Η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά από την κορύφωση της πανδημίας το 2020.

Η νομισματική επιτροπή μείωσε τη Δευτέρα το βασικό της επιτόκιο στο 4,5% από 4,75%. Η μικρή πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεψε την κίνηση και οι αγορές στοιχηματίζουν τα επιτόκια θα πέσουν κάτω από το 3,4% μέχρι το τέλος του 2024.

1

Το σέκελ σημείωσε κέρδη μετά την ανακοίνωση, κινούμενο με άνοδο 0,2% έναντι του δολαρίου.

Σε μια δήλωση που συνόδευε την απόφαση, οι υπεύθυνοι χάραξης  νομισματικής πολιτικής της χώρας επανέλαβαν σε μεγάλο βαθμό τις οδηγίες τους από τον Νοέμβριο, λέγοντας ότι η εστίαση είναι «στη σταθεροποίηση των αγορών και στη μείωση της αβεβαιότητας, παράλληλα με τη σταθερότητα των τιμών και την υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας».

Η κεντρική τράπεζα δεν έδωσε σαφές μήνυμα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του τι σχεδιάζει να κάνει στη συνέχεια.

«Η πορεία των επιτοκίων θα καθοριστεί σύμφωνα με τις εξελίξεις στον πόλεμο και την αβεβαιότητα που προκύπτει από αυτόν», ανέφερε. «Εφόσον η πρόσφατη σταθερότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές εδραιωθεί και το περιβάλλον πληθωρισμού συνεχίζει να μετριάζεται προς το εύρος στόχου, η νομισματική πολιτική θα είναι σε θέση να επικεντρωθεί περισσότερο στη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας».

Η απόφαση σηματοδοτεί ότι οι προτεραιότητες αρχίζουν να μετατοπίζονται υπέρ της στήριξης της οικονομίας, μετά από μια προσπάθεια των υπευθύνων χάραξης πολιτικής με επικεφαλής τον κυβερνήτη Amir Yaron για σταθερότητα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Το επίκεντρο άλλαξε με την επιβράδυνση του πληθωρισμού. Το σέκελ σημείωσε το μεγαλύτερο ράλι στον κόσμο έναντι του δολαρίου τους τελευταίους δύο μήνες, κερδίζοντας πάνω από 12%.

Ο πληθωρισμός στο Ισραήλ συνέκλινε στον στόχο του 1%-3% για πρώτη φορά από το 2021 και η οικονομία κινδύνευε να συρρικνωθεί. Η κεντρική τράπεζα δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα εισέλθει στο εύρος στόχου το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η κεντρική τράπεζα σταθμίζει πάντως τις επιπτώσεις των δημοσιονομικών σχεδίων που σχετίζονται με τον πόλεμο της Χαμάς, που θα μπορούσε να επιβαρύνει περισσότερο το χρέος της χώρας.

Τη Δευτέρα, οι ενημερωμένες προοπτικές από το τμήμα έρευνας της κεντρικής τράπεζας έδειξαν ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κυβέρνησης ήταν περίπου 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2023 και αναμένεται να φτάσει το 5,7% φέτος – υψηλότερο από τις εκτιμήσεις της τον Νοέμβριο.

Οι προβλέψεις της Τράπεζας του Ισραήλ προβλέπουν επίσης ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα είναι περίπου 66% το 2024-2025, προτού το βάρος αρχίσει να μειώνεται τα επόμενα χρόνια για να φτάσει περίπου στο 63% το 2030.

Μια έκθεση του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο ανέφερε έναν πολεμικό λογαριασμό 75 δισεκατομμυρίων σέκελ (21 δισεκατομμύρια δολάρια) που θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με δανεισμό ή περικοπές προϋπολογισμού, σε συνδυασμό με υψηλότερη φορολογία. Η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής δηλώσει ότι δεν είναι διατεθειμένη να λάβει μέτρα που η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα θεωρήσει επαρκή για να διατηρήσει υπό έλεγχο το χρέος.

Διαβάστε επίσης

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Υψηλότεροι στόχοι στον «αιώνα της Τουρκίας»

Το Ιράν έστειλε πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

Ιαπωνία: Ανησυχία για τους μετασεισμούς μετά τα 7,6 Ρίχτερ – Καταστροφές σε σπίτια και υποδομές, έρευνες για εγκλωβισμένους