Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Jackson Hole: Το ετήσιο συμπόσιο της Fed, που έγινε εμμονή στον επενδυτικό κόσμο, επιστρέφει

Ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell στο Jackson Lake Lodge | Φωτογραφία: Amber Baesler/AP

Ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell στο Jackson Lake Lodge | Φωτογραφία: Amber Baesler/AP

Για 47η χρονιά το Eτήσιο Συμπόσιο Οικονομικής Πολιτικής της Fed, που διοργανώνει η Fed Kansas, επιστρέφει από τις 22 έως 24 Αυγούστου 2024 στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ, με το βλέμμα των αγορών να είναι στραμμένο στο γεγονός που εδώ και πολλά χρόνια έχει γίνει «εμμονή» σε οικονομολόγους και επενδυτές.

Και πώς άλλωστε να μην γίνει, όταν το πλούσιο πρόγραμμά του περιλαμβάνει εισηγήσεις από σημαίνοντα πρόσωπα, όπως οι επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών από όλο τον κόσμο;

Το φλέγον ζήτημα της νομισματικής πολιτικής που αναμένεται να ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες τους επόμενους μήνες τίθεται ξανά επί τάπητος, με τους επενδυτές να αναμένουν με ενδιαφέρον την ομιλία του Jerome Powell, μόλις λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

Τα πρακτικά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Αμερικής για τη συνεδρίαση του Ιουλίου «επιβεβαιώνουν» επισήμως ότι στη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου, η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση των βασικών της επιτοκίων, από τα πολυετή υψηλά επίπεδα που βρίσκονται καθηλωμένα εδώ και αρκετούς μήνες. Να σημειωθεί δε, πως τα πρακτικά αναγράφουν ότι πολλοί αξιωματούχοι ήταν ήδη υπέρ μιας μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από τη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Ο επενδυτικός κόσμος πλέον αναμένει από την ομιλία του Powell, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Αυγούστου, κάποιες πρώτες ενδείξεις για την τάξη μεγέθους της μείωσης των επιτοκίων του Σεπτεμβρίου αλλά και τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθηθεί η FED τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, αν και οι επενδυτές επιθυμούν πάντα να υπάρχει σαφήνεια στις ομιλίες και τις δηλώσεις του αξιωματούχου, ο Jerome Powell ανατρέπει τις προσδοκίες, αφήνοντας συνήθως «ανοιχτά μέτωπα».

Πώς κινούνται ιστορικά οι μετοχές πριν και μετά το Συμπόσιο στο Jackson Hole

Μία διαχρονική τάση για άνοδο καταγράφουν οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες 5 ημέρες πριν την έναρξη και άλλες τόσες μετά την ολοκλήρωση του Συμποσίου στο Jackson Hole.

Αυτή η τάση που καταγράφεται ανελλιπώς τα τελευταία 13 χρόνια φτάνει κατά μέσο όρο το 0,9% σύμφωνα με το DataTrek, όσον αφορά  στις μετοχές του S&P 500, όπως έχουν παρατηρήσει διακεκριμένοι αναλυτές.

Μάλιστα, οι ίδιοι αναμένουν ότι θα ακολουθηθεί το ίδιο μοτίβο και στη φετινή διοργάνωση.

Υπενθυμίζεται πως τη Δεύτερα ο S&P συμπλήρωσε οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, στο μεγαλύτερο σερί του για το 2024, έχοντας καταφέρει να διαγράψει εντελώς τις απώλειες που προκάλεσε το παγκόσμιο sell off της 5ης Αυγούστου. Ο δείκτης υποχώρησε την Τρίτη, αλλά επανήλθε ξανά σε θετικό έδαφος, με άνοδο 0,42% την Τετάρτη.

Οι διοργανώσεις ορόσημο

Πηγή: Wikimedia Commons

Σαράντα επτά χρόνια συμπληρώνονται το 2024 από την παρθενική διοργάνωση του συμποσίου της Fed. Βέβαια, η πρώτη διοργάνωση έλαβε χώρα το 1978 στην Πόλη του Κάνσας με θέμα «Παγκόσμιο Αγροτικό Εμπόριο: Οι δυνατότητες ανάπτυξης». Συμπόσια οργανώθηκαν επίσης και στο Βέιλ και στο Ντένβερ.

Στο Jackson Hole, το συμπόσιο της Fed μεταφέρθηκε το 1982, εξετάζοντας τα θέματα νομισματικής πολιτικής της δεκαετίας του 1980.

Εξίσου σημαντική θεωρείται και η διοργάνωση του 1989, όταν ο τότε επικεφαλής της Fed, Alan Greenspan προσέφερε τις προοπτικές της κεντρικής τράπεζας μαζί με εκπροσώπους της Τράπεζας του Καναδά και της Deutsche Bundesbank με θέμα «Ζητήματα Νομισματικής Πολιτικής τη δεκαετία του 1990». Ήταν η πρώτη φορά που ένας επικεφαλής της Fed είχε επίσημο ρόλο στο πρόγραμμα, ξεκινώντας μια «παράδοση» που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Το 2020, το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και μεταδόθηκε δημοσίως λόγω της πανδημίας. Η εν λόγω διοργάνωση απέδειξε ότι το συμπόσιο μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση, ακόμα και το ζήτημα της έλλειψης φυσικής παρουσίας, παρέχοντας οξυδερκείς συζητήσεις ακόμα και μέσω των υπηρεσιών streaming.

Όσον αφορά στο 2022, η 45η διοργάνωση κατάφερε να προσελκύσει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης παγκοσμίως, καθώς περισσότερο από το 30% των συμμετεχόντων και αντιστοίχως περισσότερο από το 40% των ομιλητών ήταν γυναίκες. Επίσης το 2022, ήταν η τελευταία χρονιά που η πρώην επικεφαλής της Fed της πόλης του Κάνσας, Esther George φιλοξένησε το συμπόσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Esther George κατά τη διάρκεια της θητείας της εργάστηκε για την επέκταση της διαφορετικότητας των συμμετεχόντων στη διοργάνωση.

Το θέμα του 47ου συμποσίου στο Jackson Hole

Στην 47η διοργάνωσή του, το Συμπόσιο της Fed ανοίγει ξανά τις πύλες του με όλες τις ομιλίες του να επικεντρώνονται στο θέμα «Επαναξιολόγηση της Αποτελεσματικότητας και Μετάδοσης της Νομισματικής Πολιτικής». Πιο συγκεκριμένα, θα διερευνηθούν τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την πολιτική που άσκησαν οι Κεντρικές Τράπεζες τόσο κατά την περίοδο της πανδημίας όσο και ως απάντηση στην άνοδο του πληθωρισμού.

Όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση της θεματολογίας του συμποσίου, στις αρχές του 2020 καταγράφηκαν οι πιο αυστηρές νομισματικές πολιτικές στην ιστορία των Κεντρικών Τραπεζών, αφενός για να αντισταθμιστεί το σοκ της πανδημίας και αφετέρου για να καταπολεμηθεί η άνοδος του πληθωρισμού, που άγγιξε υψηλά πολλών δεκαετιών. Την ίδια ώρα, αν και τα αποτελέσματα της εφαρμογής αυτών των πολιτικών διαφέρουν σε όλες τις οικονομίες, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε ύφεση, ενώ ο ρυθμός της ανάπτυξης παρέμεινε ανθεκτικός.

Παράλληλα, το γεγονός αυτό εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, αλλά και τα επακόλουθά της. Όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν κατά τη διάρκεια του συμποσίου, που έχει καταφέρει να εδραιωθεί στη συνείδηση του επενδυτικού κόσμου ως συνάντηση – ορόσημο για τον επενδυτικό κόσμο.

Το φετινό συνέδριο γίνεται στον απόηχο του παγκόσμιου sell off της 5ης Αυγούστου, το οποίο «πυροδοτήθηκε» από μια σειρά στοιχείων για την μεταποίηση και την ανεργία στις ΗΠΑ, που αύξησαν τους φόβους πως  η αυστηρή νομισματική πολιτική που ασκεί η FED μπορεί να οδηγούσε σε μια «σκληρή προσγείωση» την αμερικανική οικονομία.

Η πιθανότητα αυτή αύξησε την αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές, ενώ οδήγησε σε μείωση της δύναμης του δολαρίου. Με τη σειρά του, αυτό προκάλεσε προβλήματα με το carry trade στο γεν, καθώς το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε απότομα τις τελευταίες εβδομάδας έναντι του αμερικανικού, οδηγώντας σε μια καταστροφική συνεδρίαση στο Ιαπωνικό Χρηματιστήριο, η οποία αλυσιδωτά μεταδόθηκε σε όλες τις διεθνείς χρηματαγορές.

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Ήπια κέρδη στη Wall Street μετά την αναθεώρηση της ανεργίας και τα πρακτικά της FED

Πρακτικά FED: Σήμα για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο – Αρκετοί αξιωματούχοι πρότειναν μείωση από τον Ιούλιο!

Γενιά Ζ: Οι διάδοχοι των millennials, ο τρόπος ζωής και η θέση τους στην οικονομική ζωή της κοινωνίας