Έως το 125% μπορεί να φτάσει η απόκλιση της τιμής ενός ακινήτου ενεργειακής κλάσης Ζ σε σύγκριση με κατοικίες ενεργειακής κλάσης Α+ σε περιοχές όπου τα πράσινα ακίνητα είναι περιζήτητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην Prodexpo ο Δημήτρης Μελαχροινός, διευθύνων σύμβουλος της Spitogatos βάσει στοιχείων του τρίτου τριμήνου του 2024, η τιμή μίας τυπικής κατοικίας 162 τετραγωνικών μέτρων, στα νησιά του Αιγαίου, για παράδειγμα, εκτοξεύεται κατά 2.499 ευρώ, όταν η μέση τιμή φτάνει τα 3.348 ευρώ ανά τ.μ.. Στην Αττική, μία κατοικία ενεργειακής κλάσης Ζ κι επιφάνειας 127 τετραγωνικών μέτρων πωλείται έως και 2.213 ευρώ παραπάνω όταν ένα σπίτι αντίστοιχης επιφάνειας αλλά ενεργειακής κλάσης Ζ ενώ βγαίνει στην αγορά με τιμή 3.209 ευρώ/τ.μ., δηλαδή είναι πάνω από μία φορά ακριβότερο ή 101,5%. Αυτό σημαίνει πως στην Αττική μία πράσινη κατοικία μπορεί να πωλείται ακόμα και προς 5.422 ευρώ/τ.μ.

Να θυμίσουμε εδώ ότι στην κατηγορία Α+ κατατάσσονται σπίτια με εξαιρετική μόνωση, σύγχρονα κουφώματα και τζάμια, ενεργειακά αποδοτικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης, και πιθανώς χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, φέτος θα είναι στον αέρα πέντε νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 500 εκατ. ευρώ. Εντός Νοεμβρίου ανακοινώνεται η έναρξη του Νέου Εξοικονομώ για το σύνολο των νοικοκυριών της χώρας και σε αντίθεση με τα άλλα προγράμματα μέχρι τώρα δεν θα έχει εισοδηματικά κριτήρια. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι περίπου 110 εκατ. ευρώ , εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ θα αφορούν νοικοκυριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα.

Μεγάλη είναι επίσης η απόκλιση και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα. Η αγορά μίας πράσινης κατοικίας στα Επτάνησα κοστίζει έως και 80,3% περισσότερο (η διαφορά φτάνει ακόμα και τα 1.560 ευρώ), ενώ στην Κρήτη ο αγοραστής ενός «οικολογικού» σπιτιού θα κληθεί να καταβάλει τίμημα 89,7% υψηλότερο, καθώς μία κατοικία υψηλής ενεργειακής κλάσης πωλείται αντί 2.352 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όταν ένα ενεργοβόρο ακίνητο διατίθεται προς 1.497 το μέτρο, φθηνότερα.

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη επικράτεια, στη Μακεδονία οι πράσινες κατοικίες κοστίζουν 77,3% περισσότερο, στην Πελοπόννησο 72,2%, στην Ήπειρο 98,1%, στη Θράκη 45,3%, στη Στερεά Ελλάδα 50,5% και στη Θεσσαλία η απόκλιση φτάνει το 68,1%.

Μικρότερη η απόκλιση στη Θεσσαλονίκη

Οι τιμές μίας κατοικίας ενεργειακής κλάσης φτάνουν πωλούνται στη Μακεδονία αντί 2.068 το τετραγωνικό μέτρο, στην Πελοπόννησο αντί 1.731 ευρώ, στην Ήπειρο 1.652 ευρώ/τ.μ., στη Στερεά Ελλάδα 1.500 ευρώ ανά τ.μ. και στη Θεσσαλία η τιμή ενός σπιτιού ενεργειακά θωρακισμένου διαμορφώνεται στα 1.352 ευρώ/τ.μ., βάσει δεδομένων της πλατφόρμας αγγελιών.

Χαρακτηριστική είναι η μικρότερη απόκλιση στη Θεσσαλονίκη, όπου ένα ακίνητο υψηλής ενεργειακής κλάσης πωλείται μεν κατά 1/3 της τιμής ακριβότερα, ωστόσο εκεί καταγράφεται η μικρότερη διαφορά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Η τιμή μίας κατοικία 96 τετραγωνικών που βγαίνει προς πώληση αυξάνεται κατά 583 ευρώ/τ.μ., όταν αφορά σε υψηλής ενεργειακής κλάσης σπίτι. Το μεγαλύτερο σε ηλικία κτιριακό απόθεμα σε συνάρτηση με τη ζήτηση για παλιές κατοικίες – ελλείψει νεόδμητων – εξηγεί τη μικρότερη απόκλιση στη συμπρωτεύουσα, η οποία, εξάλλου έρχεται δεύτερη στην κατηγορία των αναζητήσεων. Συγκεκριμένα, το 40,6% των αναζητήσεων για κατοικία αφορά στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη είναι η περιοχή – κλειδί για το 15,3% όσων ψάχνουν σπίτι μέσω της πλατφόρμας του Spitogatos. Ακολουθούν η Μακεδονία (10,6%), Πελοπόννησος (8,5%), νησιά Αιγαίου (6,8%), Θεσσαλία (4,3%), Στερεά Ελλάδα (4,1%), Κρήτη (3,6%), Ήπειρος (2,2%), η Θράκη και τα νησιά του Ιουνίου (2,2%). Μετά τους Έλληνες, από τους οποίους γίνονται οι περισσότερες αναζητήσεις (και συγκεκριμένα τα 2/3 αυτών), αγγελίες για κατοικίες στην Ελλάδα διαβάζουν οι Αμερικανοί (10,6%), οι Γερμανοί (3,1%), οι Βρετανοί, (2,7%), οι Αυστραλοί και οι Σέρβοι (1,5%).