Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Κίνα κατά ΗΠΑ: Αντιδράσεις για την απόφαση να ενταχθούν κινεζικές εταιρείες σε «black list»

ΗΠΑ: Η Κίνα δοκίμασε έναν υπερηχητικό πύραυλο που εκτόξευσε ένα βλήμα εν πτήσει

Σι Τζινπίνγκ

Έντονη είναι η αντίδραση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, όσον αφορά την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να προσθέσει κινεζικές εταιρείες σε “μαύρη λίστα”, λόγω φερόμενων σχέσεων με τη Ρωσία.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε προχθές Παρασκευή πως ενέταξε 105 ρωσικές και κινεζικές εταιρείες σε «κατάλογο οντοτήτων» στις οποίες επιβάλλονται εμπορικοί περιορισμοί, προσάπτοντάς τους πως υποστηρίζουν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι εταιρείες -42 κινεζικές, 63 ρωσικές, 18 από άλλες χώρες- στοχοποιήθηκαν για διάφορους λόγους, ιδίως διότι φέρονται να στέλνουν ηλεκτρονικά, παραγόμενα στις ΗΠΑ, σε κατασκευάστριες συνδεόμενες με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, ώστε να παράγονται χιλιάδες drones εφόδου, που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι Αμερικανοί προμηθευτές πρέπει πλέον να εξασφαλίζουν άδειες -κάτι εξ ορισμού δύσκολο- για να μπορούν να εξάγουν είδη στις εταιρείες οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στον λεγόμενο «κατάλογο οντοτήτων».

Το Πεκίνο κρίνει πως η ενέργεια της Ουάσιγκτον προκαλεί προβλήματα στη διεθνή εμπορική τάξη και στις ομαλές εμπορικές ανταλλαγές και σκοπεύει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει με αποφασιστικό τρόπο τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των κινεζικών εταιρειών, πρόσθεσε το υπουργείο.

Διαβάστε επίσης: 

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε πάνω από 400 οντότητες και πρόσωπα που υποστηρίζουν τη Ρωσία στην Ουκρανία

ΗΠΑ: Χάρις και Τραμπ στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές

ΗΠΑ: “Πρόοδος” στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας