Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Κίνα: Συρρικνώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα – «Τονωτική ένεση» στην οικονομία εκτοξεύει τις μετοχές

Σι Τζινπινγκ, Πρόεδρος Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

Σι Τζινπινγκ, Πρόεδρος Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

Συρρικνώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας για πέμπτο συνεχή μήνα τον Σεπτέμβριο, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αγωνίζεται να αναζωπυρώσει το αναπτυξιακό της μομέντουμ.

Ειδικότερα, ο επίσημος δείκτης διευθυντών προμηθειών στη μεταποίηση διαμορφώθηκε στο 49,8 τον Σεπτέμβριο, έναντι 49,1 τον Αύγουστο, 49,4 τον Ιούλιο και 49,5 τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.

Ωστόσο, η μέτρηση ήταν καλύτερη από το 49,5 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Σημειώνεται ότι μια μέτρηση του δείκτη PMI πάνω από το 50 υποδηλώνει επέκταση της δραστηριότητας, ενώ μια μέτρηση κάτω από αυτό το επίπεδο υποδηλώνει συρρίκνωση.

Σύμφωνα με τον ανώτερο στατιστικολόγο της NBS, Zhao Qinghe, το γενικό οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί με τον δείκτη PMI να αυξάνεται στο 49,8%.

Παράλληλα, ο ίδιος τονίζει ότι οι μεταποιητικές δραστηριότητες έχουν επιταχυνθεί, με τη μεταποίηση υψηλής τεχνολογίας και την κατασκευή εξοπλισμού να συνεχίζουν να ηγούνται.

Εντούτοις, ο δείκτης PMI της Caixin στην Κίνα διαμορφώθηκε στο 49,3, έναντι 50,4 τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ιδιωτική έρευνα που καταρτίζει η S&P Global.

Τα στοιχεία της Caixin που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας παρουσίασε τον Σεπτέμβριο την πιο έντονη συρρίκνωση των τελευταίων 14 μηνών, λόγω της μειωμένης ζήτησης και της αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας.

Κρίση στον κατασκευαστικό τομέα

“Βαρίδια¨ στον τομέα της μεταποίησης είναι η παρατεταμένη οικονομική επιβράδυνση και η κρίση των ακινήτων, αλλά και οι δυτικοί περιορισμοί στις κινεζικές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εξακολουθεί να παλεύει επίσης με την αδύναμη εγχώρια ζήτηση, την ύφεση στον τομέα των κατοικιών και την αύξηση της ανεργίας.

Τα βιομηχανικά κέρδη της Κίνας τον Αύγουστο υποχώρησαν κατά 17,8% σε σχέση με πέρσι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και πάνω από ένα χρόνο, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία την Παρασκευή.

Ταυτόχρονα, οι λιανικές πωλήσεις, η βιομηχανική παραγωγή και οι αστικές επενδύσεις της Κίνας αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο τον περασμένο μήνα, με τις λιανικές πωλήσεις να αυξάνονται κατά 2,1% και τη βιομηχανική παραγωγή να αυξάνεται κατά 4,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

“Τονωτική ένεση” στην οικονομία

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η κινεζική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε νέα μέτρα με σκοπό να δοθεί ώθηση στη οικονομία, που περιλαμβάνουν ιδίως μείωση των κεφαλαιακού αποθεματικού που είναι υποχρεωτικό να διακρατούν οι τράπεζες και επίσης μείωση του κατευθυντηρίου επιτοκίου της.

Το Πεκίνο θα «μειώσει τον λόγο υποχρεωτικών αποθεματικών» και «το κατευθυντήριο επιτόκιό της» και θα μειώσει επίσης «το επιτόκιο αναφοράς της αγοράς», συνόψισε ο Παν Γκονγκσένγκ, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο.

«Ο λόγος του υποχρεωτικού αποθεματικού (κεφαλαίων) στο εγγύς μέλλον θα μειωθεί κατά 0,5% για δοθεί στη χρηματαγορά μακροπρόθεσμη ρευστότητα περίπου 1 τρισεκατομμυρίου γιούαν (128 δισεκ. ευρώ)», διευκρίνισε.

Η κεντρική τράπεζα θα μειώσει επίσης «τα επιτόκια των χορηγημένων ενυπόθηκων δανείων» και «θα ενοποιήσει τον λόγο των προκαταβολών για τα ενυπόθηκα δάνεια», είπε ακόμη ο επικεφαλής της.

Οι κορυφαίοι ηγέτες της Κίνας συγκάλεσαν επίσης την Πέμπτη συνάντηση υψηλού επιπέδου υπό την προεδρία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, όπου τόνισαν την ανάγκη για ισχυρότερη στήριξη της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Ράλι στις αγορές

Σύμφωνα με το CNBC, οι μεγάλες πόλεις της ηπειρωτικής Κίνας παρουσίασαν την Κυριακή ορισμένα μέτρα διευκόλυνσης για την ενίσχυση του κλίματος των αγοραστών κατοικιών, μετά την αιφνιδιαστική πολιτική τόνωσης της κεντρικής τράπεζας.

Η κυβέρνηση της πόλης Γκουανγκζού ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι όλοι οι περιορισμοί στις αγορές κατοικιών θα καταργηθούν, με ισχύ από σήμερα.

Προηγουμένως, οι οικογένειες μεταναστών έπρεπε να πληρώνουν φόρους ή κοινωνική ασφάλιση για τουλάχιστον έξι μήνες προκειμένου να αγοράσουν έως και δύο σπίτια, ενώ τα μεμονωμένα άτομα περιορίζονταν σε ένα διαμέρισμα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Σαγκάης μειώνει την απαιτούμενη περίοδο πληρωμής φόρων σε ένα έτος από τρία έτη.

Μειώνει επίσης την αναλογία προκαταβολής για την πρώτη κατοικία σε περίπου 15%, ενώ για τη δεύτερη κατοικία σε περίπου 25%, πάνω από τη μέση αναλογία 15% της χώρας.

Οι κανόνες τίθενται σε ισχύ από την Τρίτη, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά την Κυριακή.

Η Σεντζέν χαλάρωσε επίσης τους περιορισμούς αγοράς, που περιόριζαν τις οικογένειες σε δύο σπίτια και τα μεμονωμένα άτομα σε ένα.

Μετά τις ανακοινώσεις, οι κινεζικές μετοχές σημείωσαν ράλι, καταγράφοντας την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων σχεδόν 16 ετών.

Διαβάστε επίσης: 

Ebury: Η είδηση για το κινεζικό πακέτο ενισχύει τις αναδυόμενες αγορές

Κίνα: Αντίθετη σε οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου

Κίνα: Το Πεκίνο και το Κίεβο συζήτησαν τρόπους για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία