Με αυξανόμενο ρυθμό συνεχίζεται η υποβολή των αιτήσεων στην πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που ενεργοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.

Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ξεπερνούν τις 600 επιβεβαιώνοντας το αυξημένο ενδιαφέρον από δανειολήπτες στεγαστικών δανείων που θέλουν να ρυθμίσουν την οφειλή τους για να διασώσουν την πρώτη τους κατοικίας.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία ήδη οι πρώτες 500 αιτήσεις έχουν μπει σε επεξεργασία από αιτούντα, και 60 έχουν προωθηθεί από τον ενδιαφερόμενο.

Να σημειωθεί ότι με βάση τη διαδικασία η αίτηση διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες εντός 1 μήνα παρέχουν μια πρόταση ρύθμισης, με τους ακόλουθους ευνοϊκούς όρους:

* διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της 1ης κατοικίας

* αποπληρωμή σε 25 έτη, έτσι ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις. Εάν ο οφειλέτης υπερβαίνει το 80ό έτος της ηλικίας του, τότε είτε μειώνονται αντίστοιχα τα έτη ρύθμισης ή μπορεί να συμβληθεί κάποιος άλλος ως εγγυητής του δανείου

* χαμηλός τοκισμός με επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου.

Αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης και τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων (επιλεξιμότητας κλπ.), παρέχεται προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό, έναντι όλων των πιστωτών (ιδιωτών και δημοσίου). Αν ο πλειστηριασμός είχε ήδη ξεκινήσει πριν την αίτηση, τότε αναστέλλεται, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Με την επίτευξη συμφωνίας αίρονται τα αναγκαστικά μέτρα (εφόσον είχαν γίνει πριν την αίτηση) και ακυρώνεται ο πλειστηριασμός που είχε ήδη ξεκινήσει, ενώ ταυτόχρονα απαγορεύεται η διενέργεια πλειστηριασμού στην πρώτη κατοικία από κάθε πιστωτή, τόσο ιδιώτη όσο και του δημοσίου (ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ), εφόσον ο πολίτης τηρεί τη ρύθμισή του.

Το Κράτος επιδοτεί την πληρωμή των ανωτέρω μηνιαίων δόσεων του δανείου, ανάλογα με την εισοδηματική κατάσταση του νοικοκυριού.

Να σημειωθεί ότι το υψηλό ποσοστό των κόκκινων δανείων που φθάνει στο 44,7% στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο αποτελεί βασική πηγή ανησυχίας σύμφωνα με τη Τράπεζα της Ελλάδος.