Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Ισλανδία: Απροσδόκητη μείωση των επιτοκίων από υψηλό 14ετίας – Σημαντική πτώση του πληθωρισμού

Ásgeir Jónsson

Ásgeir Jónsson, Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισλανδίας, (Πηγή: cb.is)

Η κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας μείωσε απροσδόκητα τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, καθώς το χαμηλότερο κόστος δανεισμού της Δυτικής Ευρώπης, φαίνεται ότι αρχίζει να τιθασεύει τον πληθωρισμό στο νησί του Ατλαντικού.

Οι αξιωματούχοι στην Sedlabanki, μείωσαν το επιτόκιο προθεσμιακών καταθέσεων 7 ημερών στο 9% σήμερα, Τετάρτη, αφού το διατήρησαν στο 9,25% από τον Αύγουστο του 2023.

Σημειώνεται ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες του βόρειου Ατλαντικού, οι Islandsbanki και Landsbankinn, είχαν προβλέψει αμετάβλητα επιτόκια.

Η κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Ισλανδίας οδηγεί σε μια πορεία εξόδου από το υψηλό κόστος δανεισμού, που χρονολογείται από το 2009, ενώ σηματοδοτεί ότι ο κυβερνήτης Asgeir Jonsson και οι συνεργάτες του είναι ικανοποιημένοι με την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα στο πρόβλημα του επίμονου πληθωρισμού.

Μάλιστα, η ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή μειώθηκε στο 5,4% τον Σεπτέμβριο, τη χαμηλότερη των τελευταίων δυόμισι ετών.

Υπενθυμίζεται ότι oι Ισλανδοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τηρούσαν μια πιο επιθετική στάση από τους περισσότερους ομολόγους τους στον πλούσιο κόσμο, οι οποίοι είτε είχαν αρχίσει τη μεταπανδημική νομισματική χαλάρωση, είτε βρίσκονταν κοντά στη στροφή, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

«Ο πληθωρισμός υπεχώρησε πρόσφατα», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

«Αν και ορισμένα βασικά είδη συνεχίζουν να βαραίνουν την οικονομία, το εύρος και η συχνότητα των αυξήσεων τιμών έχουν μειωθεί».

Παρόλο που τα υψηλά επιτόκια έπληξαν τις κατασκευές κατοικιών και τα νοικοκυρά, οι τιμές των κατοικιών παρέμειναν ανθεκτικές, την ώρα που η ηφαιστειακή δραστηριότητα ανάγκασε περίπου το 1% του πληθυσμού να αναζητήσει νέα σπίτια.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο φέτος, η Sedlabanki μείωσε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη έως το 2026 και αύξησε τις προβλέψεις της για την αύξηση των τιμών.

Η αύξηση των τιμών στην Ισλανδία, με ρυθμό 6,3% τον Ιούλιο, παρέμεινε σημαντικά πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Η ενίσχυση των δαπανών από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ηφαιστειακής δραστηριότητας κοντά στην πρωτεύουσα, αντιστάθμισε ορισμένες από τις επιπτώσεις από το υψηλότερο πιστωτικό κόστος, παρόλο που η οικονομία έχει ψυχρανθεί από το β’ εξάμηνο του περασμένου έτους.

Διαβάστε επίσης: 

ΙΟΒΕ: Πως επιδρά στην οικονομία η μείωση των «κόκκινων» δανείων των εταιριών «ζόμπι»

Τα επιτόκια και η αποσύνδεση της μακροοικονομίας από τις αγορές κεφαλαίου

Μπόστιτς (Fed): Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια νέα μείωση επιτοκίων τον Νοέμβριο