• Οικονομία

    Κινεζική οικονομία: Παραμένει ο κίνδυνος αποπληθωρισμού – Τι προβλέπεται για το 2025

    • Bloomberg
    Κινεζική αγορά

    Κινεζική αγορά (Πηγή: Qilai Shen/Bloomberg)


    Ελαφρώς χαμηλότερα από το αναμενόμενο στο 0,6% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός της Κίνας τον Αύγουστο, σημειώνοντας αύξηση από το 0,5% που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο, με τους αναλυτές να επισημαίνουν τον κίνδυνο αποπληθωρισμού.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, εν μέσω της υποτονικής εγχώριας ζήτησης από την πανδημία.

    Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,4%, έναντι αύξησης 0,5% που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο.

    Επιπλέον, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (PPI) μειώθηκε κατά 1,8% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας υψηλότερη από την αναμενόμενη πτώση και ερχόμενος χαμηλότερα από την πτώση 0,8% που καταγράφηκε τον Ιούλιο.

    Ο δείκτης τιμών καταναλωτή εξαιρουμένου του ασταθούς κόστους τροφίμων και ενέργειας (ο λεγόμενος πυρήνας) αυξήθηκε μόλις 0,3% τον Αύγουστο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, χαμηλότερα από τον Μάρτιο του 2021.

    Πλήγμα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

    Σημειώνεται ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα του φετινού καλοκαιριού από τις φονικές πλημμύρες μέχρι τον καύσωνα, έχουν ωθήσει ανοδικά τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, εντείνοντας τις πιέσεις στις τιμές.

    Οι λιανικές πωλήσεις στη χώρα αυξήθηκαν μόλις κατά 2,7% τον Ιούλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ τα στοιχεία λιανικών και βιομηχανικών πωλήσεων για τον Αύγουστο αναμένονται το Σάββατο.

    Οι βιομηχανίες πετρελαίου, άνθρακα και άλλων καυσίμων ανέφεραν πτώση των τιμών κατά 3% σε ετήσια βάση, αντιστρέφοντας την αύξηση 4,3% τον Ιούλιο, ενώ το Πεκίνο το β εξάμηνο, καλείται να βρει λύσεις απέναντι στην παρατεταμένη ύφεση που πλήττει το real estate, την επίμονη ανεργία και το χρέος.

    Μάλιστα, ο πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Yi Gang, δήλωσε σε συνέδριο την Παρασκευή ότι η χώρα πρέπει να επικεντρωθεί στην «καταπολέμηση της αποπληθωριστικής πίεσης».

    Εκτίμησε επίσης ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα είναι ελαφρώς πάνω από το μηδέν μέχρι το τέλος του έτους.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Σάντσεθ θέλει «διάλογο» και «συνεργασία» με την Κίνα

    Κίνα: Εξαιρεί τους δασμούς εισαγωγής για τα φάρμακα και τις ιατρικές συσκευές

    Κίνα: Υπό κράτηση υπάλληλοι της AstraZeneca – Ανησυχία στις φαρμακοβιομηχανίες για τη νέα αυστηρή νομοθεσία



    ΣΧΟΛΙΑ