (από το 100% στο 80%).
-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (κατά 1%).
-Χαμηλός φορολογικός συντελεστής (10%) για όλα τα αγροτικά σχήματα.
Οι έκτακτες φοροελαφρύνσεις που βαίνουν προς μονιμοποίηση
-Αναστολή καταβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα για το 2021 και το 2022.
-Επιπλέον μείωση -κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες- των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021 και το 2022.
-Μείωση του Φ.Π.Α. στις μεταφορές, στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και τις θεατρικές παραστάσεις (30.09.2021).
-Μείωση του Φ.Π.Α. στο τουριστικό πακέτο (31.12.2021).
Παράλληλα, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η επαναφορά της μεσαίας τάξης, με την υλοποίηση φοροελαφρύνσεων, θα «γυρίσει» την ατζέντα στις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ το 2019, με τις οποίες και επικράτησε στις εκλογές. Μάλιστα, το σχέδιο προβλέπει τη μονιμοποίηση των έκτακτων φοροελαφρύνσεων, μόλις το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.
Όπως τονίζουν πηγές από το οικονομικό επιτελείο, υπάρχει μια σειρά μέτρων που θα εξεταστούν εκ νέου στο τέλος του έτους, όπως είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αλλά και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά επιπλέον 8%, που αποτελεί και προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης.
Γι’ αυτό το λόγο, το οικονομικό επιτελείο τονίζει τα μέτρα ενίσχυσης των πληττόμενων νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αλλά και τη σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, όπως είναι:
1. Το Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» για την επιδότηση δόσεων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
2. Η επιδότηση μέρους των παγίων δαπανών επιχειρήσεων.
3. Η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε μικρές επιχειρήσεις μέσω των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
4. Η υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων στήριξης κλάδων της οικονομίας μέσω του ΕΣΠΑ (π.χ. εστίαση, τουρισμός, γυμναστήρια, παιδότοποι κ.ά.).
5. Το νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα μέσω των τραπεζών για πολύ μικρές επιχειρήσεις.
6. Η επέκταση του μέτρου της μείωσης του ενοικίου και των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για εργαζομένους (Μάιος), καθώς και η επέκταση του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (έως τον Σεπτέμβριο).
7. Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών (και πρόσθετη επιδότηση για μακροχρόνια άνεργους και εποχικά απασχολούμενους) μέσω του προγράμματος δημιουργίας 100.000 νέων θέσεων εργασίας (για 6 μήνες).
8. Τα προγράμματα κατάρτισης του Υπουργείου Εργασίας (με τον ΟΑΕΔ).
9. Η ενίσχυση του κοινωνικού τουρισμού.
10. Οι ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Διαβάστε επίσης:
Drone… made in Greece σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών για την ΕΑΒ!