Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Καφές: Σε υψηλό 13ετίας η τιμή του Arabica – Η «τέλεια… ξηρασία» στη χώρα που κρατά την πρωτιά!

Κούπες με καφέ

Κούπες με καφέ

Την ανιούσα παίρνει ξανά η τιμή του καφέ, καθώς οι επίμονες διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, εκτοξεύουν το κόστος του Arabica στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν έως και 2% στα 2,6475 δολάρια ανά λίβρα στη Νέα Υόρκη, στο υψηλότερο σημείο από το 2011.

Σημειώνεται ότι οι τιμές αυξήθηκαν περίπου κατά 40% φέτος, καθώς οι ελλείψεις των φθηνότερων κόκκων Robusta, ενίσχυσαν τη ζήτηση για την ποικιλία Arabica που είναι η πιο δημοφιλής ανάμεσα στις αλυσίδες καφέ.

Η εξάρτηση από το κλίμα

Τα άσχημα νέα έρχονται από τη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής καφέ στον κόσμο, καθώς οι ακατάλληλες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, έπληξαν τις καλλιέργειες.

«Για να αναπτυχθούν σωστά, οι καλλιέργειες καφέ απαιτούν συγκεκριμένα επίπεδα θερμοκρασίας, φωτός και υγρασίας», σύμφωνα με τη Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που εξυπηρετεί τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Όσον αφορά συγκεκριμένα τον Arabica, η ποικιλία δεν είναι ανθεκτική σε υδατικές καταπονήσεις και τείνει να είναι πιο ευάλωτη σε ασθένειες όπως η σκουριά των φύλλων, που προκύπτει κάθε φορά που επικρατούν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο στην ιστορία της βιομηχανίας μας. Και αυτό που είναι πολύ ιδιαίτερο είναι το μακροχρόνιο αποτέλεσμα αυτού», είχε αναφέρει τον Ιούλιο η Lavazza.

Με τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποψίλωση των δασών να τίθεται σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους, «πολλοί έμποροι αγόρασαν τον καφέ λίγο νωρίτερα», είχε σημειώσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και o Aντρέα Ίλι, πρόεδρος της ιταλικής εταιρείας Illycaffe, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες στο Bloomberg, ότι o καφές έχει γίνει «μια αγορά που καθοδηγείται από το κλίμα».

Ανησυχία και για τη νέα σεζόν

Η προσοχή των traders στρέφεται τώρα στις δυνατότητες της επόμενης σεζόν.

Εντούτοις, καθώς η κορυφαία παραγωγός Βραζιλία ολοκληρώνει τη συγκομιδή του 2024-25, οι προοπτικές είναι μάλλον δυσοίωνες, μετά από μια παρατεταμένη και πρωτοφανή περίοδο καύσωνα και ξηρασίας, που οδήγησε σε καταστροφή μεγάλων εκτάσεων καλλιεργειών.

Η ηγέτιδα Βραζιλία δεν αναμένεται να ανακάμψει σύντομα μετά από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Έτσι, οι έμποροι προειδοποιούν ότι οι τιμές του καφέ θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι τα μέσα του 2025, με αποτέλεσμα οι ευρωπαίοι καταναλωτές να αναγκαστούμε να πληρώνουμε ακόμη περισσότερα χρήματα για το αγαπημένο τονωτικό μας ρόφημα.

Την ίδια στιγμή, στη χονδρική, καταγράφεται άνοδος κατά 40-45% στην ποικιλία Arabica και κατά 65% στην Robusta, με τα στελέχη της αγοράς να τονίζουν ότι οι καταναλωτές σύντομα θα εντοπίζουν μεγάλες αυξήσεις και ελλείψεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ως αποτέλεσμα, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, έχουν ήδη προαναγγείλει νέες αυξήσεις, σε περίπτωση που ενισχυθούν οι τιμές των πρώτων υλών, μετά και την επαναφορά του ΦΠΑ στον καφέ στο 24%.

Ταυτόχρονα, οι πωλητές έχουν κάνει μια μεγάλη παύση στις εκπτώσεις για να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους, ενώ έχουν επίσης κρούσει τον κώδωνα για περισσότερες αυξήσεις στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης: 

«Πικρός» ο καφές από Σεπτέμβριο – Σε πτώση η τιμή του ελαιόλαδου

ΕΛΑΣ: Πρόστιμα για καφέ εν ώρα οδήγησης

Ελληνική Ένωση Καφέ: Καταργείται το χαρτόσημο κατά τον χρησιδανεισμό εξοπλισμού – Ικανοποίηση στον κλάδο