ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συρρικνώθηκε κατά 19,4% η οικονομία του Ισραήλ το τελευταίο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς μαίνεται η σύγκρουση με τη Χαμάς στη Γάζα.
Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, η σύγκρουση, η οποία ξεκίνησε με μια διασυνοριακή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, έχει επηρεάσει πολλούς οικονομικούς τομείς.
Οι ιδιωτικές δαπάνες – μια κρίσιμη συνιστώσα της ανάπτυξης – υποχώρησαν κατά 26,9%, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 18,3%.
Παράλληλα, οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία, κυρίως κτίρια κατοικιών, μειώθηκαν κατά 67,8%.
Από την άλλη, οι κρατικές δαπάνες, που κατευθύνονται κυρίως σε πολεμικές προσπάθειες, αυξήθηκαν κατά 88,1%.
Σημειώνεται ότι παρά την ύφεση το δ’ τρίμηνο, η οικονομία του Ισραήλ κατάφερε να σημειώσει ανάπτυξη 2,0% για ολόκληρο το 2023, σε σύγκριση με 6,5% το 2022, ξεπερνώντας τις προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για 1,7%.
Διαβάστε επίσης:
Ισραήλ: Βάζει όριο στους μουσουλμάνους που θα προσευχηθούν στο Αλ Άκσα στη διάρκεια του Ραμαζανίου
Πατέλης στο Bloomberg: Εντός του έτους η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές
Χατζηδάκης: Το έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές θα προχωρήσει «βρέξει-χιονίσει»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΒΕΠ: Σοβαρό πλήγμα στην αγορά από τις κινητοποιήσεις των αγροτών
- Δεξαμενόπλοια αλλάζουν πορεία μετά την κατάσχεση φορτίου πετρελαίου της Βενεζουέλας από τις ΗΠΑ
- Axios: Αυστηρό μήνυμα του Λευκού Οίκου στο Ισραήλ μετά την εξόντωση στελέχους της Χαμάς – «Παραβιάζετε την εκεχειρία στη Γάζα»
- Μιράν (Fed): Ο τρέχων πληθωρισμός δεν αντικατοπτρίζει την προσφορά και τη ζήτηση στην οικονομία