ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε καθημερινό «πονοκέφαλο» έχει αναδειχθεί τους τελευταίους μήνες, η συνεχής παράταση του lockdown που δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Την ίδια ώρα, όμως, τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα κοστίζουν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία, αλλά και την αγορά.
Το οικονομικό επιτελείο αναγκάζεται να «τρέχει» συνεχώς διαφορετικά σενάρια για το χρόνο άρσης των περιοριστικών μέτρων και ταυτόχρονα να κοστολογεί τις εισηγήσεις των ειδικών, λίγο πριν ληφθεί η εκάστοτε απόφαση για το περαιτέρω κλείσιμο της αγοράς.
Κάθε πρόταση που «πέφτει» στο τραπέζι από τους λοιμωξιολόγους και την κυβέρνηση, θα πρέπει να κοστολογηθεί αναλυτικά, αλλά και να αποτυπωθούν όλες οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις, με γνώμονα και τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, το κόστος των αποφάσεων που έλαβε χθες η κυβέρνηση και εκτείνονται έως τις 16 Μαρτίου, ανέρχεται στο 1,2 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 520 εκατ. είναι στο λιανεμπόριο.
Σημειώνεται πως, οι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο για ένα μηνιαίο κόστος του lockdown της τάξεως των 2,7 δις ευρώ, με τα μέτρα που ίσχυαν έως και σήμερα το πρωί, λόγω των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στις «κόκκινες» περιοχές, μεταξύ των οποίων είναι και η Αττική, καθώς το 67% του τζίρου της οικονομίας παράγεται σε αυτές τις περιοχές.
Ένα καθολικό lockdown σε όλη την επικράτεια κοστίζει περίπου 3 δις ευρώ το μήνα, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Όσο παρατείνονται οι περιορισμοί, τόσο μεγαλύτερο καθίσταται το κόστος για τα ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία σήμερα ανέρχονται στα 32,8 δις ευρώ. Ενδεικτικά, για κάθε 15 ήμερες που παραμένει κλειστό το λιανεμπόριο, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας περιορίζονται κατά περίπου 1-1,2 δισ. ευρώ, το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού μειώνεται κατά 0,7%, δηλαδή οδηγεί σε επιπλέον έλλειμμα 1,2 δις και οι προοπτικές ανάπτυξης της
οικονομίας επιβαρύνονται κατά 0,8%-0,9%, δηλαδή κατά 1,4 – 1,6 δις ευρώ.
Διαβάστε επίσης
Χρήστος Σταϊκούρας: Στα €11,6 δισ. τα νέα μέτρα στήριξης του 2021