Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel και τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Το απόγευμα της Κυριακής, μετά τη διευρυμένη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε σε ανακοινώσεις από τη Λάρισα για τους πληγέντες, όπου μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε ότι η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό όλων των πολιτών που επλήγησαν.

1

Αναλυτικότερα τα μέτρα για τους πλημμυροπαθείς που ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, είναι τα εξής:

Τα ποσά της πρώτης ενίσχυσης φτάνουν τα 10.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις και 6.600 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών που αφορούν την οικοσκευή.

Το κόστος αποκατάστασης για επιχειρήσεις φτάνει το 80% για την ανακατασκευή και το 70% για κτηνοτροφικές και γεωργικές επιχειρήσεις.

Για τους πολίτες που έχει πληγεί το σπίτι τους ενεργοποιείται η επιδότηση ενοικίου και η επιδότηση συγκατοίκησης. Αν κριθεί ότι κάποιος δεν μπορεί να μείνει στο σπίτι του -κριθεί κίτρινο ή κόκκινο-, τότε μπορεί να λάβει από 300 έως 500 ευρώ για να μείνει σε κάποιο άλλο σπίτι, να το νοικιάσει ή να μείνει σε κάποιο συγγενικό του πρόσωπο.

Χορηγείται αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς και πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για έξι μήνες.

Τριετής απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων

Αναστολή συμβάσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες με επιδότηση 534 ευρώ για τους εργαζόμενους σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα δοθεί παράταση στην καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Στεγαστικού Επιδόματος

Αθροιστικά η έκτακτη χρηματοδότηση φθάνει στα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Τριαντόπουλος ενημέρωσε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι αυτοψίες στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές και μέχρι στιγμής αγγίζουν τις 2.500 αυτοψίες σε περιοχές της Θεσσαλίας αλλά και τη Φθιώτιδα.

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο, σε τέσσερις άξονες:

Έλεγχος του νερού σε όλες τις περιοχές, στα κρίσιμα σημεία ενδιαφέροντος, για να διασφαλιστεί ότι όταν δίνεται νερό θα είναι ασφαλές για τους πολίτες

Οδηγίες από το υπ. Υγείας, τα λιμνάζοντα νερά είναι δυνητικά μολυντικά και υπάρχει αυξημένος αριθμός από νεκρά ζώα, οι οδηγίες είναι αναρτημένες

Επιδημιολογική επιτήρηση που αφορά λοιμώδη νοσήματα όπως γαστρεντερίτιδα

Έχει ξεκινήσει ήδη εντομολογική επιτήρηση με μεγαλύτερη ένταση καθώς η περιοχή δίνει κρούσματα δυτικού Νείλου.

Σ. Ζαχαράκη: Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά και το επίδομα στέγασης παρατείνονται για τρεις μήνες

Σύμφωνα με τα όσα είπε η κυρία Ζαχαράκη, υπουργός Κοινωνικής συνοχής και Οικογένειας, «φιλοξενούμε από την προηγούμενη εβδομάδα οικογένειες στο Βόλο και μάλιστα επιτυχημένα να συνεχίζουμε αυτή τη φιλοξενία για ένα μήνα ακόμα. Είμαστε στη διάθεση των πολιτών για οτιδήποτε προκύψει, οικογένειες με άτομα με αναπηρία μεταφέρθηκαν στον Αμπελώνα σε μία δύσκολη συγκυρία. Επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είπε ο κύριος Τριαντόπουλος, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά και το επίδομα στέγασης παρατείνεται για τρεις μήνες. Αυτό σημαίνει ότι όποιος δικαιούχος έχει μία εγκριτική απόφαση η οποία λήγει το Σεπτέμβριο αυτόματα ανανεώνεται για τρεις μήνες ενώ αν η εγκριτική απόφαση λήγει τον Οκτώβριο αυτόματα ανανεώνεται για δύο μήνες χωρίς να χρειάζεται να κάνει καμία αίτηση».

Λ. Αυγενάκης: Δεν υπάρχει θέμα να μην αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η καύση και ταφή των νεκρών ζώων και ήδη μεταφέρονται τα πρώτα ψυγεία – φορτηγά για διαδικασία οργανωμένης ταφής σε επιπλέον σημεία όπως η Κοζάνη, η Αττική, τα Τρίκαλα και Καρδίτσα. Οι αποζημιώσεις θα δοθούν κανονικότατα και ο ΕΛΓΑ έχει ήδη αρχίσει να δέχεται αιτήσεις για να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες σε ζωοτροφές, τόνισε ο κ. Αυγενάκης.

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «η ελληνική οικονομία έχει σήμερα τις δυνατότητες να ξεπεράσει ακόμα και μια τέτοια πρωτοφανή κλιματική κρίση, ωστόσο θα χρειαστεί και την αρωγή της Ευρώπης, προκειμένου «να μην επωμιστεί μόνος του ο Έλληνας φορολογούμενος το μεγάλο κόστος που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία». Γι’ αυτό την Τρίτη θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο.

Διαβάστε επίσης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντηση με φον ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο για οικονομική στήριξη στην Ελλάδα

Υπουργείο Υποδομών: Fast track διαγωνισμοί για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας

Κλιματική προσαρμογή: Νέα προτεραιότητα για την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις