Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Κίνα: Συνεχίζεται το πογκρόμ στον χρηματοπιστωτικό κλάδο – Ποιοι παραδίδουν τα διαβατήριά τους

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ

Εντείνονται οι έλεγχοι της κυβέρνησης στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Κίνας, στο πλαίσιο της πολυετούς εκστρατείας του προέδρου Σι Τζιπίνγκ κατά της διαφθοράς, η οποία έχει σοκάρει τον κλάδο καθώς οι ποινές που επιβάλλονται φτάνουν έως και τον θάνατο!

Αφού αναγκάστηκαν να υποστούν τεράστιες μειώσεις μισθών και να τηρήσουν τα αυστηρότατα μέτρα στο του Σι για την “ευημερία” του τόπου, οι dealmakers της χώρας παρακολουθούνται στενότατα, αφού τους επιβάλλεται να παραδίδουν διαβατήρια και να αιτούνται ειδικές άδειες για τα προσωπικά τους ταξίδια, αλλά ακόμη και για να… παραιτηθούν.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον τρεις κορυφαίοι επενδυτικοί τραπεζίτες έχουν τεθεί υπό κράτηση από τις κινεζικές αρχές από τον Αύγουστο, προκαλώντας αναταραχή σε έναν κλάδο 66 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ένας από αυτούς, ο οποίος επέβλεπε τις συναλλαγές στη Haitong Securities, εγκατέλειψε τη χώρα, ωστόσο, συνελήφθη στο εξωτερικό πριν από περίπου δύο εβδομάδες και επέστρεψε αναγκαστικά στη χώρα.

Όλοι στο μικροσκόπιο

Η Haitong μαζί με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που υποστηρίζονται από το κράτος, ζήτησαν πρόσφατα από πολλούς από τους επενδυτικούς τραπεζίτες τους να παραδώσουν τα διαβατήριά τους και να ζητούν άδεια για όλα τα επαγγελματικά και προσωπικά ταξιδιωτικά τους σχέδια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ακόμη, οι επενδυτικές τράπεζες έχουν ενημερώσει το προσωπικό τους ότι πρέπει να λάβουν έγκριση εάν επιθυμούν να παραιτηθούν από τη θέση τους.

Επιπλέον, όσοι εγκρίνονται για επαγγελματικά ταξίδια, θα πρέπει να πηγαίνουν μαζί με έναν συνάδελφο, ενώ οι διαδρομές τους θα περιορίζονται εντός προεγκεκριμένων δρομολογίων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Κίνα, οι κρατικές επιχειρήσεις είναι γνωστό ότι παρακρατούν τα διαβατήρια των ανώτερων στελεχών τους.

Όμως, είναι ασυνήθιστο για τις εταιρείες να επεκτείνουν αυτή την απαίτηση σε υπαλλήλους χαμηλότερης βαθμίδας και κατώτερα στελέχη, όπως στην περίπτωση της Haitong και άλλων εταιρειών.

Πολύ αυστηρές ποινές

Σημειώνεται ότι το 2021, η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε μια ανάλογη ευρεία έρευνα, η οποία σόκαρε τον κλάδο, καθώς η Κίνα θεωρείται το “βασίλειο της θανατικής ποινής” και κατά την Διεθνή Αμνηστία, ο “χειρότερος εκτελεστής”.

Μάλιστα, ο Liu Lange, πρώην πρόεδρος της Bank of China, δικάστηκε νωρίτερα φέτος για δωροδοκία άνω των 121 εκατομμυρίων γιουάν (17 εκατομμύρια δολάρια) από το 2010 έως το 2023.

Υποβλήθηκε σε έρευνα από την Κεντρική Επιτροπή για Πειθαρχικό Έλεγχο τον Μάρτιο του 2023.

Ωστόσο, ο Σι, επιθυμεί να καταστείλει την φιλαργυρία των “ηδονιστών” τραπεζιτών, αναγκάζοντάς τους να συμμορφωθούν με τη γραμμή του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Πρόσφατα παραιτήθηκε αιφνιδίως και ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής, Liu Jin, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, μετά από λίγο περισσότερα από τρία χρόνια στη θέση του. Βρίσκεται και εκείνος υπό έλεγχο για δωροδοκία.

Πάνω από 8.700 τραπεζίτες

Σημειώνεται ότι η Κίνα διαθέτει περισσότερους από 8.700 επενδυτικούς τραπεζίτες σε 147 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. 

Πολλοί από αυτούς εμπλέκονται σε δραστηριότητες στις κεφαλαιαγορές, συμπεριλαμβανομένων των IPO και των επακόλουθων πωλήσεων μετοχών.

Τα έσοδα δε των επενδυτικών τραπεζών στη χώρα, ανήλθαν σε 203,3 δισεκατομμύρια γιουάν (πάνω από 25 δισ. ευρώ) το α’ εξάμηνο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μειωμένα κατά 9% σε σχέση με πέρσι.

Διαβάστε επίσης: 

Ρωσία: Θα μπορούσε να «συνεργαστεί» με την Κίνα εάν οι δύο χώρες αντιμετώπιζαν απειλή

Κίνα: Ξεπέρασαν τα 130 δισ. οι επενδύσεις στις αναδυόμενες βιομηχανίες – Αύξηση κατά 24%

Κίνα: Εξαιρεί τους δασμούς εισαγωγής για τα φάρμακα και τις ιατρικές συσκευές