ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επανέλαβε σήμερα ότι το Πεκίνο θα λάβει «αποφασιστικά και ισχυρά» μέτρα για να προστατεύσει τα δικά του συμφέροντα, αφού τέθηκαν σε ισχύ συνολικοί δασμοί 104% στις κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ.
«Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να επιλύσουν το πρόβλημα μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να κρατήσουν μια δίκαιη στάση, με σεβασμό και αμοιβαίο όφελος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιάν σε ενημέρωση Τύπου.
Επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις του υπουργείου Εμπορίου την Τρίτη, ο Λιν τόνισε ότι «εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν στον δασμολογικό και εμπορικό πόλεμο, η Κίνα «θα πολεμήσει σίγουρα μέχρι το τέλος».
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε πρόσθετους δασμούς 34% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται από τις ΗΠΑ από τις 10 Απριλίου, ως αντίποινα για την επιβολή νέων εισφορών 34% στην Κίνα από τον Τραμπ.
Οι νέοι δασμοί ακολούθησαν δύο προηγούμενους γύρους στο 10%-15%, στοχεύοντας κυρίως γεωργικά και ενεργειακά προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ.
Τέρμα στις εξαγωγές;
Σύμφωνα με τον Dan Wang, διευθυντή της Κίνας στο Eurasia Group, οι δασμοί του Τραμπ θα “εξαφανίσουν” ουσιαστικά τα κέρδη των Κινέζων εξαγωγέων μόλις οι εισαγωγικοί δασμοί των ΗΠΑ ξεπεράσουν το όριο του 35%.
Μετά από αυτό, οι Κινέζοι εξαγωγείς δεν θα πουλάνε καθόλου στις ΗΠΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τους δασμούς ως όπλο για να ασκήσουν ακραία πίεση, προκειμένου να καλύψουν ιδιοτελή συμφέροντα. Αυτή είναι μια τυπική πράξη μονομερούς, προστατευτισμού και οικονομικού εκφοβισμού», αναφέρει σε επίσημο έγγραφο (λευκή βίβλο) το Πεκίνο.
Η κινεζική κυβέρνηση προσθέτει ότι η αύξηση των δασμών δεν θα βοηθήσει στα ζητήματα του εμπορικού πλεονάσματος των ΗΠΑ, αλλά αντίθετα θα προκαλέσει μεγάλη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές, επιτείνοντας την πληθωριστική πίεση και υπονομεύοντας τις αμερικανικές βιομηχανίες.
Πεκίνο: «Να βρεθούμε κάπου στη μέση»
Ωστόσο, το Πεκίνο σημειώνει ότι ελπίζει να «βρεθούν κάπου στη μέση» με τις ΗΠΑ και εκείνες να άρουν αμέσως τα μονομερή εμπορικά εμπόδια, ενώ επανέλαβε ότι είναι ανοιχτό να ενισχύσει τον διάλογο, να συζητήσει τις διαφορές τους και να ενισχύσει τη συνεργασία.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία απαιτούσε από την Κίνα να αυξήσει τις αγορές αμερικανικών προϊόντων κατά 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια περίοδο δύο ετών, όμως το Πεκίνο απέτυχε να επιτύχει τους στόχους του, καθώς προέκυψε η πανδημία Covid-19.
Εντούτοις, η Κίνα ισχυρίζεται ότι εκπλήρωσε τους όρους της εμπορικής συμφωνίας «Φάσης 1» που σύναψε ο Τραμπ με το Πεκίνο κατά την πρώτη του προεδρική θητεία, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ παραβίασαν ορισμένους όρους της συμφωνίας.
Το CNBC απευθύνθηκε στον Λευκό Οίκο για σχόλια σχετικά με αυτούς τους ισχυρισμούς, ωστόσο δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα.
«Καρφιά» ΗΠΑ για Κίνα
Τα καρφιά και οι αιχμές συνεχίζονται όμως, με τις ΗΠΑ να προειδοποιούν χθες ότι οι κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών χρησιμοποιούν παραπλανητικές μεθόδους προκειμένου να στοχοθετήσουν εν ενεργεία και πρώην Αμερικανούς δημόσιους υπαλλήλους και να τους στρατολογήσουν.
Η προειδοποίηση από το Εθνικό Κέντρο Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας διατυπώθηκε εν μέσω μαζικών ομοσπονδιακών απολύσεων από το «Τμήμα Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας» (Doge) του Έλον Μασκ.
“Οντότητες της υπηρεσίας πληροφοριών, κυρίως εκείνες στην Κίνα, στοχοθετούν εν ενεργεία και πρώην υπαλλήλους της αμερικανικής κυβέρνησης για να τους στρατολογήσουν εμφανιζόμενες ως εταιρείες συμβούλων, εταιρείες κυνηγών ταλέντων, think tanks και άλλες οντότητες στις επαγγελματικές ιστοσελίδες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”, αναφέρει το Κέντρο.
Σύμφωνα με το Κέντρο, οι παραπλανητικές αγγελίες για θέσεις εργασίας στο διαδίκτυο και άλλου είδους προσεγγίσεις έχουν εξελιχθεί στη στοχοθέτηση ατόμων με προϋπηρεσία σε αμερικανική δημόσια υπηρεσία που αναζητούν μια νέα εργασία. Το Κέντρο προειδοποιεί τους νυν και πρώην ομοσπονδιακούς υπαλλήλους για αυτή την τακτική.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα άγνοια της κατάστασης και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι κατασκοπεύουν την Κίνα.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Λιν Τζιάν χαρακτήρισε “ανεύθυνες πρακτικές” τις αμερικανικές ενέργειες και είπε ότι η Ουάσινγκτον εμπλέκεται σε “απροκάλυπτη διεθνή κατασκοπεία”.
Το Reuters μετέδωσε πρόσφατα είδηση για ένα δίκτυο εταιρειών το οποίο το διαχειρίζεται μια κινεζική εταιρεία και το οποίο προσπαθούσε να στρατολογήσει πρόσφατα απολυμένους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους.
Διαβάστε επίσης:
Προκλητικός Τραμπ: Οι παγκόσμιοι ηγέτες εκλιπαρούν για συμφωνία – «Μου φιλούν τον κ@λ@»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καμπουρίδου στο mononews: Ευρωπαϊκή αυτονομία στις συναλλαγές απέναντι σε Visa και MasterCard
- Η ΕΡΤ ξαναβρίσκει τον εαυτό της – Οι κινήσεις του Γιάννη Παπαδόπουλου κι ένα ταξίδι στο Κάιρο
- Πέντε Χρόνια Προσφοράς από την Πόπη Καλαϊτζή, Μια έκθεση από μαθητές του Κολλεγίου, Η Χρυσή Βαρδινογιάννη στο Σύνταγμα
- Beosound Balance «Natura»: Η τέχνη του ήχου, σκαλισμένη στην πέτρα
