Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Ιταλία: Προχωρά το σχέδιο της Μελόνι για μείωση του ελλείματος κάτω από 3% το 2026

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι

Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, για μείωση του δημοσιονομικού ελλείματος της Ιταλίας κάτω από το 3% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, για να καθησυχάσει τους αξιωματούχους των Βρυξελλών, οι οποίοι εξετάζουν το τεράστιο χρέος της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οι Ιταλοί αξιωματούχοι στοχεύουν σε ένα έλλειμμα 2,9% το 2026, που θα διασφάλιζε ότι η χώρα θα φτάσει ακριβώς κάτω από το ανώτατο όριο που απαιτείται από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, η χώρα είχε δημοσιονομικό έλλειμμα 7,2% του ΑΕΠ, υπερδιπλάσιο από το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Πληροφορίες του Bloomberg αναφέρουν τώρα ότι υπάρχουν τα προσχέδια υπολογισμών που θα ενταχθούν στον επερχόμενο προϋπολογισμό, όμως το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζιορτζέτιi έχει προθεσμία έως τις 20 Σεπτεμβρίου για να παραδώσει ένα δημοσιονομικό σχέδιο στις Βρυξέλλες που θέτει την Ιταλία σε τροχιά συμμόρφωσης με το όριο του ελλείμματος στο 3%, που θέλουν να δουν οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών.

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο ο τρόπος που η κυβέρνηση Μελόνι θα πετύχαινε τον στόχο, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να απαιτήσει επιθετικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και αθέτηση άλλων προεκλογικών υποσχέσεων, όπως για παράδειγμα τη μείωση των φόρων στους μισθούς, με συνολικό κόστος 10 δισ. ευρώ.

Τεράστιο χρέος

Η Ιταλία αντιμετωπίζει έντονο έλεγχο των δημοσιονομικών της, μετά την απόφαση της ΕΕ τον Ιούνιο να επιπλήξει τη χώρα για το υπερβολικό της έλλειμμα και να θεσπίσει ειδικό καθεστώς παρακολούθησης.

Παρόλο που και άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση, η επιπλέον πρόκληση της Μελόνι είναι και ένα τεράστιο χρέος, το δεύτερο μεγαλύτερο στη ζώνη του ευρώ, το οποίο αναμένεται θα ακολουθήσει μια ανοδική πορεία προς το 140% του ΑΕΠ έως το 2026.

Τεράστιες δημόσιες δαπάνες

Όπως αναφέρει το Bloomberg, παρόλο που τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα οδήγησαν σε περισσότερα μετρητά, η ανοδική τροχιά στις δημόσιες δαπάνες, δεν βοηθούν.

Ειδικότερα, σε ετήσια βάση, τα έξοδα αυξήθηκαν κατά 2,3% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Τα έσοδα όμως αντίθετα, αυξήθηκαν μόνο κατά 1,3%.

Οι προσπάθειες της Meloni να θέσει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά δυσκολεύουν εξαιτίας του λεγόμενου “superbonus”, ενός φορολογικού κινήτρου για ανακαινίσεις σπιτιών που δόθηκε την εποχή της πανδημίας.

Αυτό οδήγησε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί πέρυσι, στο 7,2% του ΑΕΠ.

Διαβάστε επίσης: 

Στα €3 δισ. οι συνολικές ρυθμίσεις δανείων το α’ εξάμηνο

Γερμανία: Απρόσμενη αύξηση στις βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιούλιο

Νορβηγία: Σε υψηλό 15ετίας οι αναρρωτικές άδειες – Τριγμοί σε αγορά εργασίας και σύστημα υγείας