• Οικονομία

    Καφές: Μετά το άλμα του Robusta, κοντά σε υψηλό δύο ετών και η τιμή του Arabica

    • Bloomberg
    Κόκκοι καφέ Arabica


    Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καφέ Arabica διατηρήθηκαν κοντά σε υψηλό δύο ετών, καθώς οι ανησυχίες για την προσφορά αυξάνονται.

    Το πιο ενεργό συμβόλαιο για την ποικιλία υποχωρεί κατά 1,2% στα 2,471 δολάρια ανά 0,454 γραμμάρια στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, έχοντας ανέβει στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2022 την προηγούμενη ημέρα. Οι τιμές του Arabica παραμένουν περίπου 30% υψηλότερες όλο το 2024,  καθώς οι ελλείψεις της φθηνότερης ποικιλίας robusta ενισχύουν τη ζήτηση για την ποικιλία arabica, η οποία μάλιστα προτιμάται από εταιρείες όπως η Starbucks και τις μάρκες όπως η Nespresso της Nestle.

    Η παραγωγή στους μεγάλους παραγωγούς robusta στο Βιετνάμ και στην Ινδονησία μειώθηκε φέτος, δήλωσε ο Giuseppe Lavazza, πρόεδρος της Luigi Lavazza SpA σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Robusta αυτή την εβδομάδα έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, πριν υποχωρήσουν. Αυτό σημαίνει ότι το arabica πρέπει επίσης να παραμείνει «αρκετά ψηλά», είπε.

    Ανησυχίες σχετικά με μια ασθενέστερη από την αναμενόμενη συγκομιδή αναδύονται επίσης στην κορυφαία παραγωγό καφέ της Βραζιλίας, εντείνοντας την πίεση στην προσφορά στην παγκόσμια αγορά.

    Ο καφές Arabica θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει αστάθεια με την έναρξη του χειμώνα στη χώρα της Νότιας Αμερικής, καθώς οι έμποροι ανησυχούν για τυχόν σημάδια παγετού.

    «Η αγορά είναι πολύ νευρική», είπε ο Lavazza. «Και όταν είναι τόσο ασταθής, κάθε είδηση ​​μπορεί να προκαλέσει σοκ».

    Διαβάστε επίσης

    Σε υψηλό 45 ετών σκαρφάλωσαν οι τιμές του καφέ Robusta

    Όμιλος Jumbo: Αύξηση πωλήσεων 8% στο πρώτο εξάμηνο – Κατεβάζει τον πήχη για τα κέρδη του 2024

    Attica Group: Ολοκληρώθηκε η πώληση του 49% της Africa Morroco Links και δύο πλοίων της



    ΣΧΟΛΙΑ