Ηχηρή προειδοποίηση προς τους επενδυτές απήυθυνε ο ιδρυτής της Bridgewater Ρέι Ντάλιο για την τρέχουσα πολιτική και οικονομική συγκυρία, επισημαίνοντας ότι βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος.

Όπως τονίζει πρόκειται για μία ιστορικής κλίμακας κατάρρευση στις πολιτικές, νομισματικές και γεωπολιτικές δομές, ενώ τονίζει ότι οι δασμοί του Τραμπ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

1

«Εστιάζετε υπερβολικά στους δασμούς και χάνετε τη μεγάλη εικόνα – μια κατάρρευση που συμβαίνει μία φορά στη ζωή μας- στις βασικές οικονομικές και πολιτικές δομές».

Η μη προσοχή σε αυτές τις βασικές συνθήκες μπορεί να τυφλώσει τους επενδυτές μπροστά στις μεγαλύτερες αναταράξεις που πρόκειται να έρθουν έγραψε ο δισεκατομμυριούχος σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Κατά τον Ντάλιο, η πολιτική Τραμπ βασίζεται εν μέρει στην υπερβολική συσσώρευση χρέους και στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί ένα διαρκώς διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα. Οι ΗΠΑ, όπως σημειώνει, έχουν εθιστεί στη χρήση δανεισμού για να χρηματοδοτούν υπέρμετρες δαπάνες, ενώ χώρες όπως η Κίνα εξαρτώνται από την πώληση αγαθών σε δανειολήπτες όπως οι Αμερικανοί. Αυτή η σχέση, όμως, φτάνει στα όριά της.

«Υπάρχουν μεγάλες πιέσεις ώστε αυτές οι ανισορροπίες να διορθωθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και κάτι τέτοιο θα αλλάξει τη νομισματική τάξη με σημαντικούς τρόπους», αναφέρει.

Ο Ντάλιο επισημαίνει πως τέτοιες ανισορροπίες –όχι μόνο στο εμπόριο, αλλά και στη ροή κεφαλαίων– δεν μπορούν να συνυπάρχουν σε έναν κόσμο που κινείται προς τον αποπαγκοσμιοποιημένο εθνικισμό. Οι χώρες πλέον δεν εμπιστεύονται η μία την άλλη: οι ΗΠΑ φοβούνται ότι δεν θα έχουν πρόσβαση σε κρίσιμα αγαθά, ενώ η Κίνα ανησυχεί ότι δεν θα πληρωθεί για αυτά που προσφέρει. Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης εντείνει τις γεωοικονομικές πιέσεις και προοιωνίζεται ριζικές ανατροπές στη διεθνή νομισματική τάξη.

«Είναι προφανώς παράλογο να υπάρχουν τόσο μεγάλα εμπορικά ελλείμματα όσο και μεγάλα κεφαλαιακά ελλείμματα σε έναν κόσμο αποπαγκοσμιοποίησης όπου οι κύριοι παίκτες δεν μπορούν να εμπιστευτούν ότι οι άλλοι κύριοι παίκτες δεν θα τους αποκόψουν από τα είδη που χρειάζονται (κάτι που ανησυχεί την Αμερική) ή δεν θα τους πληρώσουν τα χρήματα που τους οφείλονται (κάτι που ανησυχεί την Κίνα)», έγραψε.

Αλλά η προειδοποίηση του Ντάλιο δεν περιορίζεται στις αγορές. Αναφέρεται και σε εσωτερικές κοινωνικές και πολιτικές κρίσεις: τα κενά στην εκπαίδευση, τις ευκαιρίες, την παραγωγικότητα και –κυρίως– τις ανισότητες σε εισόδημα, πλούτο και αξίες οδηγούν, όπως τονίζει, σε διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών και στην άνοδο αυταρχικών ηγετών. Η δημοκρατία υποχωρεί υπό την πίεση των οικονομικών και κοινωνικών ρωγμών.

Στο γεωπολιτικό πεδίο, ο Ντάλιο διαπιστώνει τη διάλυση του πολυμερούς και συνεργατικού συστήματος που δημιουργήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ως κυρίαρχης δύναμης. Αυτή η τάξη αντικαθίσταται, σύμφωνα με τον ίδιο, από μια μονομερή λογική «America First», η οποία υπονομεύει τις συμμαχίες, ενισχύει τις αποκλίσεις και βαθαίνει τους παγκόσμιους ανταγωνισμούς.

Ουσιαστικά, ο Ντάλιο καλεί επενδυτές και ηγεσίες να δουν πέρα από τις εφήμερες κινήσεις των αγορών και να προετοιμαστούν για μια ριζική μεταβολή του παγκόσμιου συστήματος, τόσο στην οικονομία όσο και στην πολιτική. Πρόκειται, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, για ένα φαινόμενο που «συμβαίνει μόνο μια φορά σε μια γενιά – ή και σε μια ζωή».

Διαβάστε επίσης:

Ασυγκράτητος ο Τραμπ: Σε ισχύ οι υψηλότεροι δασμοί του αιώνα – Πλήττουν πάνω από 60 χώρες

Buy, hold or Sell: Άμεση ανάλυση για ΔΑΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ

Βαγγέλης Μαρινάκης: Ναυπηγεί 20 πλοία κοντέινερ συνολικής αξίας 1,6 δισ. δολαρίων