Τις φιλοδοξίες της διοίκησης του Υπερταμείου να καταστήσει την ΕΤΑΔ μία υπολογίσιμη δύναμη στο χώρο των ακινήτων, με αξία ίση με όση μίας ΑΕΕΑΠ, έρχεται να διαψεύσει η πραγματικότητα για την κατάσταση της δημόσιας περιουσίας.

Χαρακτηριστικό είναι πως το 47% των πρώτων 500 ακινήτων που αποπειράθηκε η ΕΤΑΔ να καταγράψει δεν μπορούν να εντοπιστούν ή είναι καταπατημένα, όπως αναφέρει η έκθεση για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου του Υπερταμείου για το 2022-2024.

1

Το έργο της καταγραφής και αποτίμησης 500 ακινήτων της ΕΤΑΔ εκπονείται ως οδηγός για την επέκταση της διαδικασίας στα 36.000 ακίνητα της εταιρείας, ένα έργο το οποίο το Υπερταμείο χαρακτηρίζει «τιτάνιο», προσθέτοντας πως «είναι ένα σαφές δείγμα της χρόνιας παθογένειας στη διαχείριση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας, την οποία η ΕΤΑΔ και το Υπερταμείο επιχειρούν να υπερβούν και να διορθώσουν».

Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί, εξάλλου, στο ήμισυ του χαρτοφυλακίου που διατείνεται η ΕΤΑΔ ότι διαθέτει.

Με ανάλογη «επιτυχία» είχε στεφθεί και η τελευταία απόπειρα που έκανε η ΕΤΑΔ ήταν ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την αξιοποίηση 1.000 ακινήτων, από τα οποία μόνο το 20% κατάφερε να αξιολογηθεί.

Πρόσφατες εκτιμήσεις θέλουν τα ήδη εκτιμημένα ακίνητα της ΕΤΑΔ να έχουν αξία 1,06 δισ. ευρώ, ενώ τα μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία της ΕΤΑΔ να έχουν αξία 1,27 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του 2022, που δημοσιεύθηκαν στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

Το Υπερταμείο είχε επιλέξει ως σύμβουλο κοινοπραξία με leader την EY, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού, ο οποίος ολοκλήρωσε την καταγραφή και την αποτίμηση δείγματος των 500 περιουσιακών στοιχείων της ΕΤΑΔ.

Από τον πιλότο έγινε καταγραφή και κατηγοριοποίηση και των 500 ακινήτων, από τα οποία αποτιμήθηκαν πλήρως 109 ακίνητα, δηλαδή σχεδόν το 20% των assets του δημοσίου.

Η καταγραφή της περιουσίας της ΕΤΑΔ γίνεται στο πλαίσιο της αποτίμησης όλων των λειτουργικών εταιρειών που ανήκουν στο Υπερταμείο, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο, με στόχο οι διοικήσεις τους να εργαστούν περαιτέρω για την αύξηση της αξίας της εκάστοτε εταιρείας.

Το έργο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου αναλαμβάνει η νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος, Ηρώ Χατζηγεωργίου, με 20ετή εμπειρία στο real estate. Λύση αναμένεται να βρεθεί εντός του 2024 και στην υπόθεση Μαντωνανάκη, δεδομένου ότι για πρώτη φορά αναγνωρίστηκαν από τη ΕΤΑΔ έξοδα πρόβλεψης ύψους 257,3 εκατ. για τη δικαστική διαμάχη με τον ξενοδόχο, με αντικείμενο το Grand Resort Lagonisi, για τη χρήση του 2022.

Η ιστορία της διαµάχης µεταξύ της Αττικός Ήλιος και του δηµοσίου χρονολογείται από το 1999, όταν η εταιρεία συµφερόντων του Μαντωνανάκη σύναψε µε τον ΕΟΤ σύµβαση µίσθωσης έκτασης 326 στρεµµάτων στο Λαγονήσι, διάρκειας 77 ετών. Το 2018 ξεκίνησαν διαπραγµατεύσεις µεταξύ της Αττικός Ήλιος και της ΕΤΑΔ, οι οποίες όμως κατέληξαν σε προσφυγές του ξενοδόχου κατά του δημοσίου.

Επενδύσεις 10 εκατ. σε εταιρικά ομόλογα

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό πλάνο του Υπερταμείου, από τα 51 εκατ. που σκοπεύει να επενδύσει έως το τέλος του 2024, έχει τοποθετήσει 10 εκατομμύρια σε ελληνικά εταιρικά ομόλογα.

Σημειωτέον ότι το 2023 τα έσοδα από μερίσματα κυρίως από το Ελ. Βενιζέλος, τη ΓΑΙΑΟΣΕ, τις Κεντρικές Αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκς και τις Ελληνικές Αλυκές (στις οποίες το δημόσιο ελέγχει πλέον το 80%), ανήλθαν σε 161 εκατομμύρια.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2024 αναμένεται η έναρξη λειτουργίας στους κόλπους του ενός νέου Επενδυτικού Ταμείου, που θα λειτουργεί όπως τα venture capital, κίνηση που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε επίσης:

Premia Properties: Νέες εξαγορές στο κρασί με στόχο το Χρηματιστήριο

Ενοίκια-φωτιά στις κατοικίες και υψηλό 12ετίας – Η Βουλιαγμένη, πιο ακριβή γειτονιά στην Αττική

Οι αραβικές επενδύσεις στον ελληνικό τουρισμό – Ποιες απέδωσαν καρπούς, ποιες πάγωσαν