• Οικονομία

    Κασκάρι (Fed): Σωστή η μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης – Τι προβλέπεται εντός 2024

    • NewsRoom
    Neel Kashkari

    Neel Kashkari, πρόεδρος FED Μινεάπολις


    Σωστή χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Federal Reserve Μινεάπολις, Νιλ Κασκάρι, την πρόσφατη απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ εκτίμησε ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης περισσότερο, έως το τέλος του 2024.

    Αναφερόμενος στην απόφαση της Fed για το διατραπεζικό επιτόκια μίας ημέρας, δεδομένης της σημαντικής προόδου στο μέτωπο του πληθωρισμού και υπό τον κίνδυνο αύξησης της ανεργίας, ο Κασκάρι σημειώνει σε κείμενό του που δημοσιεύθηκε σήμερα ότι:

    “Το ισοζύγιο των κινδύνων έχει μετακινηθεί από τον υψηλό πληθωρισμό, στον κίνδυνο περαιτέρω εξασθένισης της αγοράς εργασίας, γεγονός που δικαιολογεί χαμηλότερο επιτόκιο”.

    Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Fed μείωσε το εύρος στόχου της για το επιτόκιο πολιτικής της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 4,75%-5,00%, μια κίνηση μεγαλύτερη από το συνηθισμένο που εξέπληξε πολλούς αναλυτές.

    Αλλαγή πλεύσης

    Ο Κασκάρι δεν βρίσκεται μεταξύ των 12 μελών με δικαίωμα ψήφου της Fed φέτος.

    Μέχρι πρόσφατα ήταν από τα πιο ένθερμα “γεράκια” της Fed, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική της Fed πιθανότατα θα χρειαστεί να παραμείνει αυστηρή για περισσότερο καιρό, προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός.

    Ωστόσο, τον Αύγουστο δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε μια μικρότερη μείωση των επιτοκίων, εκτός εάν υπήρχε ταχεία επιδείνωση στην αγορά εργασίας.

    Σήμερα εμφανίζεται υπέρ της πλειοψηφίας των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Fed και μάλιστα από το κείμενό του φαίνεται ότι αναμένει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων κατά μία ποσοστιαία μονάδα το επόμενο έτος, στο 3,4%, κάτι που  θα οδηγήσει το βασικό επιτόκιο της Fed μόλις μισή ποσοστιαία μονάδα πάνω από αυτό που θεωρεί τώρα ως “ουδέτερο” επιτόκιο, δηλαδή σε ένα επίπεδο που ούτε ενισχύει ούτε επιβραδύνει μια υγιή οικονομία.

    Σύμφωνα με τα δεδομένα

    Εντούτοις, όπως ακούγεται από τους περισσότερους αξιωματούχους, ο Κασκάρι τονίζει ότι το μέλλον των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα που θα έρχονται κάθε φορά.

    Σύμφωνα με τον Κασκάρι, ο πληθωρισμός με βάση το μέτρο που προτιμά η Fed, έχει πέσει στο 2,5%, επίπεδο που δεν υποδηλώνει νίκη στη μάχη για τον πληθωρισμό, αλλά σηματοδοτεί ουσιαστική πρόοδο.

    Στο κείμενό του αναφέρει μάλιστα ότι τους τελευταίους μήνες, “η διαδικασία αποπληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο”.

    Προσθέτει δε ότι, είναι ελάχιστες οι ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να εκπλήξει σημειώνοντας άνοδο.

    Διαβάστε επίσης: 

    Μισέλ Μπόουμαν (Fed): Η μείωση των επιτοκίων μπορεί να θεωρηθεί πρόωρη νίκη επί του πληθωρισμού

    Βρετανία: Επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο

    FED: Ανοίγει την πόρτα στην ΕΚΤ για νέα μείωση επιτοκίων – Τα νέα δεδομένα



    ΣΧΟΛΙΑ