• Οικονομία

    J.P. Morgan: Τι θα αλλάξει στο ΧΑ από την πιθανή αναβάθμιση του FTSE

    Χρηματιστήριο Αθηνών

    O Γιάννος Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος στο Χρηματιστήριο Αθηνών


    Η ομάδα στρατηγικής της J.P. Morgan Derivatives and Delta One, τόνισε ότι ως αποτέλεσμα της αναθεώρησης της ταξινόμησης των χωρών για φέτος, ο FTSE θα προσθέσει την Ελλάδα για πιθανή προαγωγή από την κατηγορία των προηγμένων αναδυόμενων σε αναπτυγμένη αγορά (DM).

    Ο FTSE Russell θα παράσχει ενημέρωση σχετικά με το καθεστώς της λίστας παρακολούθησης της Ελλάδας στο πλαίσιο της ενδιάμεσης ταξινόμησης των μετοχών του FTSE Equity Country Classification τον Μάρτιο του 2025.

    «Σε περίπτωση που η Ελλάδα προαχθεί σε καθεστώς DM, η ομάδα αναμένει ότι 29 εταιρείες θα είναι επιλέξιμες για ένταξη στον δείκτη FTSE Developed Market.

    Σύμφωνα με την ομάδα δεικτών της JPM, η Ελλάδα πληροί και τα 22 κριτήρια του FTSE Quality of Matrix που απαιτούνται για την απόκτηση του καθεστώτος της αναπτυγμένης αγοράς και επίσης πληροί τις απαιτήσεις για την ελάχιστη επενδύσιμη κεφαλαιοποίηση της αγοράς και τον ελάχιστο αριθμό τίτλων, αλλά και τα κριτήρια του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος ανά κάτοικο. Ο οίκος διατηρεί την αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας «κερδοσκοπική» με βάση τη χαμηλότερη αξιολόγηση του κρατικού πιστωτικού κινδύνου που αποδίδεται στην Ελλάδα από τους τρεις κύριους πιστωτικούς οίκους αξιολόγησης (σ.σ. η Moddy’s διατηρεί την Ελλάδα σε βαθμίδα χαμηλότερα της επενδυτικής βαθμίδας).

    Η αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της κατηγορίας σε «επενδυτική», με προοπτικές που δεν αξιολογούνται ως «αρνητικές» απαιτείται για την ανακατάταξη σε καθεστώς αναπτυγμένης αγοράς. Ο FTSE Russell πρόκειται να ενημερώσει σχετικά με την κατάσταση Watch της Ελλάδας ως μέρος της ταξινόμησης των μετοχών του FTSE Equity Country Classification τον Μάρτιο του 2025 σε ενδιάμεση ενημέρωση», επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου.

    «Επί του παρόντος 33 εταιρείες στην Ελλάδα συμμετέχουν στον δείκτη FTSE Emerging Market All Cap, εκ των οποίων 29 στο τμήμα Standard και 4 στο τμήμα Small. Αν η Ελλάδα προαχθεί στην Αναπτυγμένη Αγορά, τότε η ομάδα της JPM αναμένει ότι 29 εταιρείες θα είναι επιλέξιμες για ένταξη στον δείκτη FTSE Developed Market (εννέα στο τμήμα Standard και 20 στο τμήμα Small).

    Η ομάδα εκτιμά ότι θα υπάρξει εκροή 1,83 δισ. δολάρια από τον δείκτη FTSE EM trackers και εισροή 1,75 δισ. δολαρίων από τον δείκτη FTSE DM index trackers με καθαρή εκροή περίπου 75 εκατ. δολαρίων από την Ελλάδα», συνεχίζει ο οίκος.

    Από τα στοιχεία της JP Morgan, η στάθμιση της χώρας στον δείκτη των αναπτυγμένων αγορών θα ήταν 0,20% έναντι 0,52% που είναι η τρέχουσα συμμετοχή στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών. Οι μετοχές που προβλέπει ότι δεν θα συμμετέχουν στους νέους δείκτες, βάσει των τρεχουσών κεφαλαιοποιήσεων, θα είναι οι τίτλοι της Ideal Holdings, ΕΧΑΕ, Intracom Holdings και Fourlis Holdings.

    Οι μετοχές που θα έχουν εισροές είναι οι μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση μετοχές. Η Eurobank θα έχει εισροές της τάξεως των 4,9 εκατ. δολαρίων, η Εθνική Τράπεζα 5,5 εκατ. δολάρια, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ από 2,9 εκατ. δολάρια, η Metlen Energy & Metals 3,6 εκατ. δολάρια, Τράπεζα Πειραιώς 3,7 εκατ. δολάρια, Alpha Bank 3,1 εκατ. δολάρια, Jumbo  2,8 εκατ. δολάρια και ΔΕΗ 2,3 εκατ. δολάρια. Αντίθετα, τις μεγαλύτερες εκροές θα είχαν οι τίτλοι της Titan Cement International Με 10,2 εκατ. δολάρια, Motor Oil 9,3 εκατ. δολάρια και Terna Energy με 8 εκατ. δολάρια.

    Διαβάστε επίσης:

    Νόμπελ Οικονομίας 2024: Στους Ατσεμόγλου, Τζόνσον και Ρόμπινσον

    Σακελλαροπούλου: Συγχαρητήρια  στον Νίκο Ανδρουλάκη για την επανεκλογή του

    ελίν: Στο 1,12% η συνεισφορά στο ελληνικό ΑΕΠ – Απολογισμός Βιώσιμης Ανάπτυξης ESG για το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ