Ξεπερνούν τις 60.000 οι κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό και την εστίαση, ενώ η νέα τουριστική σεζόν βρίσκεται προ των πυλών. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η διοίκηση του Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης ενεργοποίησαν εφαρμογή και πλατφόρμα JOBmatch για την άμεση διασύνδεση των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης με όσους εργαζόμενους αναζητούν απασχόληση σε αντίστοιχες ειδικότητες που παρουσιάζουν έλλειψη.

Η πλατφόρμα jobmatch.dypa.gov.gr απευθύνεται στις επιχειρήσεις και η εφαρμογή JOBmatch σε όσους αναζητούν εργασία. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, το 2023 περίπου μία στις πέντε θέσεις παρέμεινε κενή στα ελληνικά ξενοδοχεία, με τις ελλείψεις να υπολογίζονται συνολικά στις 53.229 θέσεις εργασίας.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ελλείψεων παρατηρείται στα ξενοδοχεία 3 αστέρων (24%) και το μικρότερο στα ξενοδοχεία 5 αστέρων (14%). Από το σύνολο των ξενοδοχείων, το 35% εμφάνιζε έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καμαριέρας, το 25% σε τουλάχιστον μία θέση σερβιτόρου, το 21% σε τουλάχιστον μία θέση receptionist και barista / barman – barwoman και το 19% παρουσίαζε έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καθαριστή εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και λαντζέρη.

Τα βήματα για επιχειρήσεις και υποψήφιους εργαζόμενους

– Οι επιχειρήσεις δημιουργούν δωρεάν στην πλατφόρμα JOBmatch.dypa.gov.gr το προφίλ τους και «αναζητούν υπάλληλο» άμεσα, από τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν, επιλέγοντας συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως ενδεικτικά:

  • Ειδικότητα
  • Επιλογή τύπου εργασίας (μόνιμη, εποχική, άλλη)
  • Ημερομηνία έναρξης εργασίας
  • Εύρος μισθού

– Όσοι εργαζόμενοι αναζητούν εργασία σε επιχειρήσεις τουρισμού-εστίασης μπορούν να «κατεβάσουν» την εφαρμογή JOBmatch, που είναι διαθέσιμη σε Android (Google Play Store) και IOS (Apple App Store), να δημιουργήσουν προφίλ και να διαμορφώσουν τις επιλογές τους με τη χρήση φίλτρων, όπως ενδεικτικά: 

  • Επαγγέλματα που τους ενδιαφέρουν 
  • Ωράριο 
  • Περιοχή
  • Εύρος μισθού 
  • Ημερομηνία διαθεσιμότητας

– Η πλατφόρμα JOBmatch.dypa.gov.gr παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δουν άμεσα ποιοι υποψήφιοι εργαζόμενοι ταιριάζουν στην αναζήτησή τους, ώστε να τους επιλέξουν και στη συνέχεια να προτείνουν ημέρα και ώρα συνέντευξης. 

Παράλληλα, κάθε υποψήφιος ενημερώνεται άμεσα από την εφαρμογή JOBmatch μόλις μία επιχείρηση τον επιλέξει για συνέντευξη και έχει την επιλογή αποδοχής ή απόρριψης της πρόσκλησης. Σε περίπτωση αποδοχής, η επιχείρηση βλέπει τα στοιχεία του και επικοινωνεί μαζί του για την πραγματοποίηση της συνέντευξης.

Επίσης, οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να ανανεώνουν τα φίλτρα αναζήτησης όσο συχνά επιθυμούν, διαμορφώνοντας το προφίλ τους ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους και τις επιλογές τους.

Απαντήσεις σε 12 ερωτήσεις για τη διασύνδεση προσφοράς και ζήτησης

1.Κατεβάζω δωρεάν την εφαρμογή;

Ναι, την εφαρμογή μπορείς να την κατεβάσεις δωρεάν από το Play Store αν έχεις Αndroid συσκευή και από το App Store αν έχεις IOS συσκευή.

2.Γιατί ζητούνται τόσα στοιχεία για το προφίλ μου;

Στο προφίλ σου, σου ζητάμε να συμπληρώσεις τα απαραίτητα για την εγγραφή σου στοιχεία. Τα υπόλοιπα στοιχεία, όπως AΦΜ, ΑΜΚΑ κτλ, δεν είναι απαραίτητα, αλλά αν τα συμπληρώσεις, θα βοηθήσεις την επιχείρηση στη διαδικασία πρόσληψης και παράλληλα, ο αλγόριθμός μας θα σε εμφανίζει πιο συχνά στις επιχειρήσεις όταν ψάχνουν υποψηφίους με τα χαρακτηριστικά σου.

3.Πώς επιλέγομαι για μια δουλειά;

Οι εργοδότες, ψάχνουν για υποψηφίους, βάζοντας ως φίλτρα πληροφορίες που έχεις στο προφίλ σου, όπως κατηγορία επιχείρησης, θέση εργασίας, χρόνια προϋπηρεσίας, επιθυμητό ημερομίσθιο, επιλεγμένο ωράριο και τοποθεσία. Με βάση αυτά τα φίλτρα εμφανίζονται αποτελέσματα υποψηφίων και από την πλευρά της η επιχείρηση, επιλέγει να σου στείλει notification για να κλείσετε συνέντευξη.

4.Πώς επιλέγω εγώ μια δουλειά;

Σου έρχεται notification ότι έχεις επιλεγεί, βάσει της διαθεσιμότητας, της περιοχής και των λοιπών φίλτρων που έχεις συμπληρώσει. Αυτό σημαίνει ότι εμφανίστηκε το προφίλ σου σε μια επιχείρηση και ότι πρέπει τώρα να επιβεβαιώσεις αν θέλεις να προχωρήσεις. Κάνοντας swipe δεξιά, επιλέγεις ότι σε ενδιαφέρει η ευκαιρία εργασίας, «ματσάρεις» δηλαδή με τον εργοδότη, ενώ κάνοντας swipe αριστερά, την αγνοείς.

5.Χρειάζεται να κάνω συνέντευξη;

Έχοντας «ματσάρει» με μια ευκαιρία εργασίας, έχεις την επιλογή να συνεχίσεις τη διαδικασία ή να την ακυρώσεις (μπορείς να το κάνεις οποιαδήποτε στιγμή). Αν επιλέξεις να συνεχίσεις, τότε ο εργοδότης μπορεί να σου στείλει notification για ακριβή τοποθεσία, ημέρα και ώρα της συνέντευξης, την οποία θα πρέπει να επιβεβαιώσεις. Επίσης η συνέντευξη μπορεί να οριστεί και τηλεφωνικά!

6.Πληρώνω για να κλείσω συνέντευξη;

Η εφαρμογή JOBmatch διατίθεται δωρεάν και σε προβάλλει σε πραγματικό χρόνο, σε όλες τις επιχειρήσεις που ψάχνουν υποψήφιο με τα χαρακτηριστικά σου.

7.Πώς επιλέγω πού θέλω να δουλέψω;

Για να εμφανιστείς στις ευκαιρίες εργασίας που προτιμάς και να μπορούν να σε δουν και να σε επιλέξουν οι εργοδότες, απλώς συμπληρώνεις τα διαθέσιμα φίλτρα και έπειτα σε προβάλλουμε εμείς σε όλο μας το δίκτυο, σε πραγματικό χρόνο, όποτε προκύπτει μια ανάγκη. Στη συνέχεια, μια επιχείρηση θα σε ειδοποιήσει ότι σε επέλεξε και αποφασίζεις εσύ αν θα «ματσάρεις» ή όχι.

8.Αν βλέπω ότι δεν επιλέγομαι από εργοδότες, τι μπορώ να κάνω;

Αν δεν επιλέγεσαι από εργοδότες, τότε θα πρέπει να ελέγξεις αν έχουν λήξει τα φίλτρα σου (ημερομηνίες και ώρες διαθεσιμότητας) ή να τα διευρύνεις λίγο, ώστε να εμφανίζεσαι σε περισσότερες αναζητήσεις εργοδοτών.

9.Μπορώ να βαθμολογήσω μια δουλειά;

Βεβαίως, μπορείς να βαθμολογήσεις τη θέση εργασίας και το περιβάλλον εργασίας, μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας. Θα σου έρθει αυτοματοποιημένο notification για να κάνεις τη διαδικασία με μερικά απλά taps. Θυμήσου! Οι εργοδότες μπορούν αντίστοιχα να σε βαθμολογήσουν.

10.Αν κλείσω συνέντευξη και δεν εμφανιστώ τι θα συμβεί;

Για να ακυρωθεί ή επαναπρογραμματιστεί μια συνέντευξη, θα πρέπει να ειδοποιήσεις τον εργοδότη μέσω της εφαρμογής, μέχρι 1 ώρα πριν. Αν δεν το κάνεις αυτό, τότε θα μπορεί να δηλώσει ότι δεν εμφανίστηκες και να πάρεις 0 rating, οπότε θα πρέπει να είσαι συνεπής

11.Πόσα στάδια υπάρχουν για να κλείσω μια δουλειά;

Είναι μόνο τέσσερα στάδια:

  1. Swipe δεξιά για να «ματσάρεις» με την ευκαιρία εργασίας
  2. Επιβεβαίωση ενδιαφέροντος
  3. Προγραμματισμός συνέντευξης (ο εργοδότης μπορεί να το παραλείψει αυτό το βήμα και να προχωρήσει κατευθείαν στην πρόσληψη)
  4. Συγχαρητήρια, πήρες τη δουλειά!

12.Μπορώ να απενεργοποιήσω τον λογαριασμό μου;

Αν θες να απενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου, μπορείς να το κάνεις εύκολα από τις ρυθμίσεις του προφίλ σου.

Κενές θέσεις

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στον επισιτισμό και στον τουρισμό Γιώργο Χότζογλου, οι κενές θέσεις στις τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καθημερινά αυξάνονται, καθώς πολλοί εργαζόμενοι λόγω των συνθηκών εργασίας παραιτούνται.

Οι ελλείψεις προσωπικού αφορούν κυρίως ειδικότητες όπως σεφ, ζαχαροπλάστες, ρεσεψιονιστ, σερβιτόρους και καμαριέρες. 

Σύμφωνα με τον κ. Χότζογλου, στην Ομοσπονδία Εργαζόμενων στον Επισιτισμό και Τουρισμό φτάνουν καθημερινά δεκάδες καταγγελίες για παραβιάσεις της εργοδοτικής νομοθεσίας όπως απασχόληση αδήλωτων εργαζόμενων, υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου κ.α.  

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι δηλώνουν ξεκάθαρα ότι αναζητούν αλλού εργασία, με ίδιους ή και χαμηλότερους μισθούς, αλλά σαφώς καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Σε αυτό το τοπίο, ακόμη και οι σοβαρές επιχειρήσεις που τηρούν τους όρους εργασίας και τις συλλογικές συμβάσεις δυσκολεύονται να βρουν εργαζομένους, πολλώ δε μάλλον όταν πολλοί, σύμφωνα με τις καταγγελίες, επιλέγουν να εργαστούν ανασφάλιστοι ή υποασφαλισμένοι, ώστε να διατηρούν και το δικαίωμα λήψης του εποχικού επιδόματος.

Έτσι, και παρότι υπάρχει ενεργή κλαδική σύμβαση, με αμοιβές υψηλότερες από τις κατώτατες, οι ξενοδόχοι δεν βρίσκουν προσωπικό, ιδίως σε κάποιες ειδικότητες, όπως σερβιτόροι, καμαριέρες, κηπουροί. Το ίδιο συμβαίνει και με την εστίαση σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπου το κόστος ζωής για τους εργαζομένους είναι απαγορευτικό.

Διαβάστε επίσης:

JOBmatch: Σε λειτουργία η νέα εφαρμογή της ΔΥΠΑ που συνδέει επιχειρήσεις και αναζητούντες εργασία – Ποιους τομείς αφορά

Κυριάκος Μητσοτάκης σε εργαζόμενους ΛΑΡΚΟ: Επιδίωξή μας η εξεύρεση βιώσιμης λύσης μέσω αξιόπιστων ιδιωτών επενδυτών

Δόμνα Μιχαηλίδου: Από τη ΛΑΡΚΟ κανείς δεν θα μείνει στον δρόμο – Διασφαλίζουμε την εργασία όλων