ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την πλήρη κατάργηση της παρακράτησης στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων περιλαμβάνει το επικρατέστερο σενάριο που επεξεργάζεται ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας, μελετάται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα κατατεθεί εντός Ιουλίου στη Βουλή να περιλαμβάνει την κατάργηση του πέναλτι παρακράτησης 30% στη σύνταξη και ο εργαζόμενος συνταξιούχος να καταβάλει μόνο ασφαλιστικές εισφορές ίσες με το 10% του μεικτού του μισθού.
Η κατάργηση του 30% θα οδηγήσει σε μείωση εσόδων ύψους 160 εκατ. ευρώ. Η παρακράτηση 10% επί του μεικτού μισθού θα φέρει έσοδα 60- 70 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 90 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την πάταξη της μαύρης και αδήλωτης εργασίας.
Ειδικότερα θα προβλέπεται ένας συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.000 ευρώ και εργάζεται λαμβάνοντας μισθό 700 ευρώ να του παρακρατείται το 10% του μισθού δηλαδή τα 70 ευρώ. Σήμερα ένας συνταξιούχος με 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 επικουρική χάνει το 30% του συνόλου των αποδοχών του, δηλαδή 360 ευρώ εφόσον εργάζεται.
Επί τάπητος έχει τεθεί η μείωση του «πέναλτι» από το 30% στο 20% ή ακόμη και στο 15%, αλλά και η εφαρμογή αναλογικότερου συστήματος με βάση τις ημέρες απασχόλησης.
Να σημειωθεί ότι με το νόμο Βρούτση μειώθηκε η ποινή από 60% σε 30%, οριζόντια για όλους ανεξάρτητα από τις ημέρες απασχόλησης. Δηλαδή, ακόμα και να εργαστεί μία ημέρα το μήνα ο συνταξιούχος θα πληρώσει «πέναλτι» με το ένα τρίτο της σύνταξης.
Ο εξορθολογισμός του συστήματος αφενός θα επιφέρει δικαιοσύνη και αφετέρου θα αποτελέσει κίνητρο για τον περιορισμό της μαύρης εργασίας.
Στο μεταξύ χιλιάδες εργαζόμενοι συνταξιούχοι αναμένουν την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης τους. Σύμφωνα με πληροφορίες η λίστα του ΕΦΚΑ περιλαμβάνει 38.364 εργαζόμενους συνταξιούχους που θα λάβουν προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης καθώς και της επικουρικής σύνταξής τους.
Το μέτρο αφορά τόσο τις περιπτώσεις που γίνεται περικοπή της σύνταξης κατά 30% όσο και τις περιπτώσεις που γίνεται αναστολή της σύνταξης.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, Ν. 4670/2020, οι καταβληθείσες εισφορές χρησιμοποιούνται για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης και της επικουρικής σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων. Δηλαδή, ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιείται από τους απασχολούμενους συνταξιούχους μπορεί να αξιοποιηθεί για καταβολή επιπλέον ποσού στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, τόσο στις περιπτώσεις που γίνεται περικοπή όσο και στις περιπτώσεις που γίνεται αναστολή της σύνταξης.
Ο απασχολούμενος συνταξιούχος, μετά τη διακοπή της αναληφθείσας εργασίας ή αυτοαπασχόλησης, μπορεί, κατόπιν αιτήσεώς του, να λαμβάνει επιπλέον ποσό στην κύρια και την επικουρική του σύνταξη ως εξής:
– Για την κύρια σύνταξη χορηγείται ποσό το οποίο προκύπτει με βάση τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές, φυσικά μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου.
– Για την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό, που προκύπτει με βάση τα ισχύοντα για τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση.
Η διάταξη του νόμου μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι να χάνουν τη μηνιαία προσαύξηση της σύνταξή τους, η οποία μπορεί να φτάνει και τα 115 ευρώ για επιπλέον απασχόληση πέντε ετών. Ήδη καταγράφονται έντονες διαμαρτυρίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και δικαστικές προσφυγές.
Όσοι συνταξιούχοι εργάστηκαν δεν έχουν λάβει τη νόμιμη αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης, ενώ καταβάλλουν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές. Δηλαδή δεν εισπράττουν την ανταποδοτικότητα των εισφορών τους, όπως προβλέπει ο ισχύον νόμος.
Οι κανόνες της σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας είναι ότι οι συνταξιούχοι που δηλώνουν την απασχόλησή τους στον ΕΦΚΑ μετά τη συνταξιοδότησή τους:
– Έχουν περικοπή κύριας και επικουρικής σύνταξης κατά 30%.
– Όταν διακόψουν την εργασία τους, σταματά και η μείωση 30% και η σύνταξη επανέρχεται στο αρχικό ποσό.
– Ο χρόνος της απασχόλησής τους αξιοποιείται με προσαύξηση της σύνταξής τους.
Η προσαύξηση υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης που αντιστοιχούν στο χρόνο της απασχόλησής τους ξεκινώντας από το ποσοστό που αντιστοιχεί στο πρώτο έτος που είναι 0,77% και τις αποδοχές που έχουν κατά το διάστημα της απασχόλησής τους στις οποίες υπολογίστηκε η κράτηση 20% για τον κλάδο σύνταξης.
Για παράδειγμα:
* Συνταξιούχος πριν το 2016 που είχε ήδη αναλάβει εργασία και συμπληρώνει σήμερα 5 χρόνια ως «εργαζόμενος συνταξιούχος», δικαιούνται προσαύξηση σύνταξης με ποσοστό αναπλήρωσης 3,85% (0,77Χ5=3,85). Αν ο μέσος όρος της αμοιβής από την απασχόλησή του ήταν 1.200 ευρώ, τότε θα πάρει προσαύξηση σύνταξης 92,4 ευρώ το μήνα. Αν είχε συντάξιμες αποδοχές 1.500 ευρώ, τότε η προσαύξηση σύνταξης που δικαιούται για τα 5 έτη απασχόλησης είναι 115,5 ευρώ.
* Συνταξιούχος στα 62 μετά το 2016 που συνέχισε την εργασία και συμπληρώνει σήμερα 8 χρόνια ως «εργαζόμενος συνταξιούχος», με ηλικία 70 ετών, δικαιούνται προσαύξηση σύνταξης με ποσοστό αναπλήρωσης 6,16% (0,77Χ8=6,16). Αν είναι αυτοαπασχολούμενος και πλήρωνε κατά μέσο όρο μηνιαία εισφορά 200 ευρώ στον κλάδο σύνταξης σημαίνει ότι έχει συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ και για τα 8 χρόνια της απασχόλησής του θα πάρει προσαύξηση σύνταξης 123 ευρώ τον μήνα. Αν είχε συντάξιμες αποδοχές 800 ευρώ, (δηλαδή 160 ευρώ μηνιαία εισφορά) τότε η προσαύξηση σύνταξης που δικαιούται για τα 8 έτη απασχόλησης είναι 98,6 ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Γεωργιάδης: Έρχονται αλλαγές υπέρ επιχειρήσεων και εργαζομένων – Συνάντηση με Χατζηθεοδοσίου
Οι αυξήσεις που θα λάβουν οι συνταξιούχοι – Επίδομα προσωπικής διαφοράς και η νέα επιταγή ακριβείας
Γεωργιάδης: Συνάντηση με τους προέδρους του ΣΕΒΕ & της ΠΕΠΜΑ