Συγκρατημένη αισιοδοξία για μια θετική «έκπληξη» από τον οίκο Fitch, στα πρότυπα της Standard & Poor’s που δεν «τσιγκουνεύτηκε» την μίνι αναβάθμιση της οικονομίας, βελτιώνοντας σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές της ελληνικής αξιολόγησης, επικρατεί σε κύκλους αξιωματούχων και παραγόντων της αγοράς.

Παρά το ότι η αξιολόγηση είναι μόλις μια εβδομάδα πριν της Ευρωεκλογές, που είναι ένα πολιτικό ορόσημο από τα οποία οι οίκοι σε γενικές γραμμές επιλέγουν να απέχουν, σοβαροί αναλυτές δεν  θεωρούν απίθανη μια καλή κίνηση από τη Fitch καθώς μιλάμε μεν για εκλογές που δεν προβλέπεται με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή να επηρεάσουν ουσιαστικά την οικονομική πολιτική.

1

Εφόσον οι θετικές προσδοκίες ευοδωθούν στις 31 Μαίου η Ελλάδα θα αξιολογείται με επενδυτική βαθμίδα από τέσσερις οίκους, Standard & Poor’s, Fitch, DBRS, Scope Ratings, με τις δύο πρώτες να έχουν τότε και θετική προοπτική στην αξιολόγηση τους, θέτοντας την οικονομία στον προθάλαμο μιας νέας αναβάθμισης μέσα στους επόμενους 12 – 18 μήνες, εφόσον η οικονομία θα πληροί τις προϋποθέσεις.

Ακόμη όμως και η Fitch να μην επιβεβαιώσει τις θετικές προσδοκίες, το πραγματικά μεγάλο μέτωπο στο πεδίο των αξιολογήσεων σε αυτή τη φάση παραμένει η εκκρεμότητα της Moody’s που θα είναι και η τελευταία που θα δώσει στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα, με όλες τις ελπίδες στην αξιολόγηση της 13ης Σεπτεμβρίου.

Εντείνεται η πίεση

Όπως όμως σχολιάζουν αναλυτές, εάν η Fitch ακολουθήσει τελικά το παράδειγμα της S&P και εκπλήξει επίσης θετικά αναβαθμίζοντας  τις προοπτικές στις 31 Μαίου, θα ενταθεί ίσως η πίεση και προς τη Moody’s για την επενδυτική βαθμίδα στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου.

Αυτό το βήμα, η επενδυτική βαθμίδα και από τη Moody’s παραμένει ένα πολύ σημαντικό ζητούμενο, καθώς είναι ο μεγαλύτερος οίκος και όσο κρατά καθηλωμένη την ελληνική αξιολόγηση δεν επιταχύνεται η εισροή σημαντικών κεφαλαίων στη χώρα από επενδυτές που θέλουν και αυτή την αξιολόγηση για να ξεκινήσουν να «βλέπουν» Ελλάδα.

Επί του πρακτέου πρόκειται για μια καθυστέρηση που δεν χαλάει το θετικό κλίμα για τη χώρα την επενδυτική κοινότητα, ειδικά όταν αυτό φέρει τη σφραγίδα όλων των υπολοίπων οίκων.

Ωστόσο πρόκειται για ένα θέμα που καλό είναι να μην αποτελεί (πια) εκκρεμότητα. Ταυτόχρονα δεν είναι ευκταίο, σίγουρα για την Αθήνα, να παρέλθει και το ορόσημο της 13ης Σεπτεμβρίου και η Moody’s να έχει επιλέξει (πάλι) στάση αναμονής…

Θα πρέπει να σημειωθεί, όπως έχει γράψει το Mononews πως σύμφωνα με εκτιμήσεις εφόσον ξεκλειδώσει η αναβάθμιση, είτε στην επικείμενη αξιολόγηση ή το φθινόπωρο ανοίγει ο δρόμος για πρόσθετη ζήτηση για τοποθετήσεις σε ελληνικά κεφάλαια της τάξης των 8-10 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Άγρια κόντρα Χατζηδάκη – Πιτσιλή με τους φοροτεχνικούς για τις φορολογικές δηλώσεις

Jefferies και Citi για Alpha Bank: Αύξηση τιμής στόχου μετά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου

Δίκη Folli Follie: Πρόταση-βόμβα από την εισαγγελέα – Αθώοι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος για τρία κακουργήματα