Εύσημα στην Ελληνική Κυβέρνηση για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων παρά τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία, αλλά και συστάσεις για την ανάγκη επιστροφής σε μία πιο σφικτή δημοσιονομική πολιτική εξαιτίας του υψηλού Δημόσιου Χρέους απηύθυνε,  ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ενέκρινε σήμερα το έκτο πακέτο μέτρων για το ελληνικό χρέος, το οποίο περιλαμβάνει την επιστροφή 122,5 εκατ. ευρώ που πλήρωσε η χώρα για τόκους την περίοδο 17 Ιουνίου 2021 – 1 Ιανουαρίου 2022. Παράλληλα, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, στις 22 Δεκεμβρίου 2021 ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενεργώντας ως αντιπρόσωπος των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ και μετά την έγκρισή τους, πραγματοποίησε μεταφορά 644,42 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Ποσό που  αντιστοιχεί στα έσοδα από τις συμμετοχές των κεντρικών τραπεζών στα προγράμματα SMP και ANFA.

1

Ο επικεφαλής του ΕFSF, με αφορμή την απόφαση αυτή επεσήμανε ότι ο Δημόσιο Χρέος της Ελλάδος παραμένει πολύ υψηλό υπογραμμίζοντας τη σημασία της επιστροφής σε ισχυρή δημοσιονομική θέση, όπως την περίοδο πριν από την πανδημία». Στη δήλωση του αναγνωρίζει ότι «η Ελλάδα συνέχισε την πρόοδό της με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας».

Ο ίδιος αναφέρει ότι η Κυβέρνηση προέβη σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, υιοθέτησε διορθωτικά μέτρα κατά των μονοπωλίων στον ενεργειακό τομέα και απλοποίησε την αδειοδότηση επενδύσεων.

Επιπλέον, σημείωσε καλή πρόοδο στην ιδιωτικοποίηση και τη διακυβέρνηση των κρατικών επιχειρήσεων, την κοινωνική πρόνοια και τη δημόσια διοίκηση.

Διαβάστε επίσης

Ρέγκλινγκ: Σαφής πρόοδος της Ελλάδας σε πολλούς τομείς – Τζεντιλόνι: Καθυστερήσεις σε ορισμένες δεσμεύσεις