Τεράστιο διεθνές κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν σε τηλεπικοινωνίες και ηλεκτρονικό εξοπλισμό έπεσε στα χέρια των ελεγκτών της ΑΑΔΕ, καθώς αποκαλύφθηκε εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Μάλιστα, σε αυτό το κύκλωμα συμμετέχουν τουλάχιστον 16 ελληνικές εταιρείες, οι οποίες έχουν έδρα την περιοχή της Αττικής.

Από τον έλεγχο φάνηκε πως αρκετά στελέχη αυτών των επιχειρήσεων δραστηριοποιούνταν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και συμμετείχαν σε εταιρείες με έδρα τη Γερμανία και την Κύπρο, ενώ το κύκλωμα είχε απλώσει τα «πλοκάμια» και σε άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Στόχος τους ήταν φυσικά, η αποφυγή πληρωμής ΦΠΑ, λόγω ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύκλωμα ακολουθούσε έναν… «συνήθη» τρόπο δράσης. Μέλος του κυκλώματος έφερνε στην Ελλάδα πανάκριβα προϊόντα τεχνολογίας (κινητά τηλέφωνα, tablets κτλ) και όταν ερχόταν η ώρα να αποδώσει την ΦΠΑ γινόταν «καπνός». Πρόκειται για τη μέθοδο του εξαφανισμένου εμπόρου.

Στη συνέχεια, τα άλλα μέλη του κυκλώματος, μέσω των εταιρειών που ο πρώτος «έμπορος» τους πουλούσε τα προϊόντα, ζητούσαν έκπτωση ή απαλλαγή ΦΠΑ, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Με αυτό τον τρόπο, άλλωστε, τα μέλη του κυκλώματος διέθεταν στην αγορά προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές, σε σχέση με τους νόμιμους ανταγωνιστές τους στη χώρα μας.

Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ, όμως, έβγαλαν και άλλα «λαβράκια»:

· 3 επιχειρήσεις δεν διαβίβασαν στην ΑΑΔΕ 1.900 φορολογικά στοιχεία, συνολικού ποσού 18.000 ευρώ

· 4 επιχειρήσεις δεν εξέδωσαν 2.004 φορολογικά στοιχεία, συνολικού ύψους 393.000 ευρώ

· 6 επιχειρήσεις πραγματοποίησαν εικονικές συναλλαγές (έκδοση ή λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων), συνολικής αξίας 36.000.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:
Κεραμέως: Είμαι υπέρ του γάμου ομόφυλων ζευγαριών

Μητσοτάκης: Ηλικιωμένος στην Αγία Παρασκευή δείχνει πώς έσωσε το σπίτι του με τον εξωδικαστικό

ΗΠΑ: Άνοδος-έκπληξη 0,6% στις λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο