ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης φέρεται να συμβάλουν στην άμβλυνση της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού, όπως δείχνουν τα στοιχεία του παρατηρητηρίου AirDNA για τον Οκτώβριο, οπότε η πληρότητα στην Ελλάδα ήταν αυξημένη κατά 31,6% σε σύγκριση με το 2019, το μέχρι πρότινος καλύτερο από άποψη επιδόσεων έτος για το Airbnb. Θυμίζουμε ότι ετησίως πραγματοποιούνται περίπου 28,6 εκατ. διανυκτερεύσεις σε ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης στη χώρα μας.
O κλάδος πραγματοποίησε το 2022 τζίρο 3,76 εκατομμυρίων με τον κύκλο εργασιών των καταλυμάτων να υπολογίζεται σε 1,38 δισ., σύμφωνα με έρευνα του Eltrun του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το 2022 οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αντιπροσώπευαν μερίδιο αγοράς 14,41% του κλάδου του τουρισμού, που μεταφράζεται σε άμεση οικονομική συνεισφορά 3,44 δισ. ευρώ.
Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό αύξησης της ζήτησης, με την Ελλάδα να καταγράφει πανευρωπαϊκή πρωτιά, βάσει στοιχείων του AirDNA. Η ζήτηση αυξήθηκε κατά 47,1% στην Ελλάδα, η οποία ξεπέρασε κατά πολύ την αύξηση 8,6% των διαθέσιμων καταχωρήσεων και είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αύξηση της πληρότητας. Σημειωτέον, υπήρχαν αρκετές άλλες χώρες όπου η ζήτηση αυξήθηκε περισσότερο από 40% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με το 2019: η Γερμανία (+40,2%), η Νορβηγία (+42,1%), η Αυστρία (+42,8%), η Πολωνία (+42,9%) και η Γαλλία (+60,5% — ίσως εν μέρει χάρη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι).
Βάσει των επιδόσεων των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών, η πληρότητα του Οκτωβρίου αντανακλά την έκρηξη των ταξιδιών εκτός εποχής από το 2019.Οκτώ από τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες σημείωσαν διψήφια αύξηση πληρότητας τον Οκτώβριο σε σύγκριση με το 2019 λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητας των ταξιδιών εκτός εποχής. Ειδικότερα, εκτός από την Ελλάδα, τέσσερις χώρες ξεχώρισαν, με επίπεδα πληρότητας που ξεπέρασαν το 2019 κατά περισσότερο από 20%: η Ισπανία (+23,3%), η Πορτογαλία (+27,2%), η Ιταλία (+33,2%) και η Κροατία (+33,6%).
Συνολικά, στην Ευρώπη, τα διαθέσιμα καταλύματα αυξήθηκαν τον Οκτώβριο κατά 16,7% σε ετήσια βάση και κατά 5,2% σε σχέση με το 2019. Η ζήτηση είναι αυξημένη κατά 18,9% σε σχέση με το 2022 και 28,2% σε σχέση με το 2019, ενώτα έσοδα ανά κατάλυμα αυξήθηκαν κατά 15% και κατά 67,5% σε σύγκριση με πριν την πανδημία.
Οι ταξιδιώτες κάνουν ήδη κράτηση για επερχόμενες διαμονές, σηματοδοτώντας ότι τα ευρωπαϊκά βραχυχρόνια καταλύματα θα παραμείνουν σε υψηλή ζήτηση και το επόμενο έτος. Η τρέχουσα ζήτηση για βιβλία για τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο είναι 15% υψηλότερη από ό,τι ήταν την ίδια περίοδο πέρυσι. Για το Δεκέμβριο, η ζήτηση για τα βιβλία έχει αυξηθεί κατά 18% σε ετήσια βάση.
Διαβάστε επίσης
Σε θέση μάχης οι ξενοδόχοι για το πράσινο τέλος και το Airbnb
Στην Ελλάδα το πιο ακριβό παραθαλάσσιο Airbnb της ΕΕ – Πόσο κοστίζει η διανυκτέρευση
Ευρωπαϊκή Ενωση: Ηπιο ρυθμιστικό πλαίσιο για την Airbnb