ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Τον κίνδυνο χρηματοπιστωτικής αστάθειας, και «επανόδου» σε αυστηρότερους κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls), λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και των δικαστικών αποφάσεων για τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους, σημειώνει σε νέα έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, oι δυσκολίες στην Ελλάδα παραμένουν, σε ό,τι αφορά το υπέρογκο δημόσιο χρέος, τα κόκκινα δάνεια, τη χαμηλή ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και τη δυσκολία προσέλκυσης επενδύσεων και υλοποίησης των ιδιωτικοποιήσεων.
Την ίδια ώρα χαρακτηρίζει ως θετικά τα δύο σχέδια που έχουν προτείνει ΤΧΣ και ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια, διασαφηνίζει όμως ότι ενέχουν σημαντικούς κινδύνους, ενώ ακόμη και εάν εφαρμοστούν τα οφέλη τους θα φανούν μακροπρόθεσμα.
Κόκκινα δάνεια
Ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει πάντως ότι η οικονομική ανάκαμψη, οι πωλήσεις πακέτων κόκκινων δανείων, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί θα βοηθήσουν τις τράπεζες να πετύχουν τους νέους στόχους για τα NPEs του SSM έως το 2021 (μεταξύ 17% και 22%).
Ωστόσο, κατά την άποψη των αναλυτών της Fitch, χωρίς πρόσθετες ουσιαστικές πρωτοβουλίες θα είναι δύσκολο να επιταχυνθεί η μείωση των NPEs με ρυθμό που θα στηρίζει πλήρως την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, Τα δύο σχέδια που έχουν προταθεί από το ΤΧΣ και την ΤτΕ είναι θετική εξέλιξη αλλά έχουν σημαντικούς κινδύνους εκτέλεσης, ενώ οι επιπτώσεις θα φανούν μεσοπρόθεσμα.
Οι δικαστικές αποφάσεις
Ο οίκος φέρνει ως παράδειγμα τη δικαστική δικαίωση συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων για τα αναδρομικά, γεγονός που αναμένεται να έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις που δεν μπορούν να εκτιμηθούν προς το παρόν, για να σημειώσει ότι εάν η οικονομική προσαρμογή εκτροχιαστεί, τότε ελλοχεύει κίνδυνος χρηματοπιστωτικής αστάθειας και παραμείνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων κεφαλαιακών ελέγχων.
Επιταχυνόμενος ρυθμός ανάπτυξης
Σύμφωνα με την εκτίμηση του οίκου, η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμούς 2,3% το 2019 και 2,2% το 2020, ενώ έως το τέλος του 2040 το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 111% του ΑΕΠ. Ως εκ τούτου, υποθέτει τη χρήση από το απόθεμα ρευστότητας (2,4% του ΑΕΠ) την περίοδο 2019-2020 και καμία χρήση κατόπιν. Εκτιμά επίσης ότι την περίοδο 2019-2023 η χώρα θα έχει έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.
Στα θετικά σημεία για την οικονομία, ο Fitch περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα σημαντικά βήματα που έχον επιτευχθεί στο πεδίο των δημόσιων οικονομικών και στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών (1,9%), που είναι χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών με αξιολόγηση ΒΒ. Τονίζεται επίσης, ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα είναι υψηλότερο μεταξύ των χωρών με την ίδια αξιολόγηση, υπενθυμίζοντας ότι πάνω από τα 2/3 του εξωτερικού χρέους της συνολικής οικονομίας κατέχονται από τους επίσημους πιστωτές και το ευρωσύστημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Fitch: Αμετάβλητη στο BB- η αξιολόγηση της Ελλάδας, σταθερό και το outlook
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Fitch: Άμεσα εξαρτημένη από τράπεζες και επενδύσεις η ελληνική οικονομία
MH ΧΑΣΕΤΕ: Ο οίκος Fitch αναβάθμισε τα ομόλογα της Alpha Bank
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike