Η απουσία ανάπτυξης, οι δημοσιονομικές ανισορροπίες και η πολιτική αδιαλλαξία σε Γερμανία και Γαλλία, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παρακμή και απώλεια της θέσης της Ευρώπης στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, σύμφωνα με τις προβλέψεις γνωστών οικονομολόγων. 

Όπως αναφέρει το CNBC, η κατάσταση διαφέρει σήμερα από την προηγούμενη περίοδο κρίσης (σε επίπεδο κρατικού χρέους), ενώ τα πιο έντονα προβλήματα της Ευρώπης δεν αφορούν πλέον μικρότερες οικονομίες, όπως αυτή της Ελλάδας.

1

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες, οι Financial Times έγραφαν για το success story της Ελλάδας και την αξία των σταθερών μεταρρυθμίσεων.

Αντιθέτως, τα βλέμματα στρέφονται τώρα στις δύο πιο σημαντικές οικονομίες της Ευρώπης που “φλερτάρουν” με την ύφεση, σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος στην Capital Economics, Neil Shearing.

“Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει περαιτέρω προβλήματα εάν δεν προβεί σε θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις”, τονίζει ο Shearing, συμπληρώνοντας ότι “είναι δύσκολο να μην φτάσουμε στο συμπέρασμα ότι μελλοντικά η Ευρώπη θα εμφανίσει πολύ χαμηλή ανάπτυξη, με συνεχείς ανησυχίες για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και μια συνεχή φθίνουσα πορεία σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο με πρωταγωνίστριες τις υπερδυνάμεις ΗΠΑ και Κίνα“.

Τα “βαρίδια” της Ευρώπης

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η Γαλλία και η Γερμανία δεν διαθέτουν προϋπολογισμό για το 2025, λόγω τριγμών στην πολιτική σκηνή, που οδήγησαν τελικά στην κατάρρευση των κυβερνήσεών τους.

Μάλιστα, αβέβαιο θα είναι το μέλλον τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις (τον Φεβρουάριο στη Γερμανία και ίσως το καλοκαίρι στην Γαλλία), καθώς οι δύο χώρες πορεύονται με προσωρινούς προϋπολογισμούς, και δεδομένα που μετέφεραν από το 2024 στο 2025.

Υπενθυμίζεται ότι το δημόσιο χρέος της Γαλλίας που ανέρχεται στα 3,23 τρισ. ευρώ, θεωρείται σε ονομαστικά μεγέθη το πέμπτο μεγαλύτερο στον κόσμο, ενώ η σχέση του προς το ΑΕΠ βρίσκεται στο 112%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διεθνής οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s ανακοίνωσε στα μέσα Δεκεμβρίου πως υποβαθμίζει στο Aa3 το αξιόχρεο του δημοσίου της Γαλλίας, μόλις μερικές ώρες αφού ο Φρανσουά Μπαϊρού ονομάστηκε νέος πρωθυπουργός από τον πρόεδρο Μακρόν.

Η νέα κυβέρνηση υπό τον Μπαϊρού, αναμένεται να δυσκολευτεί να πείσει τους βουλευτές ένθεν κακείθεν να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό του 2025, όπως συνέβη και με τον προκάτοχό του, Μισέλ Μπαρνιέ.

Από την άλλη, η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις πρόωρες ομοσπονδιακές εκλογές τον Φεβρουάριο, αφού ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς κατέρρευσε το φθινόπωρο λόγω των διχασμών σχετικά με τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές του.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, τα προβλήματα της Γερμανίας που την οδήγησαν σε μια φθίνουσα οικονομική ανάπτυξη, ήταν οι χαμηλότερες των προβλεπομένων δαπάνες, οι υποεπενδύσεις, και μια υπερβολικά αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.

Το Συμβούλιο των Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (οι λεγόμενοι 5 “σοφοί¨ της οικονομίας) που συμβουλεύουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, προβλέπουν περιορισμένη ανάπτυξη, ύψους 0,4% για το 2025 και ύφεση 0,1% για το 2024.

Τροχοπέδη στην ανάπτυξη

Η έλλειψη δημοσιονομικού σχεδίου, δε, θα εμποδίσει τις χώρες να επικεντρωθούν πλήρως σε πολιτικές που στοχεύουν στην οικονομική ανάπτυξη, ενισχύοντας την αστάθεια εντός και εκτός των συνόρων τους.

Παράλληλα, μια σειρά δυσάρεστων γεγονότων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η άνοδος των τιμών της ενέργειας, η ασθενέστερη ζήτηση, αλλά και διάφορα διαρθρωτικά προβλήματα, επιδεινώνουν κι άλλο την κατάσταση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε σε συνέντευξή της τα ανησυχητικά στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης της κεντρικής τράπεζας να μειώσει για τέταρτη φορά τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

Η οικονομία στην ευρωζώνη αρχίζει να χάνει το μομέντουμ και η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώνεται όπως και η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών”, δήλωσε χαρακτηριστικά τον Δεκέμβριο.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι αναμένει η οικονομία της ευρωζώνης να σημειώσει ανάπτυξη 0,7% το 2024 και 1,1% το 2025, ενώ ο πληθωρισμός στο μπλοκ έφτασε στο 2,4% το 2024 και έπεσε στο  2,1% φέτος.

Ορισμένοι αναλυτές, όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος στο Peel Hunt, Kallum Pickering, σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να τολμήσει να προχωρήσει σε μεγαλύτερες μειώσεις επιτοκίων το 2025.

Άλλοι τονίζουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν θα καταφέρουν τα επιλύσουν τα διαρθρωτικά προβλήματα, που αφορούν τη χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας και την πιθανότητα επιβολής δασμών από τον Τραμπ στις ευρωπαϊκές εισαγωγές από τις ΗΠΑ.

Δύσκολη χρονιά το 2025

“Κρίνουμε ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια αρκετά δύσκολη χρονιά το 2025”, δήλωσε στο CNBC ο Jari Stehn, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Goldman Sachs, με την επενδυτική τράπεζα να προβλέπει ανάπτυξη 0,8% για την ευρωζώνη το 2025 και 2,5% για τις ΗΠΑ.

“Τα θέματα είναι πολλά και αρνητικά. Οι υψηλές τιμές ενέργειας, η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, η πολιτική αβεβαιότητα, οι εμπορικές εντάσεις…”, λένε οι οικονομολόγοι.

Ωστόσο, οι traders εξακολουθούν να θεωρούν τις μειώσεις των επιτοκίων, ένα από τα φωτεινά σημεία της υπόθεσης.

Τα χαμηλότερα επιτόκια ίσως βοηθήσουν κάπως στο θέμα της αποταμίευσης και στην τόνωση των καταναλωτικών δαπανών, και αυτός είναι ένας από τους  λόγους που ακούγεται και η άποψη ότι η Ευρώπη θα αναπτυχθεί το επόμενο έτος, παρά τις προκλήσεις.

Την ίδια στιγμή, επικρατεί και ρεαλισμός, καθώς η απόφαση για μειώσεις των επιτοκίων δεν αποτελεί πανάκεια για όλα τα σημερινά σημαντικά προβλήματα, όπως και για εκείνα που θα ακολουθήσουν στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης: 

Γερμανία: Οι πολίτες αδιαφορούν για την κλιματική κρίση και εστιάζουν στην οικονομία – Αποκαλυπτική δημοσκόπηση

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ ελπίζει να πετύχει τον στόχο για πληθωρισμό 2% το 2025

Ντόναλντ Τραμπ: «Η χώρα μας είναι μια καταστροφή. Περίγελος σε όλον τον κόσμο»