Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Κατατίθεται στην Κομισιόν το 4ο αίτημα πληρωμής 1 δισ. για το Ταμείο Ανάκαμψης

Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομικών

Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομικών

Εντός της ημέρας (εκτός απροόπτου) αναμένεται να κατατεθεί στην Κομισιόν το 4ο αίτημα πληρωμής για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 1 δισ. ευρώ. Για πρώτη φορά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε να διαχωρίσει το σκέλος των δανείων και των επιχορηγήσεων. Στις 17 Απριλίου η κυβέρνηση υπέβαλε το 4ο αίτημα πληρωμής δανείων ύψους 2,3 δισ. ευρώ, τα οποία εκτιμάται πως θα εκταμιευθούν προς τη χώρα μας μέσα στον Ιούνιο.

Η απόφαση να γίνει αυτός ο διαχωρισμός οφειλόταν στην καθυστέρηση εκπλήρωσης δυο ορόσημων.

Τελικά, όπως φαίνεται πως υπήρξε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτά τα δυο ορόσημα να μεταφερθούν για το επόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστό το νέο χρονοδιάγραμμα, ανοίγοντας το δρόμο για την υποβολή αιτήματος πληρωμής και για το σκέλος των επιδοτήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δυο προαπαιτούμενα που έχουν καθυστερήσει είναι για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις, καθώς εκκρεμεί η έγκριση 97.000 αιτήσεων, αλλά και η ανάθεση των συμβάσεων για την ανάπλαση στον Βοτανικό.

Για να καλύψει αυτό το «κενό» η κυβέρνηση παρουσίασε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κομισιόν δυο ορόσημα του 5ου αιτήματος που έχουν εκπληρωθεί νωρίτερα, κάνοντας χρήση με αυτό τον τρόπο το περιθώριο διευκολύνσεων που προσφέρει το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στα κρατικά ταμεία σχεδόν 15 δισ.

Η χώρα μας δικαιούται από το Ταμείο Ανάκαμψης 36 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18,2 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και τα 17,8 δισ. σε δάνεια. Μέχρι στιγμής στα ταμεία του κράτους έχουν εισρεύσει κονδύλια συνολικού ύψους 14,9 δισ. ευρώ (επιχορηγήσεις 7,59 δισ. ευρώ και δάνεια 7,29 δισ. ευρώ), καθώς έχουν ολοκληρωθεί 86 ορόσημα.

Το δανειακό πρόγραμμα του ΤΑΑ παρουσιάζει ιδιαιτέρως υψηλή ζήτηση από τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα δάνεια, χορηγούνται με σταθερό επιτόκιο δανεισμού 0,35% για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και 1% για μεσαίες και μεγάλες, με μέση διάρκεια αποπληρωμής τα 14 έτη, εν μέσω της αύξησης των επιτοκίων και του κόστους κεφαλαίου διεθνώς.

Νέο πρόγραμμα Σπίτι Μου Νο2

Με γοργούς ρυθμούς «τρέχουν» και οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή επιτροπή για την επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου». Ο προϋπολογισμός αναμένεται να αγγίξει τα 2 δις ευρώ και θα αφορά ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν τη δίκη τους πρώτη κατοικία, με διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων.

Το νέο πρόγραμμα θα απευθύνεται σε ηλικίες μεταξύ 40-50 ετών, καθώς το προηγούμενο αφορούσε ηλικίες έως 39 ετών και εκταμιεύθηκαν ήδη 6.049 δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα από το ταμείο ανάκαμψης και μάλιστα να γίνει με δάνειο και όχι με επιχορήγηση. Πρόκειται για μια απόφαση της κυβέρνησης ώστε να μην χρειαστεί να απενταχθεί κάποιο έργο από το σκέλος των επιχορηγήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Ψηφιακή κάρτα: Από πότε θα ισχύσει για τουρισμό και επισιτισμό

ΑΑΔΕ: Εντόπισε φοροδιαφυγή 10,5 εκατομμυρίων ευρώ από δύο στοιχηματικές εταιρείες

Έρευνα: Πόσα χρήματα λιγότερα ξοδεύουν οι Έλληνες από τους ξένους τουρίστες