Ήδη έχουν κλείσει 200 αρτοποιεία από την αρχή του χρόνου περίπου 2.100 βρίσκονται με συσσωρευμένα χρέη με τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας, την ώρα που καταγράφεται πτώση του τζίρου κατά 20% και απώλειες περίπου 500 εκατ. ευρώ το 2022.

Τα σχετικά στοιχεία έδωσε η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας, με τον πρόεδρό της Μιχάλη Μούσιο να χτυπά σήμα κινδύνου για ένα κλάδο με 14.400 επιχειρήσεις που απασχολούν 80.000 οικογένειες και έμμεσα άλλες 70.000.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας έβαλαν κατά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα αλλά και προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος σημειώνοντας ότι κάποιοι προμηθευτές δεν πιστώνουν την επιδότηση ενώ η κρατική στήριξη είναι διαφορετική από αυτό που έχει δεσμευτεί ο υπουργός.

Όπως είπε ο κ. Μούσιος «ήμασταν καλύτερα με τη ρήτρα αναπροσαρμογής» ενώ αναφορικά με τον Οκτώβριο υπογράμμισε ότι  η επιδότηση για τα αρτοποιεία είναι στα 23 λεπτά ανά KWh όταν η χρέωση είναι από 54-60 λεπτά. Δηλαδή η χρέωση θα είναι 35 -36 λεπτά/ KWh ενώ η διαβεβαίωση του υπουργού είναι ότι δεν θα υπερβεί τα 18 λεπτά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν ένα μέσο αρτοποιείο το καλοκαίρι του 2021 πλήρωνε 1.980 ευρώ ρεύμα, τον Σεπτέμβριο 2022 3.562 ευρώ και τον Οκτώβριο 5.914 ευρώ.

« Δεν υπάρχει αρτοποιείο στη χώρα που να μπορεί να μαζέψει 6.000 ευρώ το μήνα για το ρεύμα και άλλα 2.000 ευρώ για το αέριο. Μιλάμε για καταστήματα που πρέπει να συγκεντρώσουν αυτά τα ποσά ευρώ – ευρώ» συμπληρώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μούσιος.

Αναπόφευκτες οι νέες ανατιμήσεις στο ψωμί

Οι αρτοποιοί ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας για να αποφευχθούν νέα λουκέτα αλλά και νέες ανατιμήσεις την ώρα που η τιμή του ψωμιού έχει αυξηθεί κατά 15-16%.

Ζητούν αύξηση των επιδοτήσεων στην ενέργεια, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και μείωση του ΦΠΑ στο ψωμί το 13% στο 6%. Η τιμή του ψωμιού στον φούρνο μετά από δύο αυξήσεις τον περασμένο Νοέμβριο και τον Μάρτιο, έφτασε στο 3,10 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο. Ο κ. Μούσιος αναφερόμενος στο καλάθι με τα 50 προϊόντα υπογράμμισε ότι οι αρτοποιοί είναι σύμφωνοι με οποιαδήποτε πρωτοβουλία κρατάει δεν επιβαρύνει τις τιμές για τον καταναλωτή.

Τι απαντούν στον Γεωργιάδη για τα λουκέτα

Για πρώτη φορά αναστέλλουν τη λειτουργία μαζικά τα αρτοποιεία, ούτε την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης δεν έγινε αυτό, καθώς οι φούρνοι άλλαζαν χέρια και δεν κατέβαζαν ρολά σημείωσε ο κ. Μούσιος. Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης ότι «στην Ολλανδία έκλεισαν 1.000 φούρνοι στην Ελλάδα κανένας» ο κ. Μούσιος απάντησε ήδη έχουν κλείσει τα 200 από την αρχή του χρόνου ενώ ένα 15% έχει συσσωρευμένα χρέη και αν δεν ληφθούν μέτρα πολλοί από αυτούς θα οδηγηθούν σε κλείσιμο.

Παρέθεσε δε τους αριθμούς, οι οποίοι όπως είναι κυνικοί και δεν αποτυπώνουν το ό,τι πίσω από αυτούς κρύβονται οικογένειες και εργαζόμενοι. Όπως είπε φέτος έκλεισαν μεταξύ άλλων 63 φούρνοι στην Αθήνα, 22 στη Θεσσαλονίκη, 8 στην Κόρινθο, 6 στη Μαγνησία κ.α.

Διαβάστε επίσης

Jamie Dimon (JPMorgan): Η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να βυθιστεί σε ύφεση σε 6 έως 9 μήνες

Bloomberg: Στενεύουν τα περιθώρια της ΕΚΤ για μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων

Τα σενάρια για την ελληνική ανάπτυξη στη σύνοδο του ΔΝΤ – Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών