ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με άνοδο της ζήτησης 20% κινήθηκε το φθινόπωρο η βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα, αποδεικνύοντας πως η επέκταση της τουριστικής σεζόν βγάζει κερδισμένη και αυτή την αγορά.
Σύμφωνα με το παρατηρητήριο AirDNA, ο Νοέμβριος δικαίωσε τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τη συνολική ζήτηση να φτάνει τα 24,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, σημειώνοντας αύξηση 18% από πέρσι. Ο αριθμός των νέων καταχωρήσεων συμπίπτει με την άνοδο της ζήτησης, αφού τα νέα καταλύματα ήταν περισσότερα κατά 11,6%.
Τα ταξίδια εκτός των μηνών αιχμής (shoulder months, Μάρτιος, Απρίλιος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος) έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της ζήτησης με διψήφιο ρυθμό και στις 20 μεγαλύτερες αγορές βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη το φετινό φθινόπωρο. Οι προορισμοί στη νότια και ανατολική Ευρώπη ήταν οι πιο δημοφιλείς μεταξύ των ταξιδιωτών, εξού και οι παρακάτω χώρες σημείωσαν αύξηση της ζήτησης άνω του 20% σε ετήσια βάση για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο. Εκτός από την Ελλάδα, πρόκειται για την Τσεχία (αυξημένη ζήτηση κατά 22,9%), τη Γερμανία (23,1%), την Ουγγαρία (23,9%), τη Νορβηγία (27,4%) και την Πολωνία (29,9%).
Παγίδα η αυξημένη προσφορά
Ενώ η αύξηση της ζήτησης μπορεί να υποστηρίξει υψηλότερα έσοδα για τους οικοδεσπότες, η αύξηση της προσφοράς —που σημαίνει την προσθήκη νέων καταχωρήσεων— μπορεί να αντισταθμίσει τα θετικά αποτελέσματα, προειδοποιεί η AirDNA. «Όταν περισσότερες καταχωρήσεις εισέρχονται στην αγορά, ο ανταγωνισμός αυξάνεται, καθιστώντας πιο δύσκολο για μεμονωμένους οικοδεσπότες να επιτύχουν υψηλότερα ποσοστά πληρότητας ή να αυξήσουν τις τιμές». Αυτό το φθινόπωρο, οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις σε έσοδα ανά κατάλυμα ήταν χώρες όπου η αύξηση της ζήτησης ξεπέρασε την αύξηση της προσφοράς. Σε αυτές τις αγορές, ο περιορισμένος ανταγωνισμός επέτρεψε στους οικοδεσπότες να επωφεληθούν τόσο από υψηλότερη πληρότητα όσο και από μεγαλύτερη ισχύ τιμών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κερδίζουν περισσότερα έσοδα ανά διαθέσιμη διανυκτέρευση.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις χώρες με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των εσόδων ανά κατάλυμα Airbnb, είδαν αυτό το φθινόπωρο άνοδο μεγαλύτερη από 15% σε ετήσια βάση. Μιλάμε για την Πορτογαλία (15,2%), την Ουγγαρία (17%), τη Φινλανδία (20,4%), την Ισπανία (21,1%) και τη Δανία (25,6%). Η ζήτηση βραχυπρόθεσμων ενοικίων στην Ευρώπη είναι έτοιμη να ξεκινήσει το νέο έτος με έντονο ύφος.
Σε κάθε περίπτωση, η ζήτηση για Airbnb αναμένεται να πάρει… φόρα το 2025. Οι τρέχουσες κρατήσεις έχουν αυξηθεί κατά 16% σε ετήσια βάση για τον Ιανουάριο και 9% για τον Φεβρουάριο. Η αύξηση της ζήτησης τον Μάρτιο είναι αισθητά μικρότερη, μόλις 0,2% σε ετήσια βάση. Αυτή η επιβράδυνση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μετατόπιση του Πάσχα στον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση του Απριλίου σημειώνει σημαντική ώθηση, αυξημένη κατά 38% σε ετήσια βάση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση