«Προχωράμε μπροστά. Με ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής που επιβραβεύεται στην πράξη. Με σοβαρότητα, με σύστημα, με σεμνότητα, αλλά και αυτοπεποίθηση. Συνδυάζοντας δημοσιονομική σταθερότητα, φιλοαναπτυξιακή πολιτική και κοινωνική πολιτική» Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης τοποθετούμενος επί του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2025 που η συζήτησή του άρχισε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο υπουργός, τόνισε ότι «δεν είμαστε αυτάρεσκοι. Κάνουμε βελτιώσεις, διορθώσεις, ακούμε παρατηρήσεις. Επιχειρούμε να υιοθετούμε πάντοτε βέλτιστες διεθνείς και ευρωπαϊκές ιδιαίτερα πρακτικές», από την άλλη όμως «δεν είμαστε έτοιμοι να δεχόμαστε μια ισοπεδωτική κριτική, διότι η χώρα ανεβαίνει τα τελευταία χρόνια Κάτι άλλωστε που το μαρτυρούν τα διεθνή στοιχεία για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών. Οι διεθνείς οργανισμοί που διατυπώνουν προβλέψεις για την οικονομία μας σε πολλές περιπτώσεις ακόμα πιο αισιόδοξες από τις δικές μας. Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης που συνεχώς από το 2019 όλοι ανεξαιρέτως αναβαθμίζουν την οικονομία μας, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες».

1

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό «έχει ένα μεγάλο βάρος ευθύνης για όλους εμάς που τον εισηγούμαστε, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και μια μεγάλη ικανοποίηση για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας». Η Ελλάδα είπε «δεν ισχυρίζεται κανείς ότι έχει γίνει μια οικονομική υπερδύναμη», αλλά η πρόοδός της είναι σαφέστατη, χειροπιαστή και διακριτή για κάθε καλόπιστο παρατηρητή».

Σχετικά με τον Προϋπολογισμό του 2025, ο υπουργός είπε ότι «στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας καθώς όπως και το μετρήσει κανείς περιλαμβάνει 12 διαφορετικές αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων για τους φορολογούμενους. Επιβεβαιώνει ότι η οικονομία μας αναπτύσσεται σταθερά και ταχύτερα από τον μέσο όρο της ΕΕ. Επιβεβαιώνει την πτωτική πορεία της ανεργίας, που η πτώση της είναι ήδη εξαιρετικά σημαντική τα τελευταία πέντε χρόνια. Όπως και προδιαγράφει μια συνέχιση της ταχείας μείωσης του δημοσίου Χρέους» Αυτά είπε ο κ. Χατζηδάκης «είναι καλά νέα για τους φορολογούμενους καλά νέα για τους Έλληνες πολίτες και αποτελούν ένα ακόμα βήμα για την πλήρη εκπλήρωση των προεκλογικών υποσχέσεων της ΝΔ του 2023, που ήταν λιγότερες από εκείνες τις υποσχέσεις που έδωσαν άλλα κόμματα, εμείς όμως υποσχεθήκαμε πως αυτά που λέγαμε θα τα κάνουμε».

Ο υπουργός επισήμανε ότι παρά το αντίξοο διεθνές περιβάλλον, «η ελληνική οικονομία συνεχίζει να πορεύεται σε τροχιά ανάπτυξης και θα συνεχίσει να έχει ισχυρότερη τροχιά ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης». Ξεκαθάρισε, πως «δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα από το παγκόσμιο πληθωριστικό σοκ και τις επιπτώσεις του ή την απόκλιση του μέσου όρου των μισθών από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» και μιλώντας σε προσωπικό τόνο ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «δεν ήρθα να μιλήσω με αλαζονεία και δεν λέω ότι τα προβλήματα επιλύθηκαν με ένα μαγικό τρόπο», αλλά δεν μπορεί «να αφήνουμε να παρουσιάζεται και μια εικόνα μηδενισμού και ισοπέδωσης που απέχει πολύ από την πραγματικότητα και τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών και των διεθνών μέσων ενημέρωσης».

Ο κ. Χατζηδάκης τεκμηρίωσε την καταγραφή της προόδου της οικονομίας καταθέτοντας στα Πρακτικά μια σειρά από στοιχεία και πίνακες της Eurostat και του ΟΟΣΑ αναφορικά με βασικούς οικονομικούς δείκτες. Για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας είπε ότι « σταδιακά αλλάζει όπως και η σύνθεση του ΑΕΠ μεταβάλλεται υπέρ των επενδύσεων και των εξαγωγών, ενώ γίνεται ισχυρότερη η παρουσία της βιομηχανίας». Το δημόσιο χρέος ο κ. Χατζηδάκης αναγνώρισε πως «προφανώς και παραμένει υψηλό, αλλά κάθε χρόνο με την συνετή πολιτική μας επιδιώκουμε και περιορίζεται» για αυτό μειώνονται τα σπρέντ και η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα και από την Γαλλία.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης περί υπερ-φορολόγησης είπε ότι στον παρόντα Προϋπολογισμό έχουμε 12 διαφορετικές μειώσεις φόρων με βασικότερη την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η αύξηση των εσόδων που θα υπάρξει είπε ο υπουργός δεν θα προέλθει από αύξηση φόρων, αλλά από την αύξηση της ανάπτυξης (άρα μεγαλύτερη πίτα), από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση στους μισθούς. Διαβεβαίωσε ότι στην πλήρη κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος το 2025 θα συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια.

Για την αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα, ο υπουργός είπε ότι πράγματι ο πληθωρισμός αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα παγκοσμίως. Εκτίμησε όμως ότι σύμφωνα με τα στοιχεία « φαίνεται πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση». Η Κυβέρνηση ανέφερε θα συνεχίσει να κάνει παρεμβάσεις, να επιβάλει υψηλότατα πρόστιμα σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται περιπτώσεις αισχροκέρδειας και προφανώς με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Ο κ. Χατζηδάκης, επίσης, απέρριψε την κριτική περί μειωμένων κοινωνικών δαπανών λέγοντας ότι για το 2025 προβλέπονται περίπου 4 δισ. ευρώ αυξήσεις δαπανών στις λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου. Ειδικότερα για τα νοσοκομεία η αύξηση των δαπανών θα είναι 114% σε σχέση με τις δαπάνες του 2019. Στο ασφαλιστικό σύστημα θα υπάρξει μια αύξηση του ενός δισεκατομμυρίου για αυξήσεις συντάξεων και νέες συντάξεις.

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία: Ο Σάντσεθ ζητά την επανεξέταση της εμπορικής σύνδεσης ΕΕ με Ισραήλ

ΔΥΠΑ – Huawei: Αυξημένη συμμετοχή στον νέο κύκλο του «Women in Tech»

Πιτσιλής σε προϊσταμένους ΔΟΥ: Αυτονόητη η προστασία της διαφάνειας και η συνέπεια απέναντι στους πολίτες