ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην πληρωμή περίπου 4.900 εφάπαξ αναμένεται να προχωρήσει οι υπηρεσίες του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, καταβάλλοντας στους ασφαλισμένους 74 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», από τις 10.700 αιτήσεις για εφάπαξ παροχή που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα τον Αύγουστο του 2024 έως το τέλος του έτους θα εκκαθαριστούν 4.900 με αποτέλεσμα οι εκκρεμότητες να περιοριστούν στις 5.800 και το ποσοστό της μείωσης να διαμορφώνεται στο 46%.
Σημειώνεται ότι το ποσό που απαιτούνταν για την αποπληρωμή των 10.700 εφάπαξ τον Αύγουστο ανέρχονταν σε 164 εκατ. ευρώ και μετά την διάθεση των 74 εκατ. ευρώ στους ασφαλισμένους σε διάστημα τεσσάρων μηνών, το ύψος της οφειλής θα μειωθεί στα 90 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η εφάπαξ παροχή απονέμεται, εφόσον ο ασφαλισμένος λάβει την κύρια σύνταξη του λόγω γήρατος ή οριστικής αναπηρίας.
Σύμφωνα με στοιχεία, η πλειοψηφία των εφάπαξ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα προέρχονται κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα περίπου 7.500 και τα υπόλοιπα από τον δημόσιο.
Στον ιδιωτικό τομέα, μεταξύ άλλων, περισσότεροι από 1.800 συνταξιούχοι μηχανικοί και εργολήπτες Δημοσίων Έργων αναμένουν τα εφάπαξ τους, 1.700 συνταξιούχοι από τις βιομηχανίες μετάλλου, 700 συνταξιούχοι ξενοδοχοϋπάλληλοι, 700 συνταξιούχοι από τα κατώτερα πληρώματα του εμπορικού ναυτικού.
Ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Δρ. Αλέξανδρος Βαρβέρης επισημαίνει ότι «Διοίκηση και εργαζόμενοι συνεχίζουν αδιάκοπα το σημαντικό έργο με συλλογική δουλειά και προσήλωση, ώστε να υπάρχει ο ελάχιστος χρόνος αναμονής για την έκδοση των συντάξεων και, ταυτόχρονα, για ολοένα και περισσότερο ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών και προάγοντας την κοινωνική ασφάλιση.
Έως το τέλος του έτους οι αιτήσεις για την καταβολή εφάπαξ θα έχουν φτάσει τις 5.800, καταγράφοντας μείωση 46% το τελευταίο τετράμηνο του έτους».
Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ έχει προχωρήσει σε ειδική επεξεργασία και τη διάγνωση των προβλημάτων για την ταχύτερη απονομή των εφάπαξ παροχών και το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε τέσσερις παρεμβάσεις:
• Επιπλέον εφαρμογή αυτοματοποίησης για ειδικές κατηγορίες (δικαστές, ιατροί, πανεπιστημιακοί) στον Δημόσιο Τομέα.
• Εφαρμογή ημι-αυτοματοποιημένων διαδικασιών (RPAs)στον Ιδιωτικό Τομέα.
• Μείωση του χρόνου που απαιτείται για την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών.
• Νομοθετική μεταρρύθμιση για τον έλεγχο των οφειλών κάθε τέως φορέα κατά την επεξεργασία της κύριας αίτησης σύνταξης
Σημειώνεται ότι στις εκκρεμότητες δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον όσοι δεν έχουν φορολογική ενημερότητα και δεν μπορούν να λάβουν το εφάπαξ τους.
Ο e-ΕΦΚΑ προχωράει πλέον κανονικά στην έκδοση τους, αλλά ο μοναδικός τρόπος για να τα λάβουν είναι είτε να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε δόσεις, είτε να την εξοφλήσουν μετρητοίς.
Υπενθυμίζεται ότι τα νέα εφάπαξ, σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει να εκδίδονται σε διάστημα έξι μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησης.
Ειδικά για το Δημόσιο, το κλειδί για να υπολογίζεται το εφάπαξ μαζί με την οριστική σύνταξη βρίσκεται στην ηλεκτρονική απεικόνιση της υπαλληλικής πορείας των ασφαλισμένων μέσω του «ηλεκτρονικού ΔΑΥΚ» (Δελτίο Απεικόνισης Υπηρεσιακής Κατάστασης) που άρχισε να εφαρμόζεται στις συντάξεις του ΕΦΚΑ-Δημοσίου.
Υπολογισμός εφάπαξ
Τα εφάπαξ ποσά που καταβάλλονται είναι ‘’ψαλιδισμένα’’. Και αυτό γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου άλλαξε επί τα χείρω τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ (Δημόσιο και ιδιωτικός τομέας), με τη μείωση να αγγίζει το 23%.
Το εφάπαξ βαίνει μειούμενο για τα έτη συνταξιοδότησης που συμπληρώνονται από 1ης/1/2014 και μετά, καθώς με τον Ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) οι εισφορές που πληρώνονται από το 2014 και εντεύθεν στα ταμεία Πρόνοιας του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα δεν έχουν ανταποδοτικότητα.
Με την αλλαγή του υπολογισμού ένας υπάλληλος που συνταξιοδοτείται το 2022 με 35ετία θα πάρει δύο τμήματα εφάπαξ με τα εξής ποσά:
• Το πρώτο τμήμα του εφάπαξ θα είναι για τα έτη έως το 2013 και θα υπολογιστεί με το 60% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών της πενταετίας 2009-2013, επί τα έτη ασφάλισης έως το 2013.
• Το δεύτερο τμήμα του εφάπαξ θα είναι η επιστροφή των εισφορών που πλήρωσε από το 2014 έως και σήμερα, χωρίς τόκο.
Ηλεκτρονική αίτηση για εφάπαξ
Η αίτηση για την λήψη εφάπαξ γίνεται πλέον ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του e-ΕΦΚΑ.
Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Αίτηση απονομής Εφάπαξ» o χρήστης εισέρχεται είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr, είτε μέσω του ιστότοπου του e-ΕΦΚΑ και ακολουθεί την διαδρομή: Ηλεκτρονικές υπηρεσίες =>Συνταξιούχοι => Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης &
Εφάπαξ Παροχής
Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, που δεν απαιτεί επιπλέον δικαιολογητικά για την πλειονότητα των δικαιούχων, απαλλάσσει -από γραφειοκρατικές διαδικασίες και την υποχρέωση μετάβασης στις κατά τόπους υπηρεσίες του Φορέα- δεκάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενους, που επισκέπτονται κατ’ έτος τον e-ΕΦΚΑ για τη συγκεκριμένη συναλλαγή.
Για τις περιπτώσεις που -βάσει διατάξεων- ζητούνται δικαιολογητικά, αυτά καθορίζονται στο έντυπο υποβολής της αίτησης και αποστέλλονται μόνον ηλεκτρονικά σε ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) που υποδεικνύεται στο ίδιο έντυπο.
Εφόσον χρειαστεί, η αρμόδια υπηρεσιακή δομή θα επικοινωνεί κατά περίπτωση με τον αιτούντα, για τα τυχόν πρόσθετα στοιχεία που απαιτούνται.
Ποσά εφάπαξ
Ξεπερνούν ακόμη και τα 50.000 ευρώ τα εφάπαξ που παίρνουν παλιοί ασφαλισμένοι στον ΟΤΕ, ενώ κατά μέσο όρο τα εφάπαξ που δίνονται φτάνουν περίπου τις 25.000.
Αναλυτικά τα ποσά:
-Συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι 24.540 ευρώ (ΤΠΔΥ).
-Συνταξιούχοι υπάλληλοι και λειτουργοί Ειδικών Μισθολογίων 39.339 ευρώ.
-Συνταξιούχοι ΟΤΕ 37.122 ευρώ.
-Συνταξιούχοι ΟΣΕ 56.956 ευρώ.
-Συνταξιούχοι αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού 21.793 ευρώ.
-Συνταξιούχοι Σωμάτων Ασφαλείας που λαμβάνουν διπλό εφάπαξ από ΤΠΔΥ και ΤΑΠΑΣΑ 25.037 ευρώ.
-Συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί 26.359 ευρώ.
-Συνταξιούχοι της ΔΕΗ 24.923 ευρώ.
-Συνταξιούχοι Δικηγόροι Αθηνών 18.045 ευρώ.
-Συνταξιούχοι συμβολαιογράφοι 30.634 ευρώ.
-Συνταξιούχοι μηχανικοί 10.196 ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Πετρέλαιο: Οριακή άνοδος για τις τιμές μετά την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία
Υπουργείο Πολιτισμού σε Γιάννη και Δήμητρα Κούστα: Θέλετε σπίτι στις Σπέτσες; Έτσι θα το χτίσετε