• Οικονομία

    Κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ; «Η Fed παίζει με τη φωτιά», λέει η δημιουργός του κανόνα «Sahm»

    • Μαρία Βε
    Claudia Sah

    Claudia Sahm (Πηγή: Χ)


    Η οικονομολόγος Claudia Sahm, που δημιούργησε τον «Sahm Rule» – έναν δοκιμασμένο κανόνα για το πότε έρχονται οι υφέσεις – υποστήριξε ότι «η Fed παίζει με την φωτιά», με την απόφασή της να μην μειώνει τα επιτόκια.

    Σύμφωνα με το CNBC, η Sahm επεσήμανε ότι η  Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διακινδυνεύει να οδηγήσει την οικονομία σε συρρίκνωση.

    Σημειώνεται ότι η Sahm έχει αποδείξει ότι όταν ο μέσος όρος τριών μηνών του ποσοστού ανεργίας είναι μισή ποσοστιαία μονάδα υψηλότερος από το χαμηλό 12 μηνών, η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση.

    Την ίδια στιγμή, οι συζητήσεις για τον «Κανόνα Sahm», έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Wall Street, καθώς το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, ενώ αβεβαιότητα επικρατεί όσον αφορά την χρονική περίοδο που η fed θα ξεκινήσει να μειώνει τα επιτόκια.

    Η Sahm, επικεφαλής οικονομολόγος της New Century Advisors, ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα παίρνει μεγάλο ρίσκο, μη προχωρώντας με τις αναμενόμενες σταδιακές μειώσεις.

    «Η ύφεση είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος και δεν κατανοώ γιατί η Fed το ρισκάρει. Δεν ξέρω να απαντήσω τι περιμένει», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα σε αυτό το σημείο είναι η Fed να προκαλέσει μια περιττή ύφεση».

    Επιπλέον, η Sahm σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ και οι συνάδελφοί του «παίζουν με τη φωτιά» και θα πρέπει να δώσουν προσοχή στον ρυθμό αλλαγής στην αγορά εργασίας, ως πιθανό προάγγελο ενός μελλοντικού κινδύνου.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη Fed, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,7% τον Απρίλιο, ή 2,8% όταν εξαιρέθηκαν οι τιμές της ενέργειας των τροφίμων, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στοχεύει σε πληθωρισμό στο 2%.

    «Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί αρκετά. Δεν βρίσκεται ακόμη εκεί που επιθυμούν, ωστόσο, φαίνεται να οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση. Η ανεργία όμως στρέφεται προς τη λάθος κατεύθυνση», υπογράμμισε η Sahm.

    Εντούτοις, ακόμη και με το αυξανόμενο επίπεδο ανεργίας, οι αξιωματούχοι της Fed έχουν εκφράσει μικρή ανησυχία για την αγορά εργασίας.

    Μετά τη συνεδρίασή της την περασμένη εβδομάδα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων χαρακτήρισε την αγορά εργασίας ως «ισχυρή», ενώ ο Πάουελ είπε ότι οι συνθήκες «επέστρεψαν περίπου στο σημείο που βρίσκονταν πριν από την πανδημία covid-19».

    Διαβάστε επίσης: 

    Βρετανία: «Έπιασε» τον στόχο του 2% ο πληθωρισμός

    Πόσοι εκατομμυριούχοι θα έρθουν μόνιμα στην Ελλάδα το 2024; – Οι 9+1 χώρες «μαγνήτες» πλούτου

    Χάρκερ (FED Φιλαδέλφεια): Μια μείωση επιτοκίων το 2024 η καλύτερη επιλογή



    ΣΧΟΛΙΑ