• Οικονομία

    Καρδιοχτύπι για την S&P και την αναβάθμιση – Το βράδυ η απόφαση

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Το κτίριο της Standard & Poor's


    Σήμερα το βράδυ, στον απόηχο των μεσημβρινών «αποκαλυπτηρίων» από τη Eurostat για το περσινό δημοσιονομικό αποτέλεσμα που αναμένεται αισθητά καλύτερο του στόχου, η Standard & Poors δίνει τέλος στη φημολογία των τελευταίων εβδομάδων για το εάν αναβαθμίζει την Ελλάδα ή όχι.

    Κυρίαρχη αίσθηση στην κυβέρνηση είναι πως η Ελλάδα δεν θα «ξημερώσει» το πρωί του Σαββάτου ούσα στην επενδυτική βαθμίδα καθώς θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο, βασικά απίθανο, ο αμερικανικός οίκος να κάνει την τεράστια έκπληξη και να δώσει στη χώρα την βαθμίδα που τη χωρίζει από την επενδυτική ένα μήνα πριν τις εκλογές. Αυτή είναι και η κυρίαρχη αίσθηση στην αγορά.

    Σε ένα λιγότερο ευνοϊκό σενάριο, το οποίο δεν θεωρούν απίθανο αρκετοί στην αγορά, σήμερα θα μπορούσαν έστω να αναβαθμιστούν οι προοπτικές της αξιολόγησης (outlook) από σταθερό σε θετικό, φέρνοντας την ελληνική οικονομία στην κυριολεξία μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα, αλλά όχι εκεί. Σε ένα τέτοιο σενάριο θα μιλούσαμε για μια win – win κατάσταση, καθώς ούτε ο οίκος θα μπορούσε να «κατηγορηθεί» πως παρεμβαίνει σε μια ευαίσθητη προεκλογική περίοδο  αλλά την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θα είχε ένα ισχυρό χαρτί για την οικονομία που είναι και βασικός άξονας στην προεκλογική της στρατηγική.

    Στο τρίτο σενάριο, που θεωρείται επίσης πιθανόν, ο διεθνής οίκος θα μπορούσε απλά να προσπεράσει την σημερινή ημερομηνία, διατηρώντας αμετάβλητη την αξιολόγηση της οικονομίας εν αναμονή του εκλογικού αποτελέσματος. Σε αυτή την περίπτωση το περιεχόμενο της έκθεσης που θα αναλύει το σκεπτικό του ξένου οίκου για την απόφαση του θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς εκεί οι αγορές θα αναζητήσουν στοιχεία για την προοπτική του χρόνου ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

    Στόχος και μεγάλη επιδίωξη όλων είναι αυτό να συμβεί εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2023, τερματίζοντας δεκατρία χρόνια «εξορίας» της ελληνικής πιστοληπτικής αξιολόγησης από το σύμπαν της επενδυτικής βαθμίδας. Με τον τρόπο αυτό η χώρα και οι ελληνικές επιχειρήσεις θα εξασφαλίσουν δανεισμό με ανεκτό κόστος και πρόσβαση σε περισσότερα και πιο ποιοτικά επενδυτικά κεφάλαια.

    To τελευταίο ραντεβού με τους οίκους για το πρώτο εξάμηνο του 2023 είναι η 9η Ιουνίου όπου αναμένεται νέα αξιολόγηση από τη Fitch.

    Εάν μέχρι τότε δεν έχει καταστεί δυνατή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το στοίχημα μεταφέρεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, με τη νέα πλέον κυβέρνηση.

    Διαβάστε επίσης

    Γιατί οι αγορές ποντάρουν ότι η Λαγκάρντ δεν έχει τελειώσει ακόμα με την αύξηση επιτοκίων

    Έλλειμμα “έκπληξη” το 2022 – Γιατί αναθεωρείται ακόμα υψηλότερα η ανάπτυξη του 2023



    ΣΧΟΛΙΑ