Σε επιφυλακή βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την αύξηση που καταγράφει ο πληθωρισμός, το οποίο έχει σημάνει συναγερμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για ένα ισχυρό κύμα ακρίβειας, το οποίο εκτιμάται πως θα συνεχιστεί και τον χειμώνα.

Αύριο, στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον δείκτη τιμών καταναλωτή το μήνα Σεπτέμβριο, που σύμφωνα με τη Eurostat αυξήθηκε κατά 2,1%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα παρουσιάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα δείξουν τις κατηγορίες των προϊόντων και των υπηρεσιών που έχουν ανατιμηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο είχε παρατηρηθεί «έκρηξη» της τιμής του φυσικού αερίου κατά 91% σε ένα χρόνο, ωστόσο στο ενδιάμεσο το συγκεκριμένο είδος έχει καταγράψει νέα «εκτόξευση» ακόμα και στα 110 ευρώ ανα μεγαβατώρα, που αντιστοιχεί σε τιμή πετρελαίου, όπως σε περίπου 200 δολάρια το βαρέλι.

Συνέχεια των ανατιμήσεων

Τα στοιχεία της Eurostat για το μήνα Σεπτέμβριο που ανακοινώθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες, για να ακολουθήσουν σήμερα τα αντίστοιχα της ΕΛΣΤΑΤ, δείχνουν ότι η άνοδος του πληθωρισμού δεν πρόκειται να ανακοπεί άμεσα στη χώρα μας.

Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η μεγάλη αύξηση στις τιμές δεν έχει φτάσει ακόμα στη χώρα μας, καθώς ο πληθωρισμός έχει καθυστερήσει τουλάχιστον 2-3 μήνες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στη Γερμανία ο πληθωρισμός έφτασε το 2,1% τον περασμένο Απρίλιο, όπως επίσης η Ισπανία (2%) και η Γαλλία (1,6%). Αυτή η ανοδική πορεία των τιμών ήταν αποτέλεσμα της εκτόξευσης των ναύλων στα κοντέινερς που ανέβασαν στα ύψη τις πρώτες ύλες και τις μεταφορές των προϊόντων, ένα «φαινόμενο» που άρχισε να επηρεάζει στη συνέχεια, όλες τις χώρες με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση.

Η χώρα μας όμως, είδε αύξηση στον πληθωρισμό της από τον Ιούνιο, όταν ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε στο 0,6%, τον Ιούλιο στο 0,7%, τον Αύγουστο στο 1,2% και τον Σεπτέμβριο ξεπέρασε το 2,1%, που μπορεί να αποτελεί τον 3ο χαμηλότερο στην Ευρωζώνη, ωστόσο μένει να φανεί αν θα υπάρξει μεγάλη άνοδος τους επόμενους μήνες.

Πληθωρισμό με… καθυστέρηση είδε και η Πορτογαλία, συμπληρώνοντας το «δίδυμο» των χωρών που άργησαν να δουν αύξηση τιμών.

Ενεργειακή κρίση

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κύμα των ανατιμήσεων οφείλεται εν πολλοίς στην εκτόξευση των ναύλων κατά τη διάρκεια της άνοιξης, τα οποία αποτυπώθηκαν στις τιμές των προϊόντων μέσα στο καλοκαίρι.

Αυτό σημαίνει ότι η ενεργειακή κρίση που έχει ξεσπάσει στις τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος, δεν έχει περάσει πλήρως στις τιμές των προϊόντων, κάτι που αναμένεται να συμβεί – σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο – τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε επίσης:

Σκρέκας: Απαραίτητη η προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών από τα αυξημένα κόστη ενέργειας

Η παρέμβαση Πούτιν αποκλιμακώνει τις τιμές του φυσικού αερίου – Τα γεωπολιτικά παιχνίδια και η κρίση στην ΕΕ