Απώλειες καταγράφει στα συμβόλαια του πετρελαίου το Χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Ο λόγος είναι η επιβράδυνση που παρουσίασε η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η Κίνα, εγείροντας νέους φόβους για τη παγκόσμια ζήτηση του αργού.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του Brent παραδόσεως Οκτωβρίου κινείται με πτώση 4,65% ή 4,8 δολαρίων με την τιμή του να έχει υποχωρήσει στα 93,67 δολάρια το βαρέλι. Παρόμοια πορεία ακολουθεί και το αμερικανικό WTI που βλέπει το δικό του συμβόλαιο Σεπτεμβρίου να πραγματοποιεί βουτιά 4,6% και να διαπραγματεύεται στα 87,79 δολάρια το βαρέλι με απώλειας σήμερα 4,2 δολάρια.

Τάσεις επιβράδυνσης

Στην είδηση που δείχνει να επηρεάζει τις τοποθετήσεις στο αργό, η οικονομία της Κίνας παρουσίασε απροσδόκητες τάσεις επιβράδυνσης τον Ιούλιο, με τη βιομηχανική δραστηριότητα και το λιανικό εμπόριο να υφίστανται πιέσεις από την πολιτική μηδενικού Covid.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα αυξήθηκε κατά 3,8% τον Ιούλιο επιβραδύνοντας από την ανάπτυξη 3,9% που είχε προηγηθεί, αλλά κυρίως σημαντικά χαμηλότερα από την αύξηση κατά 4,6% που ανέμεναν οι αναλυτές. Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις που είχαν σημειώσει άνοδο 3,1% τον Ιούνιο, αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 2,7% σε ετήσια βάση, υπολειπόμενες ακομα περισσότερο των προβλέψεων της αγοράς για ανάπτυξη 5%.

Οι τιμές του αργού είχαν ανακάμψει άνω του από 3% την περασμένη εβδομάδα, με φόντο τη διακοπή της παραγωγής σε πολλές θαλάσσιες πλατφόρμες στον Κόλπο του Μεξικού λόγω βλάβης ενός εξαρτήματος. Με τις επισκευές να έχουν ολοκληρωθεί ωστόσο την Παρασκευή, η βαρύτητα έχει επιστρέψει πλέον στα επίπεδα που θα κινηθεί η ζήτηση το επόμενο διάστημα και το γεγονός ότι η Κίνα πασχίζει να αντιμετωπίσει το πλήγμα στην ανάπτυξη που επέφεραν οι αυστηροί περιορισμοί για την πανδημία δείχνει να έχει ενεργοποιήσει εκ νέου μαζικά τους πωλητές.

Πίεση και στην προσφορά

Επιπλέον πίεση ασκείται στις τιμές και από την πλευρά της προσφοράς, καθώς ο επικεφαλής του κορυφαίου εξαγωγέα στον κόσμο, της Saudi Aramco, δήλωσε την ετοιμότητα της εταιρείας να αυξήσει την παραγωγή της αν της ζητηθεί.

Ειδικότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους χτες Κυριακή, ο CEO Αμίν Νάσερ είπε ότι η Saudi Aramco είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου στη μέγιστη δυναμικότητά της των 12 εκατ. βαρελιών την ημέρα εφόσον το ζητήσει η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

“Είμαστε βέβαιοι για την ικανότητά μας να αυξήσουμε στα 12 εκατ. βαρέλια όποτε υπάρξει ανάγκη ή μας ζητηθεί από την κυβέρνηση ή το υπουργείο Ενέργειας”, είπε ο Νάσερ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χαλάρωση των περιορισμών του Covid-19 στην Κίνα και η δραστηριότητα στον κλάδο των αερομεταφορών ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης.

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Περαιτέρω πτώση των τιμών της βενζίνης προβλέπει η υπ. Ενέργειας

Αεροδρόμιο Χανίων: Εκτοξεύτηκε η κίνηση επιβατών το 2022

Στην τελική ευθεία για το πακέτο της ΔΕΘ – Φορολογικά έσοδα, τουρισμός και ενέργεια οι κομβικοί παράγοντες