Στην οδό Νίκης, στο Σύνταγμα είναι στραμμένα τα βλέμματα της αγοράς, όπου αναμένονται με αγωνία οι νέες πρωτοβουλίες του οικονομικού επιτελείου για την στήριξη των επιχειρήσεων από την κρίση του κορονοϊού.

Τα αιτήματα για διεύρυνση των ΚΑΔ πέφτουν «βροχή» από διάφορους κλάδους, που ζητάνε να απλωθεί το «δίχτυ προστασίας» και σε άλλους, που πλήττονται εξίσου από τις επιπτώσεις της επιδημίας. Κάποιοι προτείνουν να υπάρξει καθολική εφαρμογή των μέτρων, με κριτήριο την πτώση του κύκλου εργασιών, ώστε να ενταχθούν στη λίστα όλοι οι ΚΑΔ, ανεξαρτήτως εάν είναι πρωτεύοντες ή δευτερεύοντες στο καταστατικό της εταιρείας.

«Γενναίες» παρεμβάσεις και μάλιστα άμεσα ζητούνται στο ανοιχτό θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών, το οποίο αποτελεί «κίνδυνο θάνατο» για την οικονομία. Η αγορά περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σχέδιο που έχει προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να κάνει χρήση των ευνοϊκών διατάξεων.

Ήδη, φορείς όπως η ΓΣΕΒΕΕ και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του θέματος, εστιάζοντας στην χρονική παράταση της πληρωμής ή σφράγισης τους σε πάνω από 90 ημέρες.

Μείζον ζήτημα αποτελεί και η καταβολή των ενοικίων. Πολλοί υποστηρίζουν πως η λύση που δόθηκε είναι κατώτερη των περιστάσεων και χρήζει αναπροσαρμογής. Όπως λένε, ακόμη και οι επιχειρήσεις που υπάγονται στα μέτρα στήριξης έχουν τεράστια δυσκολία να καταβάλλουν το μειωμένο κατά 40% μίσθωμα, καθώς δεν υπάρχουν τα ανάλογα αποθέματα ρευστότητας.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για όσες επιχειρήσεις δεν εντάσσονται στα μέτρα και είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν στο ακέραιο το ενοίκιο. Ήδη, κάποιες αλυσίδες με μεγάλο δίκτυο καταστημάτων εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις απώλειες.

«Κρατάμε τα καταστήματά μας ανοιχτά με νύχια και με δόντια. Δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε το προσωπικό, όταν οι πωλήσεις έχουν πέσει πάνω από 80%», σημειώνει χαρακτηριστικά στέλεχος μεγάλης επιχείρησης.

Πολλοί θεωρούν πως, εάν δεν υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στον ιδιοκτήτη του ακινήτου και τον μισθωτή για την παροχή διευκολύνσεων, τότε αρκετοί μισθωτές θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να πετύχουν ελάφρυνση των βαρών επικαλούμενοι ανωτέρα βία.

Σε αυτή την περίπτωση, όπως λένε, ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένας «θηριώδης όγκος» δικαστικών υποθέσεων, που δύσκολα θα μπορέσει να διαχειριστεί το ήδη επιβαρυμένο δικαστικό σύστημα.