ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Βασίλης Κικίλιας στο Mononews για τις mega – φωτιές, τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ και τον… Κώστα Τασούλα
Oι αναθεωρημένες προς τα πάνω προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος, οφείλονται εν πολλοίς στην πολύ θετική εξέλιξη των τουριστικών ροών στην χώρα. Θεσμικοί μάλιστα, παράγοντες του χώρου, πιθανολογούν για το 2021 τουριστικά έσοδα 12 δισεκατομμυρίων ευρώ – αριθμό αδιανόητο πριν από μερικούς μήνες.
Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, σε δήλωσή του στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”.
Με δεδομένο ότι άμεσα ή έμμεσα, περίπου 1 στα 4 ευρώ προέρχεται από τον τουρισμό, το υπουργείο έχει θέσει τέσσερις πυλώνες στα άμεσα σχέδια του, με σκοπό την επιπλέον αναθέρμανση της οικονομίας και την τόνωση της ανάπτυξης.
Τέσσερις πυλώνες
* Πρώτος πυλώνας είναι η συνεκτική αντιμετώπιση ζητημάτων υποδομών και υπερτουρισμού που παρουσιάζονται σε ορισμένους δημοφιλείς προορισμούς, παράλληλα με την βιώσιμη ανάπτυξη άλλων προορισμών. Η διαφύλαξη της ποιότητας του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος, συνδέεται με τη φέρουσα ικανότητα και τους διακηρυγμένους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, αποτελεί κύρια προτεραιότητα και – παρά τις επιμέρους συναρμοδιότητες – θα επιδιωχθούν άμεσες και απτές λύσεις. Ταυτόχρονα, αναμένεται να ληφθούν πρωτοβουλίες διαφύλαξης της αυθεντικότητας της εμπειρίας του επισκέπτη, κάτι που επίσης είναι πολύ κρίσιμο.
Παράλληλα με την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών σε δημοφιλείς προορισμούς, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και στους δευτερεύοντες νησιωτικούς προορισμούς, με βάση πάντα τη διατήρηση της αυθεντικότητάς τους και τη διαφοροποίηση του προσφερόμενου προϊόντος. Οι περιοχές αυτές μπορούν να συμβάλουν στη διακηρυγμένη και πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στη διασύνδεση με τον αγροδιατροφικό τομέα και στην ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, οι οποίες, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, μπορεί να φέρει υψηλή προστιθέμενη αξία σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας.
* Δεύτερος πυλώνας είναι η δημιουργία μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων αναφορικά με τον τουριστικό τομέα. Στόχος είναι αφενός η δημιουργία των απαραίτητων δομών και εργαλείων για την παραγωγική αντιμετώπιση περιστατικών και κρίσεων και αφετέρου η αποφυγή αυτών, όταν προκύπτουν, ή όταν διαμορφώνονται ως δυνητικές απειλές.
* Τρίτος πυλώνας είναι η ψηφιοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών. Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του ΕΟΤ, με την εφαρμογή ψηφιακού τουριστικού χάρτη και ψηφιακού αποθετηρίου πολιτιστικών πόρων της χώρας – ενός καινοτόμου συστήματος που θα παρέχει πληροφορίες σε τουρίστες και πολίτες, αξιοποιώντας την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης 2ης γενιάς. “Στα πλάνα μας είναι να εμπλουτιστεί περαιτέρω με υπηρεσίες προς τον ξένο επισκέπτη, που θα συνάδουν με τις υπηρεσίες ενός online τουριστικού ΚΕΠ” ανέφερε ο υπουργός.
* Τέταρτος πυλώνας είναι το κρίσιμο σημείο της εκπαίδευσης για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και την αναβάθμισή τους στον τουριστικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη διεξάγονται διερευνητικές επαφές με σημαντικούς φορείς από το εξωτερικό και μάλιστα φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την Accor, για τη δημιουργία ενός διεθνούς εμβέλειας κέντρου τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Το υπουργείο Τουρισμού έχει τις δυνατότητες να αναδειχθεί σε πόλο έλξης μεγάλων επενδύσεων, τραβώντας ουσιαστικά το κάρο της οικονομίας, δημιουργώντας νέα εισοδήματα και κυρίως θέσεις εργασίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
e-ΕΦΚΑ – Ηλεκτρονικό ραντεβού: Μονιμοποίηση του μέτρου με απόφαση Χατζηδάκη
Σκρέκας: Έκπτωση στο ρεύμα για όλους ανεξάρτητα από ληξιπρόθεσμες οφειλές
Σκρέκας: Έκπτωση στο ρεύμα για όλους ανεξάρτητα από ληξιπρόθεσμες οφειλές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ντόναλντ Τραμπ: Επιστρέφει στον Λευκό Οίκο και ετοιμάζεται για τον «χρυσό αιώνα» των ΗΠΑ
- Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο κατώτατο μισθό – Ποιες Επιτροπές συγκροτούνται
- ΠΑΣΟΚ: Ας μην κουράζεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναμασώντας την ίδια καραμέλα
- Μέρκελ: Η Ευρώπη είναι η ασφάλεια ζωής μας – Πρέπει να αντιδράσουμε ενωμένοι στον Τραμπ