ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Οι ισπανικές εταιρείες είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν την αναστάτωση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού από ό,τι ήταν την εποχή που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, αν και εξακολουθούν να έχουν κάποια τρωτά σημεία», επεσήμανε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Πάβλο Ερνάνδεθ Ντε Κος.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας τονίζει στην έκθεση χρηματοοικονομικής σταθερότητάς της πως οι κίνδυνοι για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί μεν, αλλά τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ενδεχομένως θα συμβάλλουν στην άμβλυνσή τους. «Τα ισπανικά νοικοκυριά και οι μη χρηματοοικονομικές εταιρείες αντιμετωπίζουν αυτήν την κατάσταση από μία πολύ πιο ευνοϊκή οικονομική θέση από εκείνη στην οποία βρίσκονταν πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση», τόνισε ο Ντε Κος, στη δική του ανακοίνωση που σχολιάζει την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Ντε Κος, που επίσης είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι «η σχετικώς καλύτερη θετική θέση των ισπανικών εταιρειών οφείλεται κυρίως στη σημαντική μείωση του χρέους τους τα τελευταία χρόνια, τα οποία πλέον βρίσκονται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Ωστόσο, η Τράπεζα της Ισπανίας σημειώνει ότι η συρρίκνωση της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα κυμανθεί σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα απ’ όσο το προηγούμενο τρίμηνο, όταν παρουσίασε μείωση ρεκόρ 5,2%. Η Τράπεζα της Ισπανίας υπογραμμίζει επίσης ότι η πανδημία COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους κινδύνου — ή του κόστους ασφάλισης ενός δανείου — της έκθεσης των τραπεζών σε εταιρείες. Οι προκλήσεις για τους δανειστές ήταν σημαντικές λόγω του μεγέθους του «σοκ» σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Η Τράπεζα της Ισπανίας επισημαίνει δε, ότι παρά τη σημαντική μείωση των επισφαλών «κόκκινων» δανείων από το 2014, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να είναι ακόμη υψηλότερος από τα προ της κρίσεως επίπεδα και θα αντιμετωπίσει ακόμη μια αύξηση, η οποία θα διαβρώσει έτι περαιτέρω τους ήδη διαμελισμένους δείκτες κερδοφορίας των Τραπεζών.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ισπανικών τραπεζών διαμορφώνονταν στο 4,79%, ενώ στο αποκορύφωμά του– τον Δεκέμβριο του 2013–ξεπερνούσε το 13,5%, με την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων (ROE) – ένα μέτρο της κερδοφορίας τους – να μειώνεται στο 7,1% στα τέλη του 2019 από 8,3% στα τέλη του 2018.
Οι ισπανικές τράπεζες, οι οποίες επίσης υφίστανται και τις επιπτώσεις στα οικονομικά τους περιθώρια από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια–τα οποία μάλιστα αναμένεται να παραμείνουν χαμηλότερα για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον Ντε Κος– αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένους κινδύνους για δικαστικές προσφυγές λόγω των εγγεγραμμένων δανείων τους.
Η Ισπανική Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί επίσης για τον «σημαντικό αντίκτυπο» που θα υπάρξει στον τομέα των ακινήτων στη χώρα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, τονίζοντας ότι μια μελλοντική ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από το πόσο διάστημα θα διαρκέσουν οι οικονομικές επιπτώσεις από την τρέχουσα κρίση από την πανδημία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Απόφαση ΣτΕ για ΝΟΚ: Προβλήματα που έμειναν αναπάντητα και η ευκαιρία που χάθηκε
- Η νέα θέση της Κασκανιώτη, οι αλλαγές στην ΕΡΤ, η αποβολή του Λιάγκα, ο Πετρετζίκης σε νέες περιπέτειες και οι αυξήσεις στο Netflix
- Tηλ. Λαβίδας στο mononews.gr: «Αναγνωριζόμαστε πια ως σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια αρένα του φαρμάκου»
- Όπρα Γουίνφρεϊ: Από την ντροπή στη λύτρωση – Όλη η αλήθεια για την απώλεια βάρους και το Ozempic