Πολλά κρίνονται το φθινόπωρο που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να τροφοδοτήσει την αγορά με πολύτιμα «καύσιμα» ανοίγοντας δρόμο για μια ευρύτερη αναβάθμιση της έως την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, στην κάλπη το 2027.

Σε αυτή τη μαραθώνια διαδρομή, αφετηρία είναι ο επερχόμενος Σεπτέμβριος, μήνας ΔΕΘ αλλά και… Moody’s με την κυβέρνηση να ζυγίζει τις επόμενες ημέρες τα πραγματικά περιθώρια που υπάρχουν για το «καλάθι» της ΔΕΘ προκειμένου να «κλειδώσει» ένα αξιοπρεπές πακέτο παροχών που δεν θα δώσουν όμως στις αγορές το λάθος μήνυμα.

Παρά την πολιτική πίεση που ασκήθηκε στην κυβέρνηση με την εισβολή της φωτιάς πριν λίγες ημέρες στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, η δημοσιονομική συγκράτηση φαίνεται πως προκρίνεται ως «μονόδρομος» καθώς το μεγαλύτερο στοίχημα παραμένει σε αυτή τη φάση να λάβει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα και από την Moody’s.

Αυτό σημαίνει πως με ορόσημο την 13η Σεπτεμβρίου που ο οίκος θα ανακοινώσει εάν δίνει και αυτός, επιτέλους, στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, δεν υπάρχει πρακτικά ευελιξία για «λάθη».

Αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση γνωρίζει καλά και υπό αυτό το πρίσμα οι εισηγήσεις για τη ΔΕΘ, που θα κριθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες, εστιάζουν σε στοχευμένες δράσεις, με έμφαση σε στοχευμένες παροχές για τους πιο ευάλωτους αλλά και ένα πλαίσιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα επιχειρήσουν απαντήσεις σε βασικά προβλήματα που αναδεικνύουν οι πολίτες στις σφυγμομετρήσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, στεγαστική κρίση και ακρίβεια αναμένεται να είναι στο επίκεντρο, παράλληλα με την ανάγκη για παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως η ψηφιοποίηση του Δημοσίου, η φοροδιαφυγή, αλλά και η υγεία και η παιδεία, δύο χώροι υψηλής προτεραιότητας για το μέσο πολίτη αλλά και πολλών… κενών που καλείται η κυβέρνηση να καλύψει.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να περάσει το μήνυμα πως παρά τις μεγάλες ανάγκες που έχει η κοινωνία, η πρόοδος θα είναι σταδιακή σε όρους παροχών καθώς τίποτα δεν πρόκειται – και δεν πρέπει – να θέσει σε κίνδυνο τα μεγάλα κέρδη που έχει καταφέρει να αποσπάσει η χώρα σε όρους αξιοπιστίας, μετά την πολυετή κρίση καθώς είναι κεντρικό ζητούμενο η αύξηση των επενδύσεων.

Ένας σημαντικός σταθμός σε αυτή την μακρά διαδικασία θα είναι η αξιολόγηση από την Moody’s στην οποία η κυβέρνηση ποντάρει πολλά καθώς, όπως έχει γράψει το mononews.gr, θα δοθεί ισχυρό σήμα στην διεθνή αγορά και εκτιμάται πως μπορεί να ξεκλειδώσει πρόσθετη ζήτηση της τάξης των 7 – 10 δισ. ευρώ για ελληνικούς τίτλους. Κυρίως όμως θα κάνει τη χώρα ορατή σε ακόμη περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η πρόοδος στα δημοσιονομικά εφόσον θα επιτυγχάνεται κατά την προσεχή διετία μπορεί άλλωστε να «ξεκλειδώσει» σταδιακά και νέες αναβαθμίσεις και από τους άλλους οίκους οι οποίοι μας έχουν ήδη δώσει την επενδυτική βαθμίδα στέλνοντας το σήμα ότι επιταχύνεται η αναρρίχηση της χώρας στα πιο ψηλά σκαλοπάτια της διαβάθμισης των οίκων, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο για τη σταθεροποίηση της οικονομίας μεσοπροθεσμα.

Ορόσημο σε αυτη τη διαδικασία θα είναι και ο προϋπολογισμός του 2025, το προσχέδιο του οποίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Λίγες ημέρες μετά στις 18 Οκτωβρίου η Standard & Poor’s επικαιροποιεί την αξιολόγηση της, ενώ ακολουθεί η Fitch στις 22 Νοεμβρίου και η Scope στις 6 Δεκεμβρίου.

Εάν η χώρα αναβαθμιστεί στις 13 Σεπτεμβρίου από την Moody’s οποιαδήποτε βελτίωση στην αξιολόγηση της από τους άλλους τρεις οίκους μπορεί να δράσει καταλυτικά για την αγορά.

Υπό αυτό το πρίσμα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2025 η χώρα αναμένεται να δώσει το μήνυμα πως λαμβάνει σοβαρά τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες αλλά και πως στοχεύει σε υψηλή ανάπτυξη, συγκριτικά με τους εταίρους, επιταχύνοντας όμως το βηματισμό στην υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, κατακτώντας σε πρώτη φάση τους στόχους και τα ορόσημα για την 5η δόση εντός του φθινοπώρου.

Η δέσμευση στην πολυετή δημοσιονομική εξυγίανση αναμένεται να αποτυπωθεί στο νέο 4ετές μεσοπρόθεσμο πλαίσιο που πρέπει να καταθέσει η χώρα μέσα στον Σεπτέμβριο με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θέτουν ανώτατη ετήσια οροφή πρωτογενών δαπανών.

Για το 2025 το πλαφόν αυτό έχει τεθεί για αύξηση έως 3% που συνιστά ένα απαιτητικό πλαίσιο όπως επίσης και ο μεγάλος στόχος της μείωσης του χρέους και σε απόλυτα μεγέθη πλέον…

Διαβάστε επίσης:

DBRS στο Mononews: Οι ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις μπορούν να «ξεκλειδώνουν» περισσότερες ξένες επενδύσεις

Μαχαίρι στις έκτακτες παροχές – Κράτος και στεγαστική κρίση στο πακέτο της ΔΕΘ

Με άνεση κινήσεων ο δανεισμός του Δημοσίου στο β’ εξάμηνο – Ορόσημο η Moody’s για τις αποφάσεις