Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Κίνα: Goldman, Citi και Morgan Stanley υποβαθμίζουν τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη

Κίνα: Yποβαθμίζει τις διπλωματικές του σχέσεις με την Λιθουανία για το θέμα της Ταϊβάν

Σι Τζινπίνγκ, Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

Στην υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της Κίνας το 2024 προχώρησαν Goldman Sachs και Citigroup και Morgan Stanley, καθώς τα στοιχεία του Αυγούστου για τη βιομηχανική παραγωγή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου έδειξαν ότι η κινεζική οικονομία έχει χάσει το momentum, σημειώνοντας επιβράδυνση σε χαμηλό 5μήνου.

Η επιβράδυνση ώθησε τους διεθνείς οίκους τις να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για το 2024 κάτω από τον κυβερνητικό στόχο του 5% περίπου.

Η Goldman Sachs ανέμενε νωρίτερα την ανάπτυξη της οικονομίας για το σύνολο του έτους στο 4,9%, η Citigroup είχε προβλέψει ανάπτυξη 4,8%, ενώ η Morgan Stanley ανέμενε επίσης 4,8%.

Ωστόσο, η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας τον Αύγουστο επεκτάθηκε κατά 4,5% σε ετήσια βάση, επιβραδυνόμενη σε σύγκριση με το 5,1% του Ιουλίου, καταγράφοντας την πιο αργή ανάπτυξη από τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS).

Οι λιανικές πωλήσεις – βασικός δείκτης της κατανάλωσης – αυξήθηκαν 2,1% τον Αύγουστο, επιβραδυνόμενες από την αύξηση 2,7% τον Ιούλιο εν μέσω ακραίων καιρικών συνθηκών και μιας καλοκαιρινής ταξιδιωτικής αιχμής.

Οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα αυξάνονταν κατά 2,5%.

Αυξάνεται περαιτέρω ο κίνδυνος

«Η εκτίμησή μας είναι ότι αυξάνεται περαιτέρω ο κίνδυνος η Κίνα να χάσει τον στόχο για ανάπτυξη του ΑΕΠ γύρω στο 5% για το σύνολο του έτους», ανέφερε η Goldman Sachs σε σημείωμά της την Κυριακή.

Διατήρησε ακόμη την πρόβλεψή της για αύξηση του ΑΕΠ στο 4,3% το 2025.

Πηγή: Bloomberg

Να αναθεωρηθεί η δημοσιονομική πολιτική

H Citigroup την Κυριακή υποβάθμισε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας για το τέλος του έτους 2025 στο 4,2% από 4,5%, λόγω της έλλειψης σημαντικών καταλυτικών παραγόντων για την εγχώρια ζήτηση.

«Εκτιμούμε ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε να στηριχθεί έγκαιρα η ανάπτυξη με μέτρα τόνωσης», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Citigroup.

Σημειώνεται ότι η οικονομία της Κίνας, έχει υποστεί κρίση στον τομέα των ακινήτων, ενώ η εγχώρια ζήτηση βρίσκεται σε ύφεση, ως αποτελέσματα των αυστηρών lockdown λόγω Covid-19.

Παράλληλα, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της χώρας το Σάββατο, έδειξαν ότι οι τιμές των κατοικιών μειώνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων εννέα ετών και η ανεργία στις πόλεις αυξάνεται σε υψηλό 6μήνου.

Διαβάστε επίσης: 

Κίνα κατά ΗΠΑ για τις αυξήσεις δασμών: «Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των εταιρειών μας»

ΗΠΑ: Μεγάλες αυξήσεις τελωνειακών δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα

PwC: Πρόστιμο ρεκόρ $62 εκατ. και «λουκέτο» στις δραστηριότητές της στην Κίνα λόγω… Evergrande