ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Isabel Schnabel δήλωσε πως τα επιτόκια θα πρέπει να μετακινηθούν σε «περιοριστικό έδαφος» για να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.
Ο κίνδυνος μιας υπερβολικής αντίδρασης από την ΕΚΤ «συνεχίζει να είναι περιορισμένος, καθώς τα πραγματικά επιτόκια εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλά», υποστήριξε η Schnabel σε συνέντευξή της στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου, μια ημέρα μετά την πιο πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας αλλά δημοσιεύτηκε το Σάββατο 25 Δεκεμβρίου.
Αναλογιζόμενη τη σειρά των τεσσάρων αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ, η Schnabel δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%. Επανέλαβε μάλιστα τη θέση της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είχε τονίσει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν «για κάποιο χρονικό διάστημα».
«Σύμφωνα με την εκτίμησή μας, αυτό το επιτόκιο βρίσκεται σε περιοριστικό έδαφος –δηλαδή πάνω από το ουδέτερο επιτόκιο– ακόμα κι αν το ακριβές επίπεδο είναι ακόμη άγνωστο», είπε η Schnabel.
As inflation is expected to stay above 2% for some time, we will raise interest rates for as long as necessary to bring inflation back to target, Executive Board member @Isabel_Schnabel tells @FAZ_NET. This requires moving rates into restrictive territory https://t.co/QYAWny1dq1 pic.twitter.com/TqZhjYvWEJ
— European Central Bank (@ecb) December 24, 2022
Με την κεντρική τράπεζα να κάνει λόγο πλέον για ένα τελικό επιτόκιο υψηλότερο από ό,τι περίμεναν πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά, «η επίτευξη συναίνεσης» για τα επόμενα βήματα «σίγουρα δεν θα γίνει ευκολότερη», παραδέχθηκε η Schabel.
Η Γερμανίδα υπεύθυνη για τη χάραξης της πολιτικής της ΕΚΤ ανέφερε πως η Τράπεζα υποτίμησε την επιμονή του πληθωρισμού, «και αρχικά δεν έλαβε αρκετά σοβαρά τα σημάδια του υψηλότερου πληθωρισμού», καθώς κινήθηκε από μια φάση όπου ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός ήταν ο κύριος κίνδυνος και η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την πανδημία.
«Υπήρχε μια ανησυχία ότι η πρόωρη δράση της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε άσκοπα να ωθήσει την οικονομία σε νέα ύφεση», είπε.
«Πολλοί άνθρωποι» υποτίμησαν την άνοδο των τιμών καθώς τα μέτρα Covid-19 ξεθώριασαν, είπε η Schnabel. «Πίστευαν ότι οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας θα επιλυόταν πιο γρήγορα. Αλλά αυτό κράτησε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο».
Οι προβλέψεις της ΕΚΤ αναμένουν πληθωρισμό «αρκετά» πάνω από 2% σε μια εκτεταμένη περίοδο που ενδέχεται να φτάσει το 2025.
«Μια μακρά φάση πολύ υψηλού πληθωρισμού –όπως βλέπουμε σήμερα– είναι επομένως προβληματική. Καθιστά ακόμη πιο σημαντικό για εμάς να αντιδράσουμε αποφασιστικά», επεσήμανε η Schabel. «Με τον πληθωρισμό που ξεπερνά κατά καιρούς το 10%, δύσκολα μπορούμε να μιλήσουμε για σταθερότητα τιμών».
Επίσης το Σάββατο, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Pierre Wunsch, δήλωσε στη βελγική εφημερίδα L’Echo ότι «η συναίνεση είναι πολύ σαφής» εντός της κεντρικής τράπεζας: «Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να έχουμε μια νομισματική πολιτική που είναι αρκετά αυστηρή για να διασφαλίσουμε ότι θα επιστρέψουμε στον στόχο μας για τον πληθωρισμό 2% αρκετά γρήγορα».
«Είμαι πολύ άνετος με το μήνυμα που έδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, το οποίο αντικατοπτρίζει πολύ καλά τη σκέψη της συντριπτικής πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου, ότι πρέπει να περιμένουμε αρκετές ακόμη αυξήσεις επιτοκίων», πρόσθεσε.
Η Schnabel είπε στην FAZ ότι είπε ότι αναμένει «αυξανόμενη ώθηση» για αυξήσεις ποσοστών όπως αυτές που παρατηρήθηκαν πρόσφατα από την Ιταλία. «Στις κυβερνήσεις γενικά δεν αρέσει πολύ η αύξηση των επιτοκίων», είπε ο Schabel. «Ζυγίζουν τη δημοσιονομική θέση καθώς γίνεται πιο ακριβό για τα κράτη να εκδίδουν νέο χρέος».
Η ΕΚΤ «μπορεί να αναμένει αυξανόμενη απώθηση και πρέπει να την αντισταθούμε. Γι’ αυτό ακριβώς οι κεντρικές τράπεζες είναι ανεξάρτητες», είπε.
Πηγή: Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Η Κίνα θέλει να ξαναφτιάξει τις σχέσεις της με ΗΠΑ το 2023
Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει τις αποφάσεις των Ταλιμπάν κατά των γυναικών του Αφγανιστάν
Elon Musk: Προειδοποιεί κατά του margin dept λόγω της αστάθειας στις αγορές