Η Σαουδική Αραβία έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την μείωση της ζήτησης του πετρελαίου. Μάλιστα ο  υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, δήλωσε ότι η «ακραία» αστάθεια και η έλλειψη ρευστότητας σημαίνουν ότι η αγορά μελλοντικής εκπλήρωσης αποσυνδέεται όλο και περισσότερο από τα θεμελιώδη μεγέθη και ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να αναγκαστεί να μειώσει την παραγωγή.

«Οι αγορές χαρτιού και φυσικών προϊόντων αποσυνδέονται ολοένα και περισσότερο», είπε απαντώντας σε γραπτές ερωτήσεις του Bloomberg News. Ο Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον ΟΠΕΚ+ και είναι αναμφισβήτητα ο πιο σημαντικός παράγοντας στη συμμαχία των 23 εθνών. Είπε ότι οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης δεν αντικατοπτρίζουν τις υποκείμενες θεμελιώδεις αρχές της προσφοράς και της ζήτησης, οι οποίες ενδέχεται να απαιτήσουν από τον όμιλο να περιορίσει την παραγωγή όταν συναντηθεί τον επόμενο μήνα για να εξετάσει τους στόχους παραγωγής.

1

Υποχώρησαν τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου

«Το να είμαστε μάρτυρες αυτής της πρόσφατης επιζήμιας αστάθειας που διαταράσσει τις βασικές λειτουργίες της αγοράς και υπονομεύει τη σταθερότητα των αγορών πετρελαίου θα ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας», είπε.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου αναφοράς έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 20% από τις αρχές Ιουνίου λόγω ανησυχίας για τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία και την πιθανότητα να βγει περισσότερο ιρανικό πετρέλαιο στην αγορά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αντιστάθμισαν τις απώλειες μετά τις δηλώσεις του πρίγκιπα να διαπραγματεύονται κοντά στα 96 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα βυθιστεί σχεδόν στα 92 δολάρια.

Ωστόσο, το ανοιχτό ενδιαφέρον και οι όγκοι συναλλαγών παραμένουν πολύ κάτω από τα ιστορικά επίπεδα, καθώς οι διακυμάνσεις των τιμών που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία τρομάζουν τους επενδυτές. Η έλλειψη συναλλαγών καθιστά την αγορά πιο ασταθή καθώς η δεξαμενή ενεργών αγοραστών και πωλητών συρρικνώνεται, σύμφωνα με ορισμένους συμμετέχοντες στην αγορά. Η Σαουδική Αραβία και ο υπόλοιπος όμιλος OPEC+ αύξησαν σταθερά την παραγωγή φέτος, αντιστρέφοντας όλες τις περικοπές που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς η ζήτηση ανέκαμψε και η ρωσική προσφορά μειώθηκε.

Ακολουθεί μια απομαγνητοφώνηση των απαντήσεων του πρίγκιπα Abdulaziz σε γραπτές ερωτήσεις:

Ανησυχείτε για την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς;

«Η αγορά λαδιού χαρτιού έχει περιέλθει σε έναν αυτοδιαιωνιζόμενο φαύλο κύκλο πολύ λεπτής ρευστότητας και ακραίας αστάθειας, υπονομεύοντας τη βασική λειτουργία της αγοράς για αποτελεσματική ανακάλυψη τιμών και έχουν καταστήσει απαγορευτικό το κόστος αντιστάθμισης και διαχείρισης κινδύνων για τους φυσικούς χρήστες.

Αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των αγορών πετρελαίου, των ενεργειακών εμπορευμάτων και άλλων εμπορευμάτων δημιουργώντας νέους τύπους κινδύνους και ανασφάλειες.

Αυτός ο φαύλος κύκλος ενισχύεται από τη ροή αβάσιμων ιστοριών σχετικά με την καταστροφή της ζήτησης, τις επαναλαμβανόμενες ειδήσεις για την επιστροφή μεγάλων όγκων προσφοράς και την ασάφεια και την αβεβαιότητα σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις των ανώτατων ορίων τιμών, των εμπάργκο και των κυρώσεων.»

Κατά την άποψή σας, πώς επηρεάζει η τρέχουσα αστάθεια τη λειτουργία των αγορών;

«Αυτό είναι επιζήμιο επειδή χωρίς επαρκή ρευστότητα, οι αγορές δεν μπορούν να αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα των φυσικών θεμελιωδών με ουσιαστικό τρόπο και μπορούν να δώσουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας σε περιόδους όπου η πλεονάζουσα χωρητικότητα είναι πολύ περιορισμένη και ο κίνδυνος σοβαρών διαταραχών παραμένει υψηλός.

Στις μέρες μας, δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς πολύ για αποδείξεις γι’ αυτό. Οι αγορές χαρτιού και φυσικών προϊόντων αποσυνδέονται όλο και περισσότερο. Κατά κάποιο τρόπο, η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση σχιζοφρένειας και αυτό δημιουργεί έναν τύπο αγοράς γιο-γιο και στέλνει λανθασμένα μηνύματα σε περιόδους που χρειάζονται μεγαλύτερη ορατότητα και σαφήνεια και εύρυθμες αγορές για να επιτραπεί στους συμμετέχοντες στην αγορά για την αποτελεσματική αντιστάθμιση και διαχείριση των τεράστιων κινδύνων και αβεβαιοτήτων που αντιμετωπίζουν

Προς διαπραγμάτευση νέας συμφωνίας ο ΟΠΕΚ+

Ο ΟΠΕΚ+ έχει τη δέσμευση, την ευελιξία και τα μέσα στους υφιστάμενους μηχανισμούς της Διακήρυξης Συνεργασίας για να αντιμετωπίσει τέτοιες προκλήσεις και να παρέχει καθοδήγηση, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της παραγωγής ανά πάσα στιγμή και με διαφορετικές μορφές, όπως έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα και επανειλημμένα το 2020 και το 2021.

Μάλιστα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι «Σύντομα θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε για μια νέα συμφωνία μετά το 2022, η οποία θα βασίζεται στις προηγούμενες εμπειρίες, τα επιτεύγματα και τις επιτυχίες μας. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τη νέα συμφωνία πιο αποτελεσματική από πριν. Παρατηρώντας αυτή την πρόσφατη επιζήμια αστάθεια που διαταράσσει τις βασικές λειτουργίες της αγοράς και υπονομεύει τη σταθερότητα των αγορών πετρελαίου θα ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας.»

Διαβάστε επίσης

ΥΠΕΝ: Στο 80% το όφελος για τα νοικοκυριά από τα μέτρα για το ρεύμα

Maritime Cyprus: Από τις 9 μέχρι 12 Οκτωβρίου στην Λεμεσό

Πανέτα (ΕΚΤ): «Η πιθανότητα ύφεσης αυξάνεται»