ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε φάση έντονης επιβράδυνσης ετοιμάζεται να εισέλθει η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς η αναζωπύρωση της πανδημίας της Covid-19 λόγω μεταλλάξεων, η αύξηση του πληθωρισμού και του χρέους, καθώς επίσης και η σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης που είχαν ληφθεί λόγω πανδημίας θα επηρεάσουν, αναπόφευκτα, την πορεία της ανάπτυξης.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές Global Economic Prospects της Παγκόσμιας Τράπεζας, μετά την ισχυρή ανάκαμψη του 2021, η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε φάση έντονης επιβράδυνσης εν μέσω νέων απειλών από τις μεταλλάξεις της COVID-19 και αύξησης του πληθωρισμού, του χρέους και της εισοδηματικής ανισότητας που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να παρουσιάσει αξιοσημείωτη επιβράδυνση, από 5,5% το 2021 σε 4,1% το 2022 και 3,2% το 2023, καθώς η απότομα αυξημένη ζήτηση υποχωρεί και αποσύρονται σταδιακά τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα που είχαν ληφθεί σε όλο τον κόσμο για την τόνωση της οικονομίας.
Η ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον δείχνει ότι η πανδημία θα συνεχίσει πιθανότατα να προκαλεί προβλήματα στην οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα. Επιπλέον, ενδεχόμενη σημαντική επιβράδυνση των μεγάλων οικονομιών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας, θα επηρεάσει την εξωτερική ζήτηση στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Σε μια περίοδο που οι κυβερνήσεις σε πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες δεν έχουν πολλά περιθώρια στήριξης της δραστηριότητας αν χρειαστεί, οι νέες εξάρσεις της COVID-19, οι επίμονες δυσλειτουργίες στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο… απότομης προσγείωσης.
«Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ταυτοχρόνως αντιμέτωπη με την COVID-19, τον πληθωρισμό και αβεβαιότητα σε επίπεδο χάραξης πολιτικής, με τις κυβερνητικές δαπάνες και τις νομισματικές πολιτικές σε αχαρτογράφητα νερά. Η αύξηση της ανισότητας και οι προκλήσεις σε επίπεδο ασφάλειας είναι ιδιαίτερα επιζήμιες για τις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε ο πρόεδρος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, David Malpass. «Για να εισέλθουν περισσότερες χώρες σε ευνοϊκή αναπτυξιακή τροχιά απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο και μια ολοκληρωμένη δέσμη δράσεων σε επίπεδο εθνικής πολιτικής», πρόσθεσε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σπίτι μου 2: Έσπασε κάθε ρεκόρ με σχεδόν 50.000 αιτήσεις σε 3 ημέρες – Οι προσφορές των τραπεζών και τα επιτόκια
- Η εκλογή Τασούλα και Κακλαμάνη ανοίγει θέσεις στα γαλάζια ψηφοδέλτια – Ποιοι είναι οι νέοι υποψήφιοι
- Metlen: Ξεκινά νέος κύκλος ανάπτυξης- Δύο νέες επενδύσεις στη μεταλλουργία φέτος- Σε ένα μήνα η επόμενη
- Γιώργος Οικονόμου: Επενδύσεις 1,4 δισ. δολάρια σε πλοία κοντέινερ και ιδρύει νέα εταιρεία