• Οικονομία

    Κατώτατο μισθό από 745 έως 766 ευρώ προτείνει το ΚΕΠΕ

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Τι αναφέρει η εισήγηση του ΚΕΠΕ προς τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη στο «Mononews»

    Στα 766 ευρώ θα μπορούσε να ανέλθει ο νέος κατώτατος μισθός σύμφωνα με το πόρισμα που εκπονήθηκε από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης για την αύξηση του ισχύοντος κατώτατου μισθού των 713 ευρώ, από την 1η Απριλίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΕΠΕ προτείνει η αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου να κυμανθεί από 4,5 έως 7,5% και με αυτό ως γνώμονα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης θα εισηγηθεί τον νέο κατώτατο μισθό στο υπουργικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

    Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΚΕΠΕ, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον τις απώλειες της αγοραστικής δύναμης για το 2023, οπότε η ελάχιστη αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να ανέρχεται στο 4,5%. Σημειώνοντας ότι από την άλλη πλευρά, ότι για λόγους κοινωνικής ισότητας η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι σκόπιμο να μην ξεπεράσει την αύξηση που δόθηκε στους περισσότερους συνταξιούχους (7,75%).

    Ωστόσο, όπως αναφέρει το πόρισμα το  τελευταίο ποσοστό προφανώς ενσωματώνει και την όποια αναμενόμενη ευνοϊκή αύξηση της παραγωγικότητας εργασίας. Συνεπώς το ΚΕΠΕ προτείνει μία αύξηση στο κατώτατο μισθό και στο κατώτατο ημερομίσθιο από 4,5% έως 7,5%.

    Η πρόταση του ΚΕΠΕ μεταφράζεται σε αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού από 713 ευρώ, μικτά, που είναι τώρα σε 745 έως 766 ευρώ, δηλαδή από 614 ευρώ καθαρά μπορεί να φτάσει τα 639,5 ευρώ έως και τα 656 ευρώ, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα υιοθετηθούν, καθώς η πρόταση δεν είναι δεσμευτική.

    Αντίστοιχες προτάσεις έχουν καταθέσει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, με αυξήσεις οι οποίες κυμαίνονται από 5% έως και 10%. Για παράδειγμα, η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει μικτά 770 – 784 ευρώ, ο ΣΕΤΕ 753 ευρώ, η ΕΣΕΕ 763 ευρώ, η Τράπεζα της Ελλάδος 780 ευρώ και η ΓΣΕΕ με την υψηλότερη πρόταση για 826 ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι όποιες αυξήσεις αυτές αναμένεται να συμπαρασύρουν επιδόματα, όπως το ανεργίας και το μητρότητας.

    Πως θα διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός

    Αυτό σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός των 713 ευρώ σήμερα εάν αυξηθεί:

    -κατά 4,5% θα διαμορφωθεί στα 745 ευρώ

    -κατά 5% θα διαμορφωθεί στα 748 ευρώ

    -κατά 5,5% θα διαμορφωθεί στα 752 ευρώ

    -κατά 6% θα διαμορφωθεί στα 756 ευρώ

    -κατά 6,5% θα διαμορφωθεί στα 759 ευρώ

    -κατά 7% θα διαμορφωθεί στα 763 ευρώ

    -κατά 7,5% θα διαμορφωθεί στα 766 ευρώ.

    Ποιοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό

    Όπως επισημαίνεται στο πόρισμα του ΚΕΠΕ, με βάση τα στοιχεία από το Π/Σ Εργάνη, με τον κατώτατο μισθό αμείβονταν 353.000 εργαζόμενοι το 2016, ενώ μέχρι το 2021 ο αριθμός σχεδόν διπλασιάστηκε στις 646.000 και το 2022 καταγράφηκε μικρή μείωση στις 585.000. Προκύπτει, λοιπόν, ότι το ένα τέταρτο των απασχολούμενων του ιδιωτικού τομέα αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

    Η μείωση όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό προήλθε αποκλειστικά από τους απασχολούμενους με ευέλικτες μορφές εργασίας, αφού οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 2.000 μεταξύ 2021 και 2022, ενώ αντίστοιχα οι μερικής μειώθηκαν κατά 52.000 και οι εκ περιτροπής κατά 10.000.

    Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι και τα γειτονικά με τον κατώτατο μισθό κλιμάκια έχουν αυξηθεί σε μέγεθος, ενώ το φαινόμενο της συγκέντρωσης κοντά στον κατώτατο μισθό καταγράφεται από το 2013 και είναι πιο έντονο για τις γυναίκες από ότι για τους άνδρες, καταδεικνύοντας ότι αυτές είναι μάλλον πιο ευαίσθητες σε μεταβολές του κατώτατου.

    Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι τα τελευταία χρόνια σχεδόν το ένα τρίτο των μισθωτών λαμβάνει μισθό μικρότερο από τον κατώτατο, κυρίως ως αποτέλεσμα της ευρείας χρήσης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, με κυριαρχούσα τη μερική απασχόληση. Οπότε, μια αλλαγή του κατώτατου θα επηρεάσει και αυτούς.

    Ενδιαφέρον έχουν και οι δευτερογενείς αυξήσεις λόγω αύξησης του κατώτατου μισθού σε μισθωτούς που αμείβονται με υψηλότερο μισθό. Οι αυξήσεις του κατώτατου το 2022 συνοδεύτηκαν από μετακινήσεις από τον παλιό στο νέο κατώτατο, ενώ αξιόλογες μεταβολές παρατηρούνται και στα γειτονικά κλιμάκια. Οι αυξήσεις φαίνεται να περιορίζονται σε μισθούς μέχρι τα 1.200€, αφού από εκεί και επάνω η μισθολογική κατανομή έχει παραμείνει σχετικά αμετάβλητη.

    Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον κατώτατο

    Όπως αναφέρει το ΚΕΠΕ στο πόρισμα του η απόφαση για μεταβολή του κατώτατου μισθού δεν είναι μια μονοδιάστατη διαδικασία και θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα ακόλουθα κριτήρια:

    • Κριτήριο 1ο: Οικονομικοί παράγοντες, όπως επίδραση στην απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα, σχέση με παραγωγικότητα, κτλ.
    • Κριτήριο 2ο: Το σχετικό μέγεθος των μισθών.
    • Κριτήριο 3ο: Το σχετικό κόστος διαβίωσης και η εξέλιξή του.
    • Κριτήριο 4ο: Δημοσιονομική επίδραση και επιπτώσεις στην κοινωνική ασφάλιση.

    Ο κατώτατος μισθός επηρεάζει τους μέσους μισθούς και μάλιστα η επίδραση αυτή είναι διαφορετική ανάλογα τον κλάδο και το μέγεθος της επιχείρησης.

    Διαβάστε επίσης

    Έως και 8% η αύξηση του κατώτατου μισθού- Την ερχόμενη Παρασκευή οι ανακοινώσεις



    ΣΧΟΛΙΑ