Στην κατάργηση της ειδικής ομάδας που είχε συστήσει η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών προχωρά με νέα απόφασή του ο Κωστής Χατζηδάκης.

Σκοπός της ομάδας ήταν ο καθορισμός του πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets).

Σημειώνεται πως αυτή η ειδική ομάδα που αριθμούσε 16 άτομα, είχε συσταθεί μόλις πριν από έξι μήνες και στην πορεία αποφασίστηκε πως θα πρέπει να… επανεξετάσει το αντικείμενο εργασίας της.

Συγκεκριμένα η σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ αναφέρει χαρακτηριστικά πως «καταργούμε την υπό στοιχεία 31484 ΕΞ 2024/27.02.2024 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Σύσταση, συγκρότηση και ορισμός μελών Ομάδας Εργασίας για τον καθορισμό πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets)» (Β’ 1372, ΑΔΑ: 61ΙΧΗ-ΦΙΡ)».

Όλα αυτά την ώρα που παγκοσμίως γίνεται ένα τεράστιο πάρτι με τα κρυπτονομίσματα, με ασύλληπτα ποσά να διακινούνται καθημερινά, ενώ το πλαίσιο φορολόγησης τους είναι «θολό», το οποίο όπως φαίνεται η χώρα μας δεν επιθυμεί να ξεκαθαρίσει.

Μάλιστα, στην ειδική επιτροπή βρίσκονταν εφοριακοί, στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, Νομικοί έως και εκπρόσωποι που υπηρετούν στην Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος και σύμβουλοι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Πέραν από τις υποψίες για φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος υπάρχουν και χιλιάδες περιπτώσεις που τα κέρδη αποκομίζονται νόμιμα, αλλά επισήμως δεν μπορούν να δικαιολογηθούν στην εφορία.

Έχουν παρατηρηθεί μάλιστα και περιπτώσεις που επενδυτές σε κρυπτονομίσματα τύπου Bitcoin αγόρασαν σε πολύ χαμηλές τιμές, τα ψηφιακά νομίσματα αύξησαν την αξία τους και τα κέρδη ήταν ιδιαίτερα υψηλά. Σε περίπτωση που από αυτά τα κέρδη κάποιον προσπαθήσει να αγοράσει ένα ακίνητο, η εφορία δεν δέχεται την προέλευση των χρημάτων, ενώ σε περίπτωση δήλωσης πόθεν έσχες κινδυνεύει να φορολογηθεί με συντελεστές ακόμα και 42%, καθώς αν δεν μπορέσει να κάνει ανάλωση κεφαλαίου, η εφορία θα τα θεωρήσει ως «μαύρα» χρήματα κι ας προέρχονται από κέρδη επένδυσης σε κρυπτονομίσματα!

Διαβάστε επίσης

ΑΑΔΕ: 6,54 εκατ. φορολογικές δηλώσεις σε 100 ημέρες

ΑΑΔΕ – Επιχείρηση Villa VIP Μύκονος: Όλα μαύρα σε πριβέ πάρτι

10.000 έλεγχοι καταγγελιών τον Ιούλιο σε αιγιαλό και παραλίες – Ελέχθηκαν πάνω από 1.150 επιχειρήσεις