• Οικονομία

    Κίνα: Απρόσμενη μείωση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο

    • NewsRoom
    Κίνα: Yποβαθμίζει τις διπλωματικές του σχέσεις με την Λιθουανία για το θέμα της Ταϊβάν

    Σι Τζινπίνγκ, Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας


    Απροσδόκητα έπεσε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Κίνα τον Σεπτέμβριο, μειωμένος από το ποσοστό που είχε αναφερθεί τον Αύγουστο, σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS) της χώρας.

    Το ποσοστό ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από τις προσδοκίες των αναλυτών.

    Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI), που αποτελεί το βασικό δείκτη καταγραφής της πορείας του πληθωρισμού, κατέγραψε ετήσια αύξηση 0,4% το Σεπτέμβριο, μειωμένος από την αύξηση του 0,6% που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο.

    Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος.

    Ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών, κατά 2,8% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, έναντι μείωσης 1,8% τον προηγούμενο μήνα και κάτω από την αναμενόμενη μείωση 2,5%.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα Δευτέρα, η Goldman Sachs, ανέβασε τον πήχη της ανάπτυξης της Κίνας για το 2024 και 2025, αφού το Πεκίνο παρουσίασε μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες που ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο.

    Ο υπουργός Οικονομικών Λαν Φουάν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο ότι θα υπάρξουν περισσότερα «αντικυκλικά μέτρα» φέτος, ωστόσο, οι αξιωματούχοι δεν παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος ή το χρονοδιάγραμμα των επικείμενων δημοσιονομικών κινήτρων.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η Κίνα θα διαθέσει σχεδόν 300 δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα στη διάρκεια των τριών προσεχών μηνών, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών, καθώς οι κινεζικές αρχές εντείνουν τις προσπάθειες τόνωσης της οικονομίας της χώρας, της δεύτερης μεγαλύτερης στον κόσμο.

    Η Goldman αναμένει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο να αυξηθεί κατά 4,9% φέτος, από 4,7% προηγουμένως. Επίσης, αύξησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη για το επόμενο έτος στο 4,7% από 4,3%, σύμφωνα με έκθεση της Κυριακής.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, οι επενδυτές ελπίζουν ότι θα μετριαστούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

    Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας θα μειώσουν τα επιτόκια στην πλειονότητα των υφιστάμενων στεγαστικών δανείων από τις 25 Οκτωβρίου, ακολουθώντας τις οδηγίες που εκδόθηκαν τον Σεπτέμβριο από την κινεζική κεντρική τράπεζα.

    Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το μέτρο θα ανακουφίσει τους δανειολήπτες και θα τονώσει την αγορά ακινήτων.

    Διαβάστε επίσης: 

    Goldman Sachs: Αναθεωρεί επί τα βελτίω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κίνας

    Ebury: Το δολάριο συνεχίζει να ενισχύεται καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανακάμπτει

    Συντάξεις: Ποιοι συνταξιούχοι περιμένουν να πληρωθούν έως… έξι χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ