Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

ΚΕΠΕ: Αυξήθηκε ο δείκτης “φόβου” τον Αύγουστο, αλλά βελτίωση δείχνει ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης

Παναγιώτης Λιαργκόβας

Παναγιώτης Λιαργκόβας, διεύθυνση ΚΕΠΕ

Αυξημένη αβεβαιότητα για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς , καταγράφηκε τον Αύγουστο , σε σχέση με τα τέλη του Ιουλίου, όπως προκύπτει από τον δείκτη «φόβου» του ΚΕΠΕ.

Ειδικότερα, ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV, που αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap, αυξήθηκε τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας το 26,85% στις 30/8/2024 από 23,09% στις 31/7/2024.

Επιπλέον, η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη αυξήθηκε, φτάνοντας το 28,10% τον Αύγουστο του 2024 από 24,51% τον Ιούλιο του 2024.

Στις 30/8/2024 ο δείκτης ήταν σε επίπεδο χαμηλότερο του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,13%.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν βελτίωση των μελλοντικών οικονομικών συνθηκών, με βάση τον Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ) του ΚΕΠΕ.

Ο ΣΔΠ, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης, παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Μάιο του 2024,2 ο ΣΔΠ σημείωσε εκ νέου άνοδο, φτάνοντας σε νέο ανώτατο επίπεδο για το σύνολο της περιόδου εξέτασης.

Η συνεχιζόμενη ευνοϊκή πορεία του ΣΔΠ αντανακλά την ενίσχυση των προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις για βελτίωση των μελλοντικών οικονομικών συνθηκών.

Σε αυτή τη βάση, θεωρείται ότι δεν επικρατούν οι όποιες δυσμενείς επιπτώσεις που οφείλονται στις πληθωριστικές πιέσεις και τους γεωπολιτικούς κινδύνους που επιμένουν

. Για την απόκτηση επιπρόσθετων ενδείξεων, αναγκαία καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ. Η ενσωμάτωση νέων στοιχείων αναμένεται να προσφέρει επιπλέον πληροφόρηση αναφορικά με την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Αναλυτικά τα στοιχεία εδώ

Διαβάστε επίσης:

Πόσο θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για εργαζόμενους και εργοδότες από το 2025

Ψηφιακή κάρτα για 1,5 εκατ. εργαζόμενους το φθινόπωρο – Αύξηση αποδοχών από υπερωρίες – mononewsTV

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Αυξήθηκαν κατά 50% οι ρυθμίσεις τον Αύγουστο